Gardner Sensi-Clips aan de waterkant

Sommigen van ons hebben ze vast standaard op hun hengel zitten. Anderen zullen ze weleens in de hengelsportzaak hebben zien hangen. Lijnclips voor op je blank zijn al jaren te koop op de markt maar in de praktijk zie je dat ze maar weinig worden gebruikt. Geheel onterecht want dit product zorgt ervoor dat je beetregistratie enorm wordt verfijnd! Zeer recent introduceerde het Engelse Gardner Tackle hun versie genaamd Sensi-Clips. Tijd om deze subtiele lijnclips eens onder de loep te nemen!

De Sensi-Clips van Gardner Tackle

De Sensi-Clips van Gardner Tackle

Alvorens we de Sensi-Clips behandelen is het wel handig om te weten hoe zo’n lijnclip nu werkt en om het principe te begrijpen moeten we kijken naar de gehele beetregistratie. Wanneer een karper lijnt neemt zal je hanger of swinger omhoog gaan doordat de hanger/swinger op je hoofdlijn bevestigd zit. Je hanger of swinger verdeeld zijn gewicht als het ware op het stuk lijn wat uitstaat tussen je molenspoel en je beetmelder. Er staat spanning op dit stuk lijn. Deze spanning kan je wegnemen door het plaatsen van een lijnclip net achter de hanger of swinger. Zo wordt er geen spanning opgebouwd tussen het gedeelte van je molenspoel tot de lijnclip. Het voordeel hiervan is dat je hanger of swinger een stuk gevoeliger wordt. Het gedeelte waar je hanger of swinger aan hangt is gewoon een stuk korter. Op deze manier kan zelfs de kleinste aanbeet worden geregistreerd! Om juist je beetregistratie minder te verfijnen, denk aan het hebben van veel loze piepen door stroming of wind, kun je de lijnclip meer naar de molen schuiven.

Verbeter je beetegistratie

Verbeter je beetegistratie

De Gardner Tackle Sensi-Clips zijn ideaal voor dit werk en in tegenstelling tot bijvoorbeeld Fox Dual Line clips of Black Label Power Grip Line Clips beschadigen ze je blank niet. Dit komt doordat de lijnclip zelf wordt vastgehouden door een 25mm UV-bestendige rubberen O-ring. Eerlijk is eerlijk en deze variant lijkt veel op de Universal Line Clip van Greys. Toch is het armpje van de lijnclip zo ontworpen dat je aan het uiteinde een soort van balvormige knop krijgt welke je lijn zeer subtiel klemt. Je hebt als het ware een ‘Ball type’ line clip en dat zagen we voorheen enkel bij Century Neville en andere dure merken.

De Sensi-Clips zijn zeer subtiel te noemen

De Sensi-Clips zijn zeer subtiel te noemen

Bonne, In een pakje Sensi-Clips zitten 3 setjes verpakt. Handig om al je hengels in 1x te voorzien van een lijnclip maar natuurlijk wat lastiger als je er eentje kwijtraakt. Een kit bestaat uit drie stuks rubberen O-rings van 25mm en de drie Sensi-Clips zelf. In de theorie is het monteren van de clips enorm makkelijk. Je hangt de clip onder je blank, hangt de O-ring in de inkeping aan een zijde, haalt de O-ring om je blank en zet hem vast aan de andere zijde van de clip. In de praktijk viel dit iets tegen. De Sensi-Clips zijn namelijk erg subtiel en het is even pielen om je O-ring überhaupt in het daarvoor bestemde gootje te krijgen. Waar je ook goed op moet letten is dat je de lijnclip al monteert op de juiste hoogte van je blank. Je kan hem later natuurlijk wel weer verschuiven maar de Sensi-Clips zitten goed geklemd en de rubberen O-ring geeft niet echt mee. Iets om rekening mee te houden.

Verfijnde beetregistratie

Verfijnde beetregistratie

Als de Sensi-Clip eenmaal op je blank zit dan hoef je niet bang te zijn dat hij zomaar los gaat. De O-ring klemt de lijnclip goed af. In dit voorbeeld heb ik ze gebruikt in combinatie met mijn CTX 9 ft. Creepers die van zichzelf een dunne blank hebben. Wanneer je nog wat oudere hengels gebruikt met een dikkere blank dan zal je de O-ring flink moeten oprekken. Heeft je hengel juist een hele dunne blank dan zal de lijnclip wat losser komen te zitten. De voor- en nadelen van het gebruik van een elastische O-ring zeg maar.

De lijnclip werkt perfect!

De lijnclip werkt perfect!

Het eindgebruik is gewoon goed. Deze lijnclip doen precies wat ze moeten doen. Je monteert je hanger op je hoofdlijn waarna je de hoofdlijn ook in de lijnclip klikt en je verfijnde beetregistratie is klaar. Belangrijk bij het gebruik van lijnclips is dat je hoofdlijn snel weer vrij komt als je bijvoorbeeld een aanbeet hebt. Ik heb dit een paar keer getest en de lijnclip gaf steeds netjes de hoofdlijn vrij. Het is dan ook even pielen om zo’n Sensi-Clip op je blank te krijgen maar zit hij er eenmaal op dan heb je een prima werkende lijnclip welke helpt om zelfs de kleinste aanbeet te registreren. Een top product!

Een pakje Sensi-Clips kost rond de 6,00 euro. Je koopt ze onder andere via; www.markerworld.nl.

Als laatste wil ik Gardner Tackle bedanken voor het beschikbaar stellen van dit product.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.