Gamakatsu G-carp aan de waterkant

Gamakatsu. Een haak die in de loop der jaren vele vissers-harten heeft gestolen. Niet geheel onterecht natuurlijk. Ze zijn sterk, betrouwbaar en verschrikkelijk scherp. Ik durf zelfs te zeggen dat het de scherpste karperhaken zijn die er momenteel in de schappen liggen.

Ik had in het verleden erg veel moeite met Gamakatsu haken vanwege de afwerking. Ze waren niet voorzien van een coating waardoor ze heel erg glimmen. Noem mij een mierenneuker maar ik ben altijd erg paranoïde als het gaat om dit soort details.


De nieuwe serie G-carp haken

Niet veel later kwamen ze met een groene en licht bruine camouflage coating. Dit leek een soort verflaagje op de haak wat hem in mijn ogen vrij "lomp" maakte. Twee jaar geleden hebben ze hier wat op gevonden en werd de A1 serie voorzien van een teflon coating. Deze coating zorgt voor een mooie mat grijze haak.

Nou kreeg ik vorige maand te horen dat Gamakatsu met nieuwe variaties op de bekende G-carp serie zou komen. Op de Carp 2012 kreeg ik een voor het eerst een aantal zakjes onder ogen en was meteen aangenaam verrast. De modellen waren vrijwel hetzelfde, alleen waren ze voorzien van een "smooth ptfe coating".  Dit staat voor poly tetra fluoro ethylene. Dit is een erg gladde coating die helemaal geen last heeft van spiegelingen.


De nieuwe G-carp specialist RX

Wanneer we de haken eens goed gaan bekijken valt mij meteen op dat de steel van de haak heel erg dun is. Vooral het gedeelte vanaf de punt tot aan het einde van de haakbocht. Dit maakt hem erg licht en vergemakkelijkt het naar binnendringen van de haak. Op de plek waar de meeste druk komt tijdens de dril is de steel weer wat dikker. Dit om te voorkomen dat de buigt of breekt.

Het oog van de haak is mooi gesloten. Een belangrijk aandachtspunt. Dit omdat een klein kiertje kan zorgen voor het losschieten of knappen van je knoop. Hier zit je niet op te wachten natuurlijk.


Dun, een goed sluitend oog en vlijmscherp!

Aan de scherpte van de punt is niets veranderd. Ze zijn nog steeds bloedje scherp. Doordat ze bij Gamakatsu de haakpunten persen blijven deze ook veel langer scherp dan sommige concurrerende haken.

De serie bestaat uit een zes tal haken. De Hump back, de Snagger, Specialist Rx, Specialist R, Specialist RX B (weerhaakloos) en de Wide gabe super. Alleen de Specialist RX B is weerhaakloos en de rest is voorzien van een micro barb. Best jammer dat niet van elk type een weerhaakloze versie te koop is maar met een tangetje kom je een heel eind.

Per 10 ligt de winkelprijs op ongeveer 5 euro. Je hebt dan geen prachtig doosje maar je betaalt een goede prijs voor een erg goede haak!


Zoals jullie kunnen lezen ben ik heel erg te spreken over deze nieuwe haken. De drempel die ik had bij Gamakatsu is in één klap weg. De modellen spreken mij aan, ze zijn verschrikkelijk scherp, ijzersterk en de nieuwe coating ziet eruit zoals ik hem het liefst zie. Namelijk mat grijs. Deze haken gaan in één streep mijn viskoffer in.

Auteur: Erwin van Hensbergen

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.