Review: Awa-S Cutting Blade

Zoals ik al besprak ik het artikel ‘Karperhaken anno 2018’, zijn er de laatste jaren veel innovaties te melden op het gebied van haken. Niet alleen zien we de laatste tijd nieuwe patterns op de markt verschijnen, ook de scherpte en dikte van de haak wordt verbetert en dan hebben we het nog niet eens over de evolutie van de weerhaak die we vandaag de dag zien. In deze review neem ik jullie mee in de wereld van Cutting Blade haken en wel de bijzondere variant die heden door Awa-S verkocht wordt.

Multi rigs voorzien van Awa-S Cutting Blade haken

Awa-S

Het Aziatische Awa-S is eind jaren ’90 opgericht vanuit een samenwerking van hengelsportfabrikanten die hun producten op de Europese markt wilden verkopen. De visie van Awa-S is om een totaalaanbieder te zijn van hengelsportproducten om zoveel mogelijk visdisciplines en daarmee vissers te kunnen bereiken. Ondanks dat dit merk al wat jaartjes oud is, zal bij velen niet direct een belletje gaan rinkelen bij het horen van de naam. Dit komt mede doordat de originele naam Awa-Shima, juridisch is aangevochten en gewonnen door Daiwa en Shimano. Awa-Shima is namelijk een samentrekking van beide merknamen wat verkeerde associaties oproept. Desalniettemin heeft Awa-S zijn sporen ruimschoots verdient in de hengelsport en veranderde merknaam of niet, deze producten krijgen steeds meer voet aan wal in Nederland.

Cutting blade haken

Een aantal jaar geleden (2010) introduceerde Awa-S een bijzondere haak en dat waren hun Cutting Blades. Een cutting blade haak is een haak waarbij de haakpunt niet rond is maar voorzien van een zogenaamde tri-point. Dit wilt zeggen dat de haakpunt aan drie zijden is afgevlakt net als een mes. Vandaar ook de naam cutting blade (snijblad). Een Cutting blade haak an sich is geen innovatie. Merken als Eagle Claw of Owner voerden dit soort haken al eerder. Cutting blade haken werden vooral door hun verleden vaak geassocieerd als echte bekkenslopers die meer schade berokkenen in de bek. Dit komt door dat er geen ronde haakwond is maar de vorm van een driehoek die qua vorm sneller gaat wringen en daardoor uitscheurt. Toch wordt ook deze techniek steeds meer verfijnd en is de haakpunt op deze variant een stuk subtieler en meer verfijnd dan de versies van toen.

De Cutting Blade van Awa-S kent een nieuw soort weerhaak

Het grootste verschil met de versie van Awa-S is dat deze haken naast een cutting blade haakpunt ook nog voorzien zijn van een nieuwe vervanger van de weerhaak en dat is een gesmede verdikking achter de haakpunt. Door deze innovatie biedt Awa-S een van de weinige substituten voor de conventionele weerhaak. Enkel snake belly haken als een Pallatrax GripZ haak zijn een waardige concurrent.

De nieuwe weerhaak

Waar een conventionele weerhaak ervoor zorgt dat de haak niet snel meer een weg terug kan vinden door het vlees van de karperbek, zo werkt deze Cutting Blade net even anders. Deze haak werkt namelijk op het principe van beklemming. Door een minuscule hoek of bocht in je haaksteel, druk je als het ware tijdens de dril het vlees van de vis in deze bocht of hoek van de haak waardoor je haak niet meer gaat lopen. De nieuwe Claw Hooks van Nash Pinpoint werken bijvoorbeeld op dit principe maar ook deze Cutting Blades. Daarnaast zorgt de verdikking van de steel er natuurlijk voor dat de haak ook minder snel los kan komen. Deze verdikking heeft Awa-S slim gedaan door de haaksteel op die plek te smeden. Ondanks dat de verdikking er misschien breekbaar uitziet, is gesmeed staal veel sterker. Dit heeft ermee te maken dat gesmeed staal een andere kristalstructuur heeft waardoor het materiaal harder/stugger is geworden. 

Het nieuwe type weerhaak

De voordelen

Doordat deze haken dus niet meer over een conventionele weerhaak beschikken, zijn ze bruikbaar op (betaal)wateren en dayticket wateren waar er niet gevist mag worden met weerhaken. Daarnaast hebben deze haken de voordelen die weerhaakloze haken ook hebben. Het onthaken gaat een stuk makkelijker en sneller, ook als je weer eens vast zit in je schepnet of broek. Ook de schade in de bek van de karper is geringer. Deze haken zijn daarnaast gemaakt van high carbon stainless steel en hebben een dunne draad. Mede door deze dunne draad en de scherpe tri-point zijn deze haken uitstekende prikkers!

De Cutting Blade haken zijn voorzien van een 'Ringed Eye' haakoog 

Anatomie

Deze Cutting Blades kennen dus een dunne draad, tri-point punt en gesmede verdikking na de haakpunt. Qua verdere kenmerken is op te merken dat ze voorzien zijn van een licht naar buiten staand gebogen oog. Dit soort haken kennen we in de karpervisserij vooral als chodhaken en worden voornamelijk ingezet voor pop-up rigs. Deze Cutting Blades zijn uiteraard ook voor bodem rigs in te zetten door de haaksteel te voorzien van een naar binnen gebogen stukje krimpkous of kant-en-klare line aligner. Ondanks dat we in de karpervisserij gefocust zijn op de kleur van de haak, we preferen een matte donkere haak boven een glimmende, is het opvallend te noemen dat deze zilverkleurige haken redelijk blinken ondanks de black nikkel finish. Bij een pop-up presentatie waarbij de haak onder de pop-up bevestigd zit, zal dit geen probleem zijn. Bij een bodempresentatie zal je misschien aan de gang moeten gaan met een permanent marker om de bling te maskeren.

Door de steel te verlengen met een stukje krimpkous, zijn deze haken ook te gebruiken voor bottom bait rigs

De praktijktest

Markerworld heeft deze haken beschikbaar gesteld aan CarpFeeling om ze eens in de praktijk te testen. Toen de haken binnenkwamen viel gelijk op dat de verpakking en de haken zelf er goed uitzagen. De verpakking is vaak een eerste visitekaartje en belangrijk voor de eerste indruk! In een pakje zitten 10 haken die je koopt voor een prijs van 5,95 euro. Dit is een redelijke prijs gezien de concurrentie. Wat direct opvalt is dat de haken wat glimmen. Zoals net gezegd niet direct een reden waarom je er minder vis door zult vangen maar sommige vissers zijn hier gevoelig voor. Bij het testen van de beakpoint haakpunt was ik aangenaam verrast. Die puntjes zijn scherp! Door de dunne draadsteel en de tri-point, zal het prikken prima gaan. Ook het ‘ringed eye’ haakoog is nagenoeg gesloten en geen gevaar voor gevlochten onderlijnmateriaal.

Om deze haken eens goed te testen, heb ik besloten ze te gebruiken op mijn multi rigs. Een voor mij zeer doeltreffende pop-up rig waarbij een effectieve snelle inhaking een pre is. Inmiddels zijn er een 10 sessies voorbij gegaan waarin de haken zich konden bewijzen. Het zijn snelle prikkers die erg scherp blijven! Wat mij alleen al vrij snel duidelijk werd dat je ze niet kan vissen als een normale haak met weerhaak. Zorg er tijdens de dril voor dat er ten alle tijden druk staat op de lijn. Behandel ze dus als een weerhaakloze haak want anders gaat het je vis kosten. Tijdens de testperiode heb ik namelijk door dit euvel een paar vissen verspeeld waaronder een grote vis die ik echt niet wilde verspelen. Om dit geheel toe te eigenen aan de haak zou niet eerlijk zijn, maar je dient echt ervoor te zorgen dat je voldoende druk uitoefent bij de dril.

Een Cutting blade haak op een multirig

Eindconclusie

Deze Cutting Blade haken zijn een vindingrijke aanpassing op de conventionele weerhaak waarbij je wel de voordelen en niet de nadelen hebt. Echter zorgt de tri-point er ook voor dat het haakwondje iets groter is dan bij een conventionele ronde punt en de verdikking in de haaksteel dan net te weinig weerstand biedt om deze haken net zo te vissen als een haak met weerhaak. Je zal dus tijdens de dril goed de druk erop moeten houden en net zo drillen als je doet met een weerhaakloze haak. Een conventionele ronde punt met een verdikking in de steel zou mijns inziens het beste zijn van twee werelden. Een tweede verandering die ik zou toepassen op de deze haken is om ze qua kleur wat matter te maken. Anno 2018 zijn haken gewoonweg beter gecamoufleerd dan deze variant. Je kan ze natuurlijk bijtippen met een permanent marker.

De haken zijn verkrijgbaar in 10 maten

Het positieve aan deze haken is dat ze zeker een verbetering zijn op weerhaakloze haken en mijns inziens zou het onverstandig zijn om op wateren waar weerhaken verboden zijn, niet te kiezen voor snake belly’s of deze Cutting Blades. Ze hebben namelijk gewoonweg meer grip. Daarnaast zijn deze haken, ondanks dat ze los in een blister worden verkocht, gewoon scherp te noemen en blijven ze ook na een aantal sessies scherp! Waar een lange scherpe ronde punt snel bot wordt, zo is dit met een relatief korte tri-point wel anders. Ook de iets naar binnen gebogen beaked point zorgt voor net een beetje meer grip. Door de dunne haaksteel, is schade in de bek zeer gering wat tevens bewijst dat niet alle cutting blade haken slopers zijn. Qua sterkte van de haak zit het ook wel snor. Deze haak kan flink wat kracht hebben. Ik heb getest of onder extreme omstandigheden de haak buigt of breekt. Door de dunne draad is deze haak een buiger. Mijn advies is om ze daarom niet in te zetten wanneer je extreem veel kracht wilt uitoefenen in bijvoorbeeld de obstakelvisserij.   

Je koopt deze Awa-S Cutting Blades via Markerworld.nl. Ik wil Markerworld bedanken voor het beschikbaar stellen van de haken.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.