De Spomb aan de waterkant

Op sommige wateren is het gebruik van een (voer)boot niet toegestaan. Voor wie dan met pellets of particles vist en toch een voerplek wil aanleggen, zal spodden vaak de meest logische optie zijn. Ook op wateren waar voerboten wel gebruikt mogen worden kan spodden vaak voor goede resultaten zorgen. Je kunt immers je voer over een groter oppervlak verspreiden waardoor je compacte voerplekken vermijd wat dan weer dressuurdoorbrekend kan werken. Met een spodrocket moet je over het algemeen je spodmix aanmaken met grondvoer om te voorkomen dat het voer tijdens de worp de spod al verlaat en het op plekken terecht komt waar je dat niet wil. Sinds een poosje is de Spomb op de markt. Een volledig gesloten raket die openklapt op het moment dat deze het wateroppervlak raakt. Je mix aanmaken is hierdoor niet meer nodig en het spodden met bijvoorbeeld maden of pellets wordt hierdoor ook een fluitje van een cent!In eerste instantie had ik zo mijn twijfels over het systeem. Stel dat de Spomb niet openklapt of zich toch tijdens de vlucht opent? Gelukkig is dit niet het geval en ondanks dat er weinig kracht nodig is om de Spomb te laten openen, zal deze tijdens de worp niet openklappen. Eenmaal in contact met het wateroppervlak doet het vernuftige systeem goed z'n werk en opent de Spomb zich keer op keer. Dankzij de gesloten vorm laat de Spomb zich prima werpen. Ik heb er met windkracht 7/8 mee geworpen, maar gelukkig had de wind weinig invloed op de raket, in ieder geval minder dan een normale spodrocket. Dit heeft misschien ook met het formaat van de Spomb te maken. Het is een vrij forse raket die bij inslag nogal wat herrie veroorzaakt waardoor je niet echt discreet te werk kunt gaan. Op diep water is dit nog niet echt een probleem maar voor de ondiepere stekken vind ik de Spomb persoonlijk iets te luidruchtig. Een slagje kleiner zou in die gevallen perfect zijn. Het binnenhalen van de Spomb is trouwens een hele verademing. In opengeklapte toestand kan de Spomb namelijk geen water scheppen en stuitert hij netjes over het wateroppervlak. Geen spierpijn meer van het binnendraaien dus!


Voor de vissers onder ons die veel spodden is de Spomb een handig hulpmiddel. Particles, maden, pellets, stukjes boilies je kunt er werkelijk alles mee wegsmijten zonder te morsen. De Spomb is in vlucht lekker stabiel en het binnenhalen gaat bijzonder makkelijk. Het zou mooi zijn als er in de toekomst naast het huidige model nog een kleinere Spomb komt. Tot die tijd denk ik dat de spodders onder ons met deze Spomb prima uit de voeten kunnen!   

Arnold Samsen


Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.