Caperlan Ballast Link aan de waterkant

In onze kennisdocumenten omtrent lood is wel te merken dat er steeds meer initiatieven zijn om een loodverbod in te leiden en om waardige substituten op de markt te brengen. Deze initiatieven komen niet enkel vanuit de bekende kanalen. Caperlan, het hengelsportmerk van de Franse sportwinkelketen Decathlon, bracht namelijk enkele innovatieve substituten naar buiten als werpgewichten van Zamak en hun Ballast Link. Dit laatste product hebben we afgelopen tijd aan een test onderworpen en hierbij onze bevindingen!

Ballast Link van het Franse Caperlan

Steenlood maar dan anders

Ballast Link van Caperlan is het kant-en-klare alternatief of het gebruik van stenen in combinatie met elastiek of fietsband zoals we dat in veel zuiderlijke landen zien. Daar worden stenen omwikkeld met elastiek of versneden fietsband en met een grove loodclip aan de lijn gemonteerd. Vaak is het elastiek of versneden fietsband voorzien van een breeklijntje zodat de steen loskomt na een aanbeet. Deze methode heeft meerdere voordelen. Op die wateren waar wordt gevist, liggen vaak veel grote keien waar je makkelijk een loodje op verliest. Daarnaast is steen gratis te rapen, is het natuurlijke camouflage en is het ook nog eens beter voor het milieu.  Het alternatief van Caperlan zorgt ervoor dat je niet zelf meer in de weer hoeft met elastiek en fietsband. We zullen je uitleggen hoe dit werkt. 

Ballast Link

Caperlan Ballast Link is een band gemaakt van een zeer rekbaar rubber. De band kent drie gaatjes/standen die je vastzet door je over het zwarte oog te trekken. De band zelf is transparant/wit van kleur en kent aan de binnenkant reliëf om een steen of oester weerstand te bieden. De band zelf is 15 centimeter lang. De grootste stand biedt ruimte voor stenen met een omtrent van 12,5 centimeter, de middelste stand voor stenen met een omtrek van 10 centimeter en de kleinste stand  stenen met een omtrek van 7,5 centimeter. Door het net al genoemde reliëf, de rekbaarheid van de band en het ontwerp, houdt de Ballast Link een steen klemvast. Ballast Link is zowel voor de zout- als zoetwatervisserij ontworpen. Zowel voor de statische karpervisserij, het vissen met paternosters en zelfs surfcasting zijn met dit product mogelijk.

Ballast Link in detail

De montage

Het gebruik van Ballast Link is niet lastig. Door middel van onderstaande korte howto, zullen we de basis uitleggen. 

De benodigdheden:

  1. Caperlan Ballast Link
  2. Je favoriete leader met loodclip
  3. Steen naar keuze
  4. Permanent marker
  5. Zeewartel

De benodigdheden

1. Monteer de steen

Het begin van je Ballast Link montage start met het monteren van een steen. Dit doe je door een Ballast Link van de verpakking af te halen, de band te openen en een steen er tussen te leggen. Belangrijk is om een langwerpige steen te zoeken die een omtrek heeft die ligt tussen de marges die hierboven al beschreven stonden. Stenen kan je rapen in de natuur. Zijn ze lastig te vinden bij je in de buurt, loop dan eens langs een tuincentrum of grote bouwmarkt. Zij hebben vaak korven vol stenen staan waar vast een goed exemplaar tussen zit! Heb je een steen gevonden, sluit de Ballast link om de steen en probeer hem zo strak mogelijk vast te klemmen door hem vast te zetten om het zwarte oog.

Monteer een passende steen

2. Monteer een zeewartel

Zit je steen goed vast in de Ballast Link, dan is het zaak om het zwarte oog te voorzien van een wartel. Hierdoor kan je je steen namelijk straks sneller en makkelijker bevestigen aan je loodclip. Deze wartel is overigens niet nodig wanneer je gebruik maakt van de Snag Clips van Carp ‘r Us maar aangezien dit geen gemeengoed is, is het monteren van een zeewartel een goed alternatief. Deze zeewartels zijn makkelijk mee te bestellen op Decathlon. Ik heb overigens ook geprobeerd om meer ‘carpy' alternatieven te gebruiken maar splitringen, Q-rings en quicklinks zijn lastig te monteren doordat het zwarte oog van de Ballast Link 3mm dik is. Een zeewartel is dus de beste optie!

Monteer een zeewartel

3. Camoufleer je zeewartel

De derde stap is om de glans van je net gebruikte zeewartel weg te nemen. Dit doe je heel simpel door de zeewartel in te kleuren met een watervaste permanent marker als bijvoorbeeld een Edding 3000.

Camoufleer de zeewartel

4. Monteer hem af

Nu is het alleen nog zaak om je stenen werpgewicht te monteren op je favoriete leader. Het oog van de zeewartel valt prima over het armpje van je loodclip. Je Ballast Link montage is klaar!

Monteer de Ballast Link op je favoriete loodclip

De praktijk

Het vinden van een goede steen kan even tijd kosten, heb je hem gevonden dan klemt de Ballast Link echt subliem af. De band heeft voldoende rek, is prima afgewerkt en voelt kwalitatief goed. De band is alleen licht transparant tot wit en dat geeft veel contrast als je, zoals in mijn voorbeeld, een zwarte steen gebruikt. Het stukje camouflage gaat dan minder op. Bij het gebruik van lichtere stenen zou dit anders zijn. Het jammere van de bevestiging is dat het zwarte oog vrij grof is. Hierdoor kan je niet subtielere producten gebruiken dan zeewartels. Als dit oog iets minder dik was, dan waren splitringen of Q-rings een optie geweest. Door het gebruik van een zeewartel staat je werpgewicht wat verder van je loodclip af, zal je wat sneller je montage in de war gooien en zullen je werpeigenschappen iets negatief beïnvloed worden.

Positieve punten zijn dat het product doet wat je ervan verwacht. Voor 2,79 euro krijg je 2 stuks Ballast Link op een blister en dat is mijns inziens een nette prijs gezien de kwaliteit van het product. Wat ook goed om te zien is, is dat Ballast Link gemaakt is van recyclebare kunststoffen. De band is gemaakt van SEBS, de plug van polyamide.

Een prima alternatief voor lood

Conclusie

Caperlan Ballast Link is een product wat zo ontworpen is dat het ingezet kan worden in meerdere visdisciplines. Hierdoor is Ballast Link misschien net iets te grof voor de veeleisende karpervisser. De licht transparante band valt net teveel op bij gebruik van donkere stenen en het zwarte bevestigings oog is net te grof voor gebruik van onze endtackle. Toch is te merken dat dit een product is wat ontworpen is aan de waterkant. Dit in het Franse Cestas geteste product werkt namelijk perfect! Zouden de mannen van Caperlan een iets subtielere versie op de markt brengen, dan zou dit product een prima substituut kunnen worden voor karperlood.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.