Carbon vs Stainless, de review

Banksticks, de meest prachtige varianten zijn er anno 2015 te koop van diverse merken in diverse uitvoeringen. Welke moet je nu kiezen? Banksticks zijn te koop van diverse materialen als roestvaststaal, carbon,titanium en natuurlijk aluminium. Daarnaast heb je nog veel hybride varianten als bijvoorbeeld Carbon Wrapped of Carbon Effect banksticks. In deze speciale ‘Banksticks to the X’ review gaan we kijken naar zowel een carbon exemplaar als een bankstick van roestvaststaal. Wat zijn nu de voor- en nadelen van beide soorten? Voor deze test hebben we niet de minste banksticks voor je in petto. Dit is namelijk een wedstrijd tussen de carbon banksticks van het chique Radical Angling Developments en het kwalitatief hoogwaardige Star-Flite Stainless. Welke van deze twee Engelse bedrijven biedt de meeste voordelen?

Carbon versus Stainless

Carbon versus Stainless

Radical Angling Solutions

Alvorens we een vergelijking kunnen maken is het natuurlijk handig om eerst een voorstelrondje te doen. We starten dan ook bij het Engelse Radical Angling Developments wat in 2012 het levenslicht zag. Oprichters Peter Foster en Trevor Brown zijn beide ingenieur en waren de, voornamelijk Aziatische, inferieure kwaliteit van het rodsupport materiaal op de markt zat. Radical Angling Developments, hierna te noemen RAD, was hier het geesteskindje van. De bankstick die we van hun gaan bekijken is een 9 inch exemplaar van dikwandig gerold 15mm carbon welke is afgewerkt met een 3K weave. De insert van deze adjustable bankstick is van 10mm dikwandig carbon waardoor deze solide is. De fitting en point zijn van Aero Grade Aluminium en zowel de fitting als stelschroef zijn hard geanodiseerd in matzwart wat de bankstick een nog meer tarty uiterlijk geeft.

De carbon banksticks van Radical Angling Solutions

De carbon banksticks van Radical Angling Solutions

Star-Flite Stainless

Nu is RAD al hoogstaand. Toch heeft RAD een geduchte tegenstander in de vorm van het in Nottingham gevestigde Star-Flite Stainless. Star-Flite is het geesteskindje van Martin en Wendy Roe. Het in 2005 opgerichte merk heeft als fundering de 25 jarige ervaring van Martin Roe als ontwerper en business manager. Het is niet het doel van Star-Flite om het wiel opnieuw uit te vinden. De huidige visie op het gebied van rodsupport materiaal kan alleen in kwaliteit en afwerking worden verbetert en dat is waar Star-Flite voor staat. De bankstick die we van hun gaan bekijken is een 8 inch S3 variant in het roestvaststaal. Deze adjustable bankstick is voorzien van hun befaamde TrentloQ klemmechanisme waardoor deze bankstick niet zomaar een bankstick is!

De S3 bankstick van Star-Flite Stainless

De S3 bankstick van Star-Flite Stainless

Het verschil in gewicht

Bonne, leuk zo’n review maar deze banksticks zijn als appels en peren. Carbon heeft als materiaal andere eigenschappen dan roestvaststaal. Natuurlijk is dit ook de bedoeling van deze review. Wij noemen de eigenschappen en jullie mogen bepalen welke eigenschappen in jouw visserij het meeste nuttig zijn. Het grootste verschil tussen beide banksticks is het gewicht. De keukenweegschaal gaf aan dat de RAD versie maar 75 gram weegt waar het Star-Flite exemplaar 225 gram woog. Dit betekent dat de Star-Flite bankstick precies 3x zo zwaar weegt. Kijken we naar een gemiddelde setup en vis je met losse banksticks dan kunnen we deze grammage keer vier doen en heb je het bij Star-Flite al over 900 gram tegenover de 300 gram van RAD. Gewicht is dus een groot verschil tussen beide banksticks. Een klein puntje van aandacht bij bovenstaande vergelijking is wel dat in deze test de Star-Flite S3 bankstick een inch korter is dan de RAD versie. Dit is helaas niet anders omdat dit voor beide merken het kleinste maatje is. Wel geeft het aan dat in de praktijk carbon zelfs meer dan 3x lichter is dan roestvaststaal.

De Star-Flite bankstick is 4x zwaarder dan de RAD

De Star-Flite bankstick is 4x zwaarder dan de RAD

De eigenschappen van het materiaal

De eerste eigenschap, die van het gewicht, hebben we hierboven al behandeld. Welke voor en nadelen heeft carbon dan nog meer tegenover roestvaststaal? De keuze voor carbon is vaak tweeledig. Enerzijds is carbon dus lekker lichtgewicht. Anderzijds is carbon natuurlijk uber tarty! Roestvaststaal is zwaarder, vaak wat lomper en als je een nadeel moet noemen dan is misschien de reactie op temperatuur er eentje. In de winter krijg je die stelschroef amper los doordat het metaal is gekrompen en in de zomer zal je merken dat je stelschroef na een paar uur vissen losser zit dan dat je hem had vastgedraaid. Carbon wordt ook veel minder snel warm of koud dan roestvaststaal en dat is wel zo lekker met het opruimen. In de winter kan zo’n bankstick van roestvaststaal behoorlijk koud worden kan ik je vertellen. Natuurlijk zijn deze nadelen maar summier te noemen. De meeste vissers zullen het niet eens door hebben.

Anders is het met de breekbaarheid van beide materialen. Roestvaststaal is keihard en krasbestendig waar carbon toch wat meer subtiliteit vraagt. Een paar jaar geleden haalde ik in het artikel ‘5x exclusieve carbon banksticks’ als enkele tips aan van het niet meer bestaande rodsupport merk Buzzz Tackle. Het gebruik van carbon banksticks bij harde ondergronden kan wel maar moet met beleid gaan. Gebruik een palmsaver in plaats van een rubberen hamer (mallet) want carbon vindt zoveel geweld niet leuk. Het voorboren van de grond door middel van bijvoorbeeld een grondboor als een Piledriver van Matrix Innovations is een optie. Buzzz Tackle stelde wel dat carbon misschien een veel zachter materiaal is dan roestvaststaal, dit materiaal best ingekrast kan zijn maar toch zijn kracht kan behouden. Het ziet er misschien niet geweldig uit maar een kras in je carbon betekent niet dat het materiaal opeens veel zwakker is.

Het Aero Grade Aluminium van RAD is geanodiseerd in een matzwarte finish.

Het Aero Grade Aluminium van RAD is geanodiseerd in een matzwarte finish.

De vergelijking

Het gewicht van beide banksticks is het eerste grote verschil. Toch was dit ook het inkoppertje. We gaan ze vergelijken. Beide banksticks zijn adjustable en dus verstelbaar in lengte. Waar de RAD versie een kop kent van hard geanodiseerd Aero Grade Aluminium, zo heeft de S3 een kop van roestvaststaal. Het nadeel bij het geanodiseerde aluminium is dat dit vrij krasgevoelig is. Het roestvaststaal van de S3 heeft hier een stuk minder last van.

De kop van de RAD is wat gevoeliger voor krassen

De kop van de RAD is wat gevoeliger voor krassen

De inserts van beide banksticks is gemaakt van het materiaal van de buitenkant. Allebei de inserts zijn niet afgevlakt aan 1 zijde om ze door middel van de stelschroef vast te zetten. Dit is na het testen ook niet nodig gebleken. De stelschroef van de RAD versie klemt echt verrassend goed en bij de S3 biedt het TrentloQ klemmechanisme een groot voordeel. Het TrentloQ klemmechanisme is een speciale stelschroef welke je open of dicht draait door middel van een bijgeleverde tommybar. Vast is daadwerkelijk vast en de tommybar is demontabel waardoor je hem aan je sleutelbos kan meenemen. Doordat deze tommybar demontabel is kan je hem verliezen maar hij is wel zo ontworpen dat hij niet zomaar uit het TrentloQ mechanisme valt . Dit geldt overigens niet voor de stelschroef van de RAD bankstick. Dit is geen zogenaamde ‘Captive thumbscrew’ en dus kan je hem verliezen als je hem te los draait. De RAD stelschroef biedt wel voldoende grip om hem aan te draaien. Een kanttekening bij de tommybar van Star-Flite is dat deze bij al hun producten wordt bijgeleverd en je er eerder teveel dan te weinig in je vistas hebt zitten.

Nog even over dat TrentloQ klemmechanisme. Star-Flite ‘claimt’ als het ware dat hun banksticks spelingvrij zijn. Ik nam de proef op de som en deed een klein temperatuurstestje. Zoals ik net al stelde wilt een lage of juist hoge temperatuur ervoor zorgen dat roestvaststaal krimpt of uitzet. Het verhitten van de bankstick vond ik wat risicovol. Zit er in het TrentloQ mechanisme iets van kunststof dan is de kans groot op beschadiging. Koelen kan daarentegen geen kwaad en met mijn freezer die digitaal op de graad is in te stellen, koelde ik de bankstick tot -20 graden. Een dag later controleerde ik of het TrentloQ klemmechanisme vaster zat dan normaal of dat er sprake was van speling. Dit was niet het geval. Dat TrentloQ klemmechanisme is inderdaad goed!

Het TrentloQ klemmechanisme van Star-Flite Stainless

Het TrentloQ klemmechanisme van Star-Flite Stainless

Dikte en de point

Opvallend tussen beide banksticks is dat de Star-Flite versie een stukje dunner is dan de RAD versie. Hoe dunner, hoe makkelijker je een bankstick de grond in kan krijgen en het zou juist een pre zijn als dit bij dit soort materialen andersom was. De point van de Star-Flite S3 is ook iets spitser en daarmee scherper en dat helpt je enorm om hem ook in hardere ondergronden de grond in te krijgen.

Esthetiek

En dan het meest lastige en dat is natuurlijk smaak. De carbon RAD bankstick is super smooth te noemen. Hij is tarty, super lichtgewicht en de matzwart geanodiseerde fittings maken het af. Doordat deze banksticks ook nog een 3K weave kennen, een soort van extra carbon jasje, glimmen ze gewoon. Banksticks die niet zullen misstaan in de set van een echte tart. De Star-Flite S3 kenmerkt zich door zijn dunne diameter, de verfijnde ronding bij de stelschroef en het gebruiksgemak van het TrentloQ klemmechanisme. De S3 gravering is kenmerkend en de bankstick voelt robuust en degelijk aan. Beide zijn ‘top of the bill’ als het gaat om rodsupport producten en hebben beide hun eigen charme.

De point van de RAD is wat stomper

De point van de RAD is wat stomper

Eindoordeel

Tja, het blijft appels met peren vergelijken. Toch hebben beide banksticks prachtige eigenschappen. De verfijnde en lichtgewicht Radical Angling Developments bankstick tegen de zwaardere maar robuuste Star-Flite S3. De Star-Flite is simpelweg een stukje duurzamer doordat hij krasbestendiger is. De RAD is veel verfijnder en is voor de echte purist. De uiteindelijke keuze voor beide zal te maken hebben met je smaak. Toch zit er prijstechnisch ook een verschil in. Zo’n 9 inch carbon bankstick van RAD kost je 25,50 euro tegen 36,95 euro voor een 9 inch Star-Flite S3 exemplaar en dat zijn natuurlijk best wel stevige prijzen. Dit soort hoogstaande in Engeland vervaardigde high end producten kosten nu eenmaal geld maar de Star-Flite S3 bankstick kost wel 11,45 euro per stuk meer. Het kiezen van een winnaar is dus een afweging van eigenschappen die je prefereert of niet.

Pak die korting!

Wanneer je nog opzoek bent naar een chique set banksticks, buzzerbars of andere rodsupport producten heb ik overigens goed nieuws! M2 Bait & Tackle, importeur en verkoper van zowel Star-Flite Stainless als Radical Angling Developments, heeft namelijk voor de feestdagen een speciale kortingsactie die ik jullie niet wilde onthouden. Van 11 december tot 31 december heb je 20 dagen lang 10% korting op de producten van Star-Flite Stainless en Radical Angling Developments! Deze korting krijg je door tijdens het bestellen een speciale kortingscode te gebruiken. Deze zijn als volgt;

Kortingscode Star-Flite Stainless: Starflite2015

Kortingscode Radical Angling Developments: Radical2015

Surf naar M2 Bait & Tackle en doe er je voordeel mee!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.