Coghlan's Coffee Filters aan de waterkant

Koffie.. Of we nu een school- of werkdag beginnen of wakker worden aan de mistige waterkant waar een waterig zonnetje doorbreekt, het doet ons goed. Koffie zorgt ervoor dat we de dag met energie starten. Koffie zorgt ervoor dat we die nachtelijke uurtjes doorkomen. De laatste jaren hebben we hier op CarpFeeling veel manieren laten zien hoe je aan de waterkant een heerlijk bakkie zwart kan maken. Van filterkoffie maken met een DE Reisset, Kelly Kettle of een perculator tot meer luxueuze producten als een Handpresso. In dit artikel gaan we terug naar de basis en dat is het maken van een kop relatief eenvoudige filterkoffie. Dit gaan we doen met een geweldig outdoor product van het Canadese Coghlan's waarmee we op een simpele wijze zogenaamde Drip Bag Coffee kunnen maken. Veel leesplezier gewenst!
 


Ondanks dat het maken van een goede koffie een vak apart is, is het maken van koffie in de regel niet erg moeilijk. We gieten warm/heet water over gemalen koffie en we hebben koffie. Uiteraard zijn er tal van zaken belangrijk voor een goede koffie maar laten we eerlijk wezen, een bakkie zwart aan de waterkant is al snel goed. Helemaal als het buiten ook nog eens onguur weer is! Onlangs liep ik in de outdoorzaak toen ik de handige éénkops koffiefilters van Coghlan's tegenkwam. Een product wat mijn inziens meer dan prima inzetbaar is in onze visserij! Hieronder de howto voor het maken van je eigen Drip Bag Coffee!
 


Meer heb je niet nodig naast je mok, koffiepoeder en wat warm water


Coghlan's Coffee Filters is een verpakking van 40 eenkops koffiefilters en een filterhouder van plastic. De gebruikte materialen zijn allemaal lichtgewicht en de verpakking is zeer makkelijk weg te stoppen in je vistas. Voor het maken van een bak koffie heb je naast deze verpakking nog koffiepoeder, je carpy mok en natuurlijk warm water nodig. Mocht je zo lichtgewicht mogelijk bepakt willen zijn aan de waterkant, dan zou een thermosfles warm water uitkomst bieden en lichter zijn dan een brander, waterfles en fluitketel. Ook hoef je natuurlijk niet een heel pak koffie meenemen als een boterhamzakje al voldoet.
 


Vul het filtertje met een een fijne koffiemaling


Het principe van Drip Bag Coffee is vrij eenvoudig. Je pakt een éénkops filterzakje, knijpt hem open en vult hem met gemalen koffie. Wat voor koffie je ook kiest, kies voor een fijngemalen variant. Of je er nu Roodmerk van de AH in doet of dure handgemalen koffie als Kopi Luwak of Mae Klang Luang, een dosering van een eetlepel per kopje is een gemiddeld. Uiteraard kan je er koffie meer of minder indoen wanneer gewenst maar volgens Coghlan's is een eetlepel een prima gemiddelde. Ik zelf deed er overigens nog een half schepje bovenop. 
 


Klaar voor wat warm water


De koffiefilters zijn aan beide kanten geperforeerd wat bedoeld is voor het filter houder. Dit filter houder is niets meer of minder dan een pin van kunststof met een verdikking aan de bovenkant. Prik het filter houder door het filter zoals hierboven op de foto te zien is. Zorg dat de rand van je mok tussen de verdikking ligt van het filterhouder. Zo rolt je filterhouder niet zomaar weg en blijft het filter beter op zijn plek. Vouw het filterzakje zover mogelijk open. Dit vergemakkelijkt straks het bijgieten van het warme water. 
 


Voeg warm water toe


Doordat zowel de houder als het filter weinig wegen, dien je voordat je gelijk warm water over de koffiemaling laat stromen, eerst even een klein scheutje water te laten vallen op de koffiemaling. Hierdoor wordt de maling nat en dus zwaarder waardoor je filter stabieler ligt. Nu is het zaak om gedoseerd het warme water te gieten in het filter. Vul net zoveel warm water bij totdat de koffie tot net onderaan de rand van het filter komt. Heb je een fijne maling gebruikt, dan kun je nu het koffiefilter rustig omhoog halen en hem laten uitdruppelen. Heb je een grovere maling gebruikt, laat dan je koffie nog een minuut of 2 trekken. Als je dit hebt gedaan en het filter uit je mok hebt gehaald, is je koffie klaar voor consumptie!
 


Klaar voor het geven van energie


Deze Coffee Filters van Coghlan's zijn een zeer lichtgewicht alternatief op perculator of andere filtersets. Door hun omvang en gewicht passen ze in elke vistas. De prijs per setje ligt op een 5 euro en een setje is goed voor 40 kopjes koffie. Ze zijn verkrijgbaar bij de betere outdoorzaak als een Bever Outdoor. Zitten er nadelen aan deze Coffee Filters? Uiteraard. Zo is het meer werk als je gasten hebt en dus meerdere bakkies koffie moet zetten, zijn er ongetwijfeld goedkopere alternatieven en lijkt het wat omslachtig te gaan. Wil je gewicht besparen in je vistas, ben je de aluminiumsmaak van je perculator zat of heb je nooit vismaten op bezoek, dan is dit product wellicht wat voor jou! Een goede bak koffie is toch heel wat waard!
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.