App in beeld: Windfinder

Een tijdje geleden bekeek Frank in deze rubriek de app van WeatherPro, maar er zijn natuurlijk veel alternatieven beschikbaar. Zelf maak ik gebruik van Windfinder van het gelijknamige Duitse bedrijf. Eigenlijk is deze app bedoeld voor watersporters zoals kitesurfers en zeilers, maar aangezien luchtdruk, wind en temperatuur natuurlijk universeel zijn, gebruik ik hem veelvuldig in mijn visserij.

Gebruikersinterface

'Het oog wil ook wat' is een uitdrukking die hier niet van toepassing is als je hem vergelijkt met WeatherPro. Waar WeatherPro een uiterst gelikte interface heeft is Windfinder heel erg basic. Maar alle data die ik belangrijk vind is beschikbaar in een beknopt, maar toch overzichtelijk overzicht. De volgende data is beschikbaar:

  • Windrichting

  • Windkracht (gemiddeld en maximaal)

  • Luchttemperatuur

  • Luchtdruk

  • Weersvoorspelling middels icoontje

In mijn geval is een algemene voorspelling met luchtdruk en windrichting meer dan voldoende en heb ik dus meer dan voldoende informatie om mijn sessies te plannen.

Simpel maar duidelijke schermen
Beknop en simpel, maar wel erg duidelijk.

Mogelijkheden

Als je de app start moet je eerst één van je opgeslagen plaatsen selecteren of een weerstation zoeken. Hierna zal het scherm met de voorspelling getoond word. Je kan vervolgens je weerstation opslaan zodat hij volgende keer direct te selecteren is. Tijdens het zoeken kan je diverse criteria opgeven, waaronder ook of het weerstation live data doorgeeft aan Windfinder. Als je één van deze selecteert kan je in het tabblad “Waarnemingen” ook een trend zien van de actuele gegevens die tot 7 dagen terug gaat.

Zoeken naar een weerstation

Voorspelling in de gratis versie

Windfinder maakt gebruik van het GFS weermodel. Dit model is een mathematisch model en hier schuilt direct het verschil met bijvoorbeeld de data van WeatherPro. Dit model word op 4 vaste tijdstippen per dag doorgerekend namelijk 5, 11, 17 en 23h UTC. In de zomertijd betekent dit dus voor ons 1h, 7h, 13h en 19h. In het geval van Windfinder is het in 3 uurs interval met een voorspelling van 10 dagen en een resolutie van 13km. WeatherPro maakt gebruik van diverse modellen en deze worden ook nog geïnterpreteerd door meteorologen. Al moet ik er wel bij vermelden dat ik niet zo snel kon vinden welke data ze nu exact gebruiken voor de apps. Maar mijn ervaring heeft geleerd dat zeker bij de voorspelling vanaf ca. 5 dagen WeatherPro toch een betere voorspelling geeft.

Voorspelling in de pro versie

In de pro versie is er een functie beschikbaar die ze de Superforecast noemen. Zoals de naam al doet vermoeden is deze meer accuraat, heeft een hogere resolutie en maakt deze ook gebruik van andere weermodellen. Zo heb je een resolutie van 7km en een voorspelling per uur. Ik heb deze zelf niet geprobeerd en kan dus niet beoordelen of deze significant beter is dan de gratis versie.

Andere verschillen tussen de gratis en pro versie

Zoals ik in inleiding al aan gaf is deze app voornamelijk ontwikkeld voor watersporten die windgerelateerd zijn. De grootste verschillen zitten dus hierin en als je niet op heel groot water vist vanuit een boot zijn deze dus niet echt interessant voor ons. Natuurlijk heeft de pro versie geen reclame en zijn er ook widgets beschikbaar voor je home screen.

Conclusie

Om gelijk de open deur maar in te trappen: 'ons Zeeuwen bin zuunig' was de eerste reden om eens te kijken naar Windfinder aangezien de luchtdruk ook in de gratis versie beschikbaar was. In eerste instantie leek het er dus op dat de app mij alle informatie verschafte waar ik naar op zoek was. Inmiddels staat de app en bookmark voor de website al een behoorlijke tijd in mijn favorieten lijst en ben ik eigenlijk erg te spreken over deze app. Niks geen fancy schermen, maar een snel en duidelijk overzicht over de te verwachten windrichting, temperatuur, luchtdruk en weersverwachting. De voorspelling zou iets beter kunnen zeker op de lange termijn, maar misschien dat daar de pro versie beter in is. Als je een gratis app zoekt die je meer biedt dan WeatherPro, maar de GUI minder belangrijk vind dan is Windfinder een app voor jou.


Alle eenheden zijn in te stellen.

Download Windfinder

Windfinder: Android Apple

Windfinder Pro: Android Apple

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.