Review: Avid Benchmark X Sleepingbag XL

Slaapzakken heb je in alle soorten en maten. Tegenwoordig heeft bijna elk merk wel een stretcher met daarbij een passende slaapzak, maar er zit nogal een verschil in kwaliteit- en prijsverhouding. Zo kwam ik erachter dat duur niet altijd kwaliteit hoeft te betekenen. Ik ben daarom niet over 1 nacht ijs gegaan als het aankomt op het kiezen van een nieuwe slaapzak. Heel lang heb ik mijzelf te kort gedaan als het om slaapzakken ging. Voor mij niet van die luxe kolossale dikke slaapzakken. De laatste die ik had was een prima ding van een prima merk ook. Lekker dik. Lekker zacht, goed aan de stretcher te fixeren maarrr zodra het écht koud werd, merkte ik vooral aan mijn voeten dat het tóch niet zo’n heel warme slaapzak was. Een warme kruik was dan de oplossing.

De Avid Benchmark X Sleepingbag XL

Tegenwoordig is het natuurlijk makkelijk om op internet te zoeken, maar met een slaapzak kun je beter even voelen. Hoe dik is hij? Voelt het lekker aan? Je moet er toch lekker in kunnen liggen en slapen. En niet alleen slapen want anders kunnen we net zo goed het dekbed van thuis meenemen. Het moet ook praktisch in orde zijn. Bij een run, al dan niet midden in de nacht, moet je gewoon zonder problemen uit je slaapzak kunnen komen. En het moet ook geen spons zijn. Een beetje waterafstotend is wel gewenst. Ik slaap vrijwel het hele seizoen onder een brolly. Mocht ik onverhoopt te laat zijn om de panelen van mijn system erin te ritsen en er breekt een flinke bui los, zou het prettig zijn dat de slaapzak niet 5 kilo zwaarder is geworden door al het regenwater. Via mijn maat André kwam ik bij Avid terecht. Ik sliep al een paar jaar op de benchmark XL vanwege mijn rugklachten en toen ik de slaapzak van André eens goed bekeek, was ik direct onder de indruk. Toen ik daarna de prijs op Internet opzocht, was ik verbaasd. Niet goedkoop maar zeker niet exorbitant hoog, zeker niet wat de kwaliteit betreft. Ik was om. Heb hem in de late herfst aangeschaft en dus ook goed kunnen testen. Iedereen weet dat we in februari sinds lange tijd niet meer zulke koude nachten hebben gehad, en laat ik nou zo gek zijn om in één van die nachten achter in mijn tuin de proef op de som te nemen. Ze verklaarden mij voor gek. Terecht ook, maar ik was gewoon nieuwsgierig. Toen ik na 3 uur nog altijd behaaglijk in de slaapzak lag zónder koude voeten, wist ik het zeker. Ik wil niks anders meer. De Avid Benchmark X Sleepingbag XL is een blijvertje. En ik kan hem je van harte aanbevelen.

Heerlijk zachte fleece en peachskin

Bevindingen

Ik kan je de technische handleiding van Avid wel geven, maar daar kloppen een aantal zaken niet van. En vrijwel alle verkopende partijen hebben deze beschrijving klakkeloos overgenomen!  Wat klopt er wel en wat klopt er niet? Ik zocht het voor je uit.

De slaapzak wordt geleverd in een ruime zak
De slaapzak wordt geleverd in een ruime zak

Volgens de beschrijving heeft de slaapzak een unieke isolerende voering van holle vezels die lucht vasthouden. Ik geloof ze op hun woord. Ik ga de slaapzak niet open snijden om dit te checken haha. Feit is dat hij gewoon heerlijk warm is en blijft. Hij is absoluut waterafstotend. Ik heb er zelf een emmertje water op gegoten en het water liep er zónder problemen vanaf. Ook is hij erg praktisch. Hier onder kun je op de foto’s zien wat ik bedoel. De zaken die NIET kloppen zijn dat er beschreven wordt dat de slaapzak bestaat uit meerdere lagen. Dit klopt wel maar niet zoals de beschrijving aangeeft dat je 4 verschillende lagen hebt. Het is een systeem dat bestaat uit twee slaapzakken. 1 voor in de zomer. En als het dan kouder wordt, kun je de tweede slaapzak er aan vastmaken. Dan lig je dus wel tussen 2 keer 2 lagen. En niet zoals de beschrijving aangeeft, 1 laag voor de zomer, drie lagen voor het voor- en najaar en 4 lagen voor de winter.

2x tweelaags slaapzakken
2x tweelaags slaapzakken

Ook spreekt men over riemen om de slaapzak vast te maken aan je bedchair. Of een elastisch hoofddeel en onderkant. Dit klopt in beide gevallen niet. Het zijn flappen met klittenband zodat deze slaapzak op werkelijk elke bedchair past. Klein detail maar toch goed om te weten dat hij dus ook op jou stretcher past. Let dan wel nog even op de juiste maat. Er is een versie van 205 bij 93cm en één van 207 bij 100 cm. Persoonlijk zou ik voor de grote versie gaan, dan heb je lekker veel ruimte. Anders zit hij misschien te strak en kun je je moeilijk draaien, maar dat zou je zelf even moeten testen. Ik heb de XL benchmark dus koos logischerwijs ook voor de XL slaapzak. Zoals eerder gezegd ben ik zeer tevreden en kan ik je hem aanraden.

De slaapzak stoot het water uitstekend af
De slaapzak stoot het water uitstekend af

Te bevestigen op elke stretcher via handige flappen met klittenband.Te bevestigen op elke stretcher via handige flappen met klittenband

Noot redactie: Helaas vond een andere karpervisser de slaapzak van Tom ook erg mooi en werd deze recent van zijn stek gestolen. Hierdoor is de review voorzien van een lagere kwaliteit foto’s dan we eigenlijk zouden willen plaatsen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.