DCM Steiger Stand aan de waterkant

Ook in Nederland beginnen steeds meer bedrijven met het vervaardigen van hoogwaardig en custom karpermateriaal. Een van deze bedrijven is Dutch Carp Metals, hierna te noemen DCM, van Lennart Hoomoedt. Een op en top metaalbewerker die werkelijk fantastische producten maakt van roestvaststaal. Naast de vorig jaar besproken Snag Ears, hebben we recent nog een product van hem uitvoerig getest en dat is zijn Steiger Stand. Ga er maar weer eens goed voor zitten want ook dit is weer zo’n product wat je gezien moet hebben!

Een Steiger Stand is een minder destructief substituut op de bekende stage stands. Je kent ze wel, die speciale voetjes voor je banksticks die je vaak vastzet op een steiger door middel van een schroef. Wanneer je zo’n stage stand op je eigen steiger vastschroeft dan is dit nog te overzien. Super handig zelfs om snel je banksticks te plaatsen en daarmee snel even te gaan vissen. Stage stands zijn alleen minder geliefd als je ze op openbare steigers schroeft of op de steiger van een betaalwatereigenaar. Zal iedere visser dit doen, dan zit je steiger tenslotte boordevol gaten die alleen maar kunnen vollopen met water en het rottingsproces van het hout bevorderen.

De Steiger Stand

De werking

De Steiger Stand van DCM is minder destructief wat komt doordat je hem als het ware klemt tussen twee steigerdelen. Op deze manier beschadig je het hout niet en hoef je dus ook niet aan de slag met je boormachine. De Steiger Stand werkt op basis van een 10 centimeter lange M6 inbusbout, welke centraal door de voet van de Stand loopt. Op deze bout zit een 10 centimeter lange horizontale en afgevlakte dwarsbalk en dopbout met schroefdraad die als het ware de voet van de Stand klemt tegen het steigerhout. Bij mijn versie kun je steigerdiktes van maximaal 7 centimeter de baas. In de voet van de Steiger Stand klem je de rodpodhouder welke je vast kan zetten door middel van een grote zwarte draaiknop. De rodpodhouder zelf is voorzien van twee metalen platen met op elke hoek een inbusbout. Tussen de platen klem je de moederbalk van je rodpod waarna je hem vastzet door middel van de inbusbouten.

De solide voet van de Steiger Stand

De praktijk

Op mijn recente vistrip naar Duitsland was het tijd om deze Steiger Stand eens aan de tand te voelen. In Duitsland maken we gebruik van een paar steigers en hier is het niet gewenst als we ze kapot schroeven. Het monteren ging direct alleen al minder gemakkelijk dan gedacht. De dwarsbalk van de Steiger Stand is namelijk 14 millimeter in diameter en de steigerdelen zaten luttele millimeters dichter bij elkaar. Het was dus zaak om zowel de dwarsbalk en de dopbout te demonteren om vervolgens enkel de inbusbout tussen de steigerdelen te steken. Wat alleen nog gedaan moest worden was het tricky gedeelte. Het boven het water terugschroeven van de dwarsbalk op de inbusbout. Voorzichtigheid was geboden maar met een beetje beleid lukte het mij de dwarsbalk op het schroefdraad te draaien. 

Nu was het alleen nog zaak om deze dwarsbalk zover op te draaien dat deze tegen het hout aan drukte. Dit klusje eenmaal gedaan, is het zaak om de M6 inbusbout aan te draaien. Dit doe je door de schroef aan te draaien aan de binnenkant van de Steiger Stand voet. Deze voet is overigens 9 centimeter diep en dat is lastig! Met mijn standaard Skandia inbussetje kwam ik er namelijk niet goed bij! Koop je zo’n Steiger Stand, koop er dan ook even een lange M6 inbussleutel erbij. Vooral de versies met T-greep zijn ideaal! Het bij je hebben van een goede inbussleutel is eigenlijk enorm belangrijk wil je deze Steiger Stand goed vastzetten. De voet kent aan de onderkant namelijk geen vertanding en zet je hem niet goed vast, dan zal hij al snel mee gaan loszitten. Dit is vooral irritant bij een aanbeet wanneer je setup gaat meedraaien richting de kant van de aanbeet. DCM levert een Facom inbussleutel optioneel bij voor 22,00 euro.

De dwarsbalk van de Steiger Stand van onderaf

Nadat ik de voet van de Steiger Stand goed had vastgezet, was het tijd om de moederbalk van mijn rodpod te monteren op de rodpodklem. Aangezien ik zelf geen handige rodpod hiervoor heb, heb ik een TransFormer Pod geleend van het merk Traxis/Soul. Meestal worden voor dit werk Fox rodpods gebruikt maar deze TransFormer Pod was eigenlijk nog veel beter! Deze aluminium rodpod kent namelijk een rechthoekige moederbalk en dat zet makkelijk vast op de rodpodklem van de Steiger Stand. Het monteren van de moederbalk tussen de metalen platen van de rodpodklem was een eitje. Draai overigens deze rodpodklem niet te hard aan als je gebruik maakt van een aluminium rodpod. Anders heb je kans om je moederbalk te vervormen en te beschadigen. Lakbeschadiging kan je overigens in deze fase al makkelijk tackelen door even een stukje versneden fietsband als pakking te gebruiken tussen rodpodklem en moederbalk.

De moederbalk van de Traxis TransFormer Pod leent zich prima hiervoor

Bonne, de rodpod zit gemonteerd op de rodpodklem, de voet is gemonteerd op de steiger en dus is het enkel nog zaak om beide op elkaar aan te sluiten. Dit doe je heel makkelijk. Het locking mechanisme tussen beiden delen is werkelijk subliem te noemen. Beide delen passen prima in elkaar en zijn werkelijk muurvast te zetten door middel van de zwarte draaiknop. (Deze draaiknop is overigens optioneel ook te verkrijgen in een uitvoering van roestvaststaal). Het eindresultaat mag er zijn. Wat ziet zo’n Steiger Stand er vet uit!

Na drie dagen stond de Steiger Stand nog als een huis. Echter kwam er al snel speling op de dwarsbalk wat kwam doordat ik de dwarsbalk niet goed kon aandraaien door een te korte inbussleutel. Het mag gezegd worden dat deze speling hinderlijk is. Een langere inbussleutel is echt een vereiste. Meebestellen dus!

Het locking mechanisme is subliem!

De voor- en nadelen op een rijtje

Het is natuurlijk goed om even de voor- en nadelen van dit product op een rijtje te zetten;

Voordelen:

 • Originele en gewoonweg supergave presentatie van je hengels.
 • Geen gaatjes meer in steigers boren.
 • Onverwoestbaar! 99% van de onderdelen zijn van RVS en daarmee enorm duurzaam.
 • De lockingschroef zet je echt muurvast.
 • Je kan je favoriete rodpod blijven gebruiken mits de moederbalk niet rond is.
 • De Steiger Stand wordt geleverd met losse flens om hem ook op je boot te kunnen monteren. Hierdoor kan je snel schakelen tussen boot- en steigervisserij.

Nadelen:

 • Deze Steiger Stand is wat zwaar in de vistas. Gewicht: 2,2 kilo
 • De voet van de Steiger Stand is niet getand. Je dient hem dus goed vast te draaien wilt je ervoor zorgen dat hij niet gaat draaien.
 • Een langere M6 inbussleutel is eigenlijk essentieel wil je de voet goed vastzetten. Doe je dit niet dan krijg je speling wat enorm hinderlijk is.
 • De dwarsbalk kent een diameter van 12 millimeter wat lastig is met steigers waar de steigerplanken dichter op elkaar zitten. 
 • De Steiger Stand is iets omslachtiger dan simpelweg het gebruik van een rodpod.
 • De prijs van dit custom product ligt op 225,00 euro voor een complete set, 195,00 euro voor alleen de losse steun. 

Zo'n Steiger Stand oogt gewoon gaaf!

Kortom

Deze Steiger Stand is ideaal voor de bootvissers die zo af en toe ook eens vanaf een steiger willen vissen. Liggen de steigerdelen goed uit elkaar, dan is het monteren van deze Stand een makkie. De kosten voor de Steiger Stand zijn voor sommige aan de hoge kant, maar je krijgt hier dan ook een product voor terug wat nagenoeg onverwoestbaar is. Het mooie aan DCM is dat ook dit product net als al hun andere producten, volledig aan te passen is aan jouw wensen. In principe is niets te gek. Zoek je dus rodsupport materiaal wat helemaal afgestemd is op jouw visserij, dan is het zeker waard om DCM te contacten! 

Als laatste wil ik Lennart Hoomoedt bedanken voor het beschikbaar stellen van dit prachtige product. Bedankt!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.