Central Shocker System aan de waterkant

Velen vissen er al mee en dat stemt mij gelukkig. Steeds meer grote merknamen schenken eindelijk aandacht aan de safety systemen voor de karpervisserij. Zoals de meesten wel weten ben ik hier een groot voorstander van. Ik blijf het zeggen: ban de loodclips. Er zijn nu al zó veel alternatieven hiervoor, dat er eigenlijk geen smoesjes meer zijn om ze alsnog te gebruiken. Het is en blijft een groot risico als je leader of je hoofdlijn om wat voor een reden ergens kapot gaat. De karper zal dan in het ergste geval een meters lange lijn achter zijn kont aan hebben en dat kan simpelweg dodelijk zijn. Als hij de haak niet zelf kwijt kan raken en hij zwemt zich vast… denk er maar eens over na. Ik zou er niet van kunnen slapen.

Ondanks dat ik zelf graag tegen obstakels aan vis of in de buurt ervan, heb ik de laatste jaren voor zover ik mij kan herinneren pas twee keer vastgezeten en éénmaal een lijn doormidden zien gaan door, wat later bleek, een paar kapot gegooide bierflessen op de bodem. Doordat ik er daarna heen ben gezwommen, kon ik constateren dat het safety systeem goed zijn werk had gedaan. Het lood met daar nog een paar meter voorslag aan, lag daar op het ondiepe plateau. Wat ik al wist, en wat nu dus werd bevestigd, was dat de karper alleen nog het rigje in zijn bek zou hebben.

Strategy Central Shocker System

En dit is nu wat Strategy zich ook aantrekt. Een veilige karpervisserij. Niet alleen carp care op de kant, maar ook zeker onderwater. De meeste safety systemen lijken qua functie vrij veel op elkaar, maar de mannen van Strategy doen daar nog weer even een schepje boven op. Wat zeg ik? Een flinke schep! Met het Central Shocker System heb je

  1. een super veilig systeem (mits goed gebruikt, maar daarover straks meer)
  2. een zeer goed inhakingsmoment (als de vis het aas oppakt en zich prikt doordat de rig uit het midden (central) van het lood komt)
  3. minder kans dat de vis de rig kwijt raakt door kopschudden (zodra de vis met zijn kop begint te schudden schiet er een tonnetje uit een rubberen kern van het Central Shocker System)

Central Shocker System nader bekeken

Het systeem bestaat uit 4 delen:

  1. Het loodgewicht
  2. De insert
  3. De sleeve
  4. De QC CS swivel met het tonnetje

De onderdelen

Het lood

Het lood is speciaal ontworpen met de opening voor de insert en daarmee dus uniek. Het is in 2 gecamoufleerde kleuren verkrijgbaar: gravel en groen. Qua gewicht zijn er ook twee opties, namelijk 113 en 121 gram. Dit is voor sommige vissers vrij zwaar, maar het heeft een reden. Het lood moet tegengewicht geven ten tijde van de aasopname. Zodra de karper met zijn kop zal gaan schudden, komt het tonnetje uit de insert en zodoende kan de karper het lood niet meer gebruiken om de haak uit zijn bek te slingeren. De kanten van het lood zijn iets afgevlakt zodat de lijnen er makkelijker af kunnen glijden en dus nergens achter blijven hangen. Samen met de anti tangle sleeve, die naadloos aansluit op het lood, is in de war gooien vrijwel uitgesloten. Het lood is bewust wat platter gehouden in verband met de rig die van boven uit het centrale gat komt. Zodoende komt de rig niet te hoog vanaf het lood. Ook het grotere oppervlak van het lood zorgt voor meer druk op de inhaking. Het woord ‘central’ is ook erg letterlijk genomen op het loodsysteem. Als je het haakje van de QC CS swivel pakt, hangt het lood ook precies gelijk. Alle druk komt dus vanuit het midden van het lood op de haakpunt te liggen.

De insert

Ook over het insert, dat naadloos in het lood past, is goed nagedacht. Het is stevig waar nodig en zachter in het midden waar het tonnetje ingedrukt wordt. De openingen voor het leadermateriaal zijn groot genoeg. Alles past met gemak. Dat moet ook wel want voorslag knopen en lussen moeten er met groots gemak door kunnen anders werkt het hele safety verhaal natuurlijk niet.

De QC CS swivel

Deze swivel heeft meerdere functies en je kunt hem dan ook op meerdere manieren gebruiken. In eerste instantie zoals het systeem is bedoeld, maar ook als ‘running rig’.

Bij de standaard montage loopt de leader (of fluoro carbonlijn) door het kleine oog van de QC CS swivel. Zoals je op de foto kunt zien bevat de swivel 2 ogen. Een klein en een iets groter oog. Het kleine oog zit aan het tonnetje dat in de insert wordt gedrukt en het grote oog bevat het haakje om snel van rig te kunnen wisselen.

Als running rig loopt de leader of fluoro carbon lijn door het grote oog van de swivel. Het tonnetje wordt dan dus overgeslagen en op die manier loopt de lijn rechtstreeks door de insert.

De sleeve

Wat kun je vertellen over een sleeve? Nou, in dit geval is de sleeve zo gemaakt dat het werkelijk naadloos overgaat op het lood, waardoor de lijn tijdens het uitwerpen nooit achter het lood zal blijven hangen. De simpele sleeve speelt een grote rol voor het safety verhaal. Namelijk de grootte van het gat waar jouw knoop doorheen moet. De ene knoop is nu eenmaal dikker en grover als een andere knoop. Belangrijk is dat je altijd vóór dat je gaat vissen controleert of jouw knoop wel door de sleeve kan glijden, anders heeft het hele safety systeem geen enkele nut. Als de knoop vast komt te zitten, zal je de punt van de sleeve bij moeten knippen tot het wel past (zie foto).

Als bonus zit er nog een mogelijkheid aan de onderkant van het lood om een wartel met haakje te plaatsen. De zogenaamde quick change swivel. Hieraan kun je een PVA zakje of netje hangen en daar de haak aan prikken. Zodoende ligt je haakaas daadwerkelijk op ‘pole position’. Een beetje voer bij je haakaas en je rig ligt altijd in een bocht, zodat de opname perfect is. Slim dus om dit erbij te maken.

Bevestig een PVA zakje of stick aan de wartel en prik je haak in het PVA

De praktijk

De uitleg en verhalen van Strategy kunnen nog zo mooi zijn, er moet natuurlijk wel even goed getest worden of dit werkelijk zo is. Ik kan er kort over zijn. Dit klopt!

De  eerste keer dat ik de loden inzette, was tijdens de sessie met Dré. Helaas kwam er toen alleen een vis voor mij op de kant op een chod, puur omdat de vissen op dat moment niet meer in onze zone zaten. Daar kan het lood natuurlijk weinig aan doen. De sessie daarop ging ik alleen en ving ik 5 vissen op rij, allemaal op dezelfde hengel, op dezelfde stek én op hetzelfde loodsysteem. Dat van Strategy. Vijf aanbeten en vijf verzilverd. En dat met vissen die veelal de bekken behoorlijk vervormd hebben door de continue visserij. De haak moet dus goed onderin het midden van de bek houvast vinden en dan ook goed vast blijven zitten. Goede druk op de haakpunt vanuit het centrale gedeelte van het lood zal hier ongetwijfeld aan mee hebben geholpen. Een sessie later ving ik weer twee vissen. Eén daarvan kwam ’s nachts in de stromende regen en deed vrij weinig. En zelfs zó weinig dat het tonnetje niet eens uit de insert was gekomen. Opvallend.

Ook tijdens latere sessies werden er vier vissen geland. Ik kan dus wel zeggen dat dit lood prima haakt. Tijdens het binnendraaien heeft het systeem niet één keer in de war gezeten. Eerlijk is eerlijk, de helft van de keren heb ik het systeem uitgevaren met zowel de boot áls de voerboot, maar in de andere helft werd er gegooid. Zowel op afstand als onderhands onder het kantje. Een fijn idee als je inlegt en zeker weet dat het ook goed komt te liggen. Helemaal als je het haakje gebruikt met daaraan een stickmix in pva of een zakje met boiliekruim.

Het viel mij op dat sommige sleeves niet lekker aansloten op de insert. Door de tube van de insert iets nat te maken met speeksel, gleed de sleeve er al een stuk gemakkelijker overheen. 

Het lood onderwater

Als ik puur kijk naar mijn eigen wensen voor dit loodsysteem dan hoop ik dat de mannen bij Strategy nog een gele zandkleur aan de beschikbare kleuren toe gaan voegen. Ik vis namelijk vaak op helder water en heb zelf mogen meemaken dat ik vissen zag schrikken van het lood. Ik kan me niet herinneren dat ik ooit een geel zandkleurig gecoat lood heb gezien. Wel met een grove structuur, maar nog nooit een gladde coating.

Na het vissen met het Central Shocker System weet ik zeker dat ik deze loden, samen met mijn eigen (geel kleurige zelf gemaakte safety loden), zal gaan inzetten. Ik hoop dat jullie dit ook gaan doen. Al is het maar voor de veiligheid voor de vissen.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.