De Daiwa Basia aan de waterkant

De Daiwa Basia behoort samen met de Basiair en ISO QD tot de topklasse van Daiwa. Sinds een poosje is er ook een zwarte variant op de markt, de Basia QDX. Aan een topklasse molen hangt ook een topklasse prijskaartje. Nieuwprijzen variëren momenteel van zo’n 450 tot ver in de 500 Euro, afhankelijk van waar je de molen haalt. Dat is natuurlijk een enorme slok geld. Doe dit maal drie en je hebt voor anderhalf duizend Euro aan molens op je rodpod liggen. De basia’s zien er weliswaar fantastisch uit, maar alleen daarmee kan Daiwa de prijs niet rechtvaardigen. Hieronder mijn ervaringen met deze kroonjuweel van Daiwa.


De topklasse van Daiwa

De body van de Basia bestaat uit een legering van magnesium en aluminium. Mede hierdoor weegt de molen nog geen 500 gram, wat natuurlijk ontzettend licht is. Opvallend is ook dat het molenhuis relatief compact is. De spoel daarentegen is vrij lang (45mm), wat in je voordeel werkt tijdens het werpen op lange afstand.  De lijncapaciteit is helaas een minpuntje. Ik heb mijn Basia’s opgespoeld met 0.30 hoofdlijn. Hiervan gaat zo’n 270 meter op een spoel. Mocht je echter graag met bijvoorbeeld 0.35 vissen, dan gaat er slechts 190 meter op de Basia. Voor veel karpervissers waarschijnlijk meer dan genoeg, toch zal dit voor anderen een beperking kunnen zijn. Waar ikzelf trouwens het meest enthousiast over ben is het Quick Drag systeem. Met ongeveer een halve draai aan de slipknop schakel je over van vrijloop naar gevechtsslip en dat werkt gewoon fantastisch.


Het Quick Drag systeem werkt gewoon fantastisch

Verder is de Basia uitgerust met een lijnvriendelijke lijnclip. Deze zal je hoofdlijn niet beschadigen en dankzij het formaat van de clip behoort gepriegel tot het verleden. Een klein detail, maar wel een hele handige! De slinger van de Basia vind ik daarentegen weer minder praktisch. Je klapt deze in door de slinger in tegenovergestelde richting te draaien tot deze ver genoeg naar binnen staat. Nadeel hiervan is dat de slinger er losjes bijhangt in je foudraal, waardoor deze tijdens het vervoer de molen kan beschadigen. Een inklapbare slinger was beter geweest.


Dan ben ik aan het einde beland van deze review. Afgezien van een paar kleine schoonheidsfoutjes heeft Daiwa met de Basia zonder meer een fantastische molen op de markt gebracht. Hij is lekker licht, draait fantastisch en het Quick Drag systeem is een uitvinding op zich. Wie het geld er voor over heeft zal daarom ook niet teleurgesteld raken. Toch is het natuurlijk altijd verstandig om zo’n molen voor aankoop eens goed te bekijken en te voelen. Dat blijft uiteindelijk de beste manier om tot een juiste beslissing te komen.

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.