CarpVan 'L' aan de waterkant

Het is inmiddels alweer bijna een jaar geleden dat ik voor het eerst kennis maakte met de CarpVan. Deze gecamoufleerde camper trok veel bekijks op Carp Zwolle en ik denk dat iedereen die hem bekeek wel even snel heeft nagedacht hoe hij de aanschaf van een dergelijke visbus thuis kon voorleggen. De CarpVan is dan wel niet te koop, maar je kunt hem het hele jaar huren. Eind oktober kreeg ik de mogelijkheid om de CarpVan ‘L’ eens goed uit te testen en ik nam hem mee naar Frankrijk voor een vierdaagse sessie aan een betaalwater. Mijn bevindingen zal ik hieronder met jullie delen.

Twee dagen voor vertrek sprak ik af met Ruben Lubbers in het Gelderse Terborg om een instructie te krijgen van de CarpVan en deze mee naar huis te nemen. Ruben is zelf een fervent karpervisser en neemt de CarpVan ook regelmatig mee op zijn buitenlandse avonturen. Zo is hij er dit jaar nog mee naar Lac de Curton (Rainbow Lake) geweest en daar had hij er veel plezier van door het slechte weer. De bus is dan ook ingericht op de visser. Na een spoedcursus ‘werking van een camper voor dummies’ (lees: welk knopje doet wat) stuurde ik de bolide snel richting Veenendaal om hem achter mijn huis in een woonwijk te parkeren. Een grappig gezicht dat veel bekijks gaf.

De CarpVan 'L' in gebruik

Onderweg

Thuis werden de kastjes van de CarpVan al ingedeeld met boodschappen, pannen etc. Ook de 60ltr koelkast werd al ingericht en het vriesvakje werd gevuld met handige 1-persoons diepvriesmaaltijden. Hoewel we ruimte genoeg hadden voor al het materiaal probeerde ik zoveel mogelijk ‘loze’ ruimte te benutten, waardoor we uiteindelijk alle ruimte hadden tijdens de reis. Door de ruimte tussen de banken/bedden te vullen met grote materialen (2 rubberboten en een tafel) creëerden we automatisch een soort barricade. Hierdoor konden we de materialen op één van de bedden stapelen en het andere bed vrijhouden om even te gaan liggen. Tot in Luxemburg heb ik gereden en Bob geslapen, daarna heeft Bob het stuur overgenomen en heb ik een tukkie gedaan. Enig nadeel van slapen onderweg is dat je met je hoofd boven de wielkast ligt, waardoor het trilt als een malle. Maar als je moe genoeg bent dan is dat ook geen issue. Officieel is het slapen tijdens het rijden trouwens niet toegestaan en je zult begrijpen dat dit ook risico’s met zich mee brengt. Op eigen risico dus ;)

Een dergelijke manier van reizen is ideaal voor verre bestemmingen waardoor je lekker fris blijft tijdens de rit. De CarpVan (een Peugeot Boxer) rijdt trouwens prima en doordat je hoog zit heb je een uitstekend overzicht op de weg. De 6-bak is vlotjes en niet extreem dorstig, als je de snelheid maar onder de 120km/h houdt ;)

Zoveel mogelijk ruimte werd benut
Genoeg ruimte om je spullen op te bergen

Bij aankomst aan het water bleek dit ideaal te zijn voor het gebruik van de CarpVan. Vooraf hield ik er rekening mee dat ik de helft van het water zou kunnen bevissen, maar de volledige lengte aan oever bleek begaanbaar voor een zware bus en hij kon overal geparkeerd worden. Dit is natuurlijk wel een must als je vanuit de CarpVan wilt vissen. Bob nam plaats op een eigen stek en ik begon met het indelen van de stek en de bus.

De inrichting

De CarpVan is van veel gemakken voorzien. De twee losstaande bedden in de CarpVan kunnen worden uitgebreid naar één groot bed, maar ik besloot om ze bewust gescheiden te houden. Dit gaf mij meer ruimte om te bewegen en mijn spullen op te ruimen. Mijn slaapzak paste perfect om het matras van het bed en het dikke matras bleek ook nog eens uitstekend te liggen. Het is zeker geen dun flutmatje waarvan je al pijn in je rug krijgt als je er naar kijkt! Na het uitpakken van al het materiaal kwam ik er achter dat de overgebleven tassen, stoelen, foudralen etc. nog veel ruimte innemen die je beter zou kunnen gebruiken. Er zijn meerdere oplossingen te bedenken, zoals het opzetten van een paraplu of klein tentje of deze spullen onder de CarpVan te leggen. Nog makkelijker is om gebruik te maken van de Karsten voor- of achtertent, die optioneel worden bijgeleverd tegen een meerprijs. In de CarpVan zelf is ook ruimte onder de bedden, maar dit is vrij snel vol.

Ruimte genoeg
Ruimte genoeg

In de CarpVan zijn op diverse plaatsen stroomaansluitingen gemaakt voor elektrische apparaten. Dit zijn 220V, 12V en USB-aansluitingen, waarmee je gemakkelijk alles kunt opladen. Een waterkoker is niet aan te raden, daar kwam ik al snel achter. Deze vreet zo veel stroom dat zelfs de LED lampen beginnen te knipperen bij gebruik.

Het keukenblokje is ingericht met een goede koelkast (incl. vriesvakje) van 60ltr, een gasfornuis met twee pitten en een wasbak met stromend water. Boven het blok hangen twee kastjes en naast de koelkast is ook opbergruimte. Hier kan je de boodschappen, pannen en bestek makkelijk in kwijt. De pannen en bestek worden trouwens niet meegeleverd, dus daar moet je zelf aan denken. Onder één van de bedden staan twee jerrycans die je kan vullen met schoon drinkwater. Tevens staat er een jerrycan voor het opvangen van het vuile water. Onder ditzelfde bed is ook de gasfles gepositioneerd en een grote accu die je dagenlang zal voorzien van stroom in de CarpVan. Deze accu wordt niet alleen bijgeladen tijdens het rijden, maar ook door twee zonnepanelen op het dak van de CarpVan. Handig! De accu van de CarpVan zelf wordt overigens niet belast door stroomverbruik ‘achterin’, deze zijn van elkaar gescheiden. Je zult daardoor dus niet met een lege accu komen te staan.

Het sanitaire blok is netjes en praktisch
Het sanitaire blok is netjes en praktisch

Aan het plafond zijn vier ledlampen bevestigd die afzonderlijk te bedienen zijn. Deze lampen geven veel licht en verbruiken weinig stroom. Ook zijn er boven de schuifdeur en de achterdeuren twee led strips geplaatst. Deze lijken overdag misschien niet erg fel, maar ze geven echt een bak licht af! Hiermee kan je de stek eenvoudig verlichten als je gezellig buiten zit of wegsprint richting een gierende beetmelder. De schakelaars voor deze buitenverlichting zitten bij de deuren dus je kan hem makkelijk aanklikken als je naar buiten gaat.

Koud hoef je het ook zeker niet te krijgen want de CarpVan is voorzien van een standkachel die de bus snel opwarmt. Deze kachel loopt op diesel en verbruikt weinig. Als je de standkachel lang aan hebt staan zal de lucht wel droger worden. Het is daarom handig om wel iets te ventileren via het dak- of keukenraampje.

De bedden zijn eenvoudig om te toveren tot bankje, maar je kan ook op de voorstoelen van de bus zitten. Deze zijn volledig draaibaar, waardoor je prinsheerlijk vanaf een goede stoel over het water kunt turen.

IMG_4586
IMG_4593
IMG_4606
IMG_4736
IMG_4739
IMG_4744
IMG_4749
IMG_4764
IMG_4780
IMG_4757

Karsten tenten

Optioneel bij de huur van de CarpVan zijn twee losse tenten van Karsten. Dit betreft een hele ruime (opblaasbare) voortent die voor de schuifdeur wordt opgezet en een tent die je aan de achterzijde van de CarpVan kunt gebruiken. Beide tenten worden gekoppeld aan de bus waardoor het één geheel wordt en de kans op lekkage minimaal is. Deze tenten zijn voor een meerprijs te huur.

Het opzetten van de voortent kost je ongeveer 20 minuten en de instructie daarvoor ligt in de bus. De baleinen van de voortent zijn opblaasbaar en dat doe je met de bijgeleverde elektrische luchtpomp. Als hij eenmaal staat heb je een enorme ruimte beschikbaar waar je in kunt staan en met gemak vier stretchers kunt plaatsen!

De achtertent is handig en makkelijk op te zetten
De achtertent is handig en makkelijk op te zetten

Tijdens onze sessie hebben we enkel gebruik gemaakt van de achtertent in verband met de beschikbare ruimte. Dit bleek ook eigenlijk wel nodig, want als je gezellig met elkaar buiten wilt zitten tijdens mindere weersomstandigheden is dit een uitstekend middel om te schuilen. De led strip aan de achterzijde van de CarpVan verlicht automatisch de tent en dit geeft veel comfort. Daarnaast was het ook de beste oplossing om losse materialen, aas, foudralen etc. in te zetten en de stek vrij te houden van rommel. Ik zou je daarom echt adviseren om voor een langere sessie één van de twee tenten mee te huren. Nog een kleine tip, plaats de achtertent iets schuin (met behulp van de stokken en scheerlijnen), dit voorkomt dat er water op de tent blijft staan bij zware regenval.

IMG_4796
IMG_4800
IMG_4806
IMG_4809
IMG_4816
IMG_4819
IMG_4826
IMG_4830
IMG_4840
IMG_4845
IMG_4848
IMG_4863
IMG_4884
IMG_4916
IMG_4932
IMG_4945
IMG_4972
IMG_5013
IMG_5026

De CarpVan ‘L’ in gebruik

Om jullie een beeld te geven van de visserij vanuit de CarpVan heb ik een filmpje gemaakt van deze sessie. Hierin komt zowel de visserij als de CarpVan aan bod.

De prijzen

De CarpVan is voor een periode van 10 dagen te reserveren – van vrijdag t/m zondag. Zo heeft u ruim voldoende tijd om op zaterdagochtend op uw vakantiebestemming te arriveren en op de opvolgende zaterdag in alle rust te vertrekken. Hiermee is ingespeeld op de ‘standaard’ weken bij de visserij op betaalwateren.

CarpVan ‘L’ (zaterdag-zaterdag met ophaal en retour op resp. vrijdag en zondag)

  • Laagseizoen € 950,- (week 1 t/m 8 en 46 t/m 52)
  • Middenseizoen € 1.150,- (week 9 t/m 18 en 40 t/m 45)
  • Hoogseizoen € 1.250,- (week 18 t/m 39)

Zowel de bestuurders- als passagiersstoel zijn draaibaar zodat je vanaf de stoel over het water kunt kijken
Zowel de bestuurders- als passagiersstoel zijn draaibaar zodat je vanaf de stoel over het water kunt kijken

Opties

Bij de huur van de CarpVan zijn nog enkele opties mee te huren. Ik zet ze even voor je op een rij:

  • Karsten opblaasbare voortent incl. bijbehorende compressor. De voortent is 2,5x4m groot en is in een klein kwartier opgeblazen
  • Karsten achtertent (alleen geschikt voor de CarpVan ‘L’). Uitstekend geschikt als opslagtent voor uw hengelmateriaal, of als achteruitgang bij het vissen. Door het gebruik van de achtertent kunt u de achterdeuren van de camper bovendien open laten staan voor extra ventilatie. Het formaat van de achtertent is 2,5x2m
  • Porta Potti draagbaar mobiel toilet
  • Weber Barbecue Ø 47cm
  • 2x Sonik XTI Lounger stoelen
  • Campingtafel
  • Bezorgkosten

Genoeg oplaadpunten en links op de foto zie je de doorvoeren van de standkachel
Genoeg oplaadpunten en links op de foto zie je de doorvoeren van de standkachel

Conclusie

Het vissen met de CarpVan is een ervaring op zich. De bus heeft eigenlijk alles wat je nodig hebt en biedt veel luxe voor de moderne karpervisser. Je kunt eenvoudig je camera’s en/of laptop in de bus opladen en dat is tijdens langere sessies geen overbodige luxe als je ergens in de bush bush zit te vissen. Door de koelkast, de opbergruimte, gas, water en een mobiel toilet kan je langere tijd van huis zonder boodschappen te hoeven doen. Overweeg je de CarpVan te huren voor een sessie, denk dan goed na over de optionele Karsten tenten. Je zult merken dat je deze erg goed kunt gebruiken voor opslag en als zitplek bij slechter weer. De prijs van de huur is relatief hoog en dat zal voor veel mensen vermoedelijk het grootste struikelblok vormen. Als je de prijs echter vergelijkt met de verhuur van campers dan zal je zien dat dit reuze meevalt. Bij veel campings en betaalwateren is het toegestaan en mogelijk om met de camper aan het water te staan, helaas is het op openbare plaatsen niet overal toegestaan om met een camper aan het water te overnachten (je mag dan vaak wel met een tentje buiten de camper slapen). Zoek dit van tevoren uit en zorg dat je voorbereid op pad gaat, dan ga je met deze bus een fantastische vakantie tegemoet!

Met de CarpVan ga je een heerlijke sessie tegemoet
Met de CarpVan ga je een heerlijke sessie tegemoet

Wil je reserveren of ben je benieuwd naar meer informatie over de CarpVan L en zijn kleinere broertje? Bekijk dan de website www.carpvan.nl

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.