Gel Baits aan de waterkant

Ongeveer een half jaar geleden zag ik een uitzending van Sky Sports met daarin niemand minder dan Frank Warwick. De beste man was lekker aan het keuvelen over zijn visserij, de verschillende rigs die hij gebruikt en de vangsten van het afgelopen jaar. Op een gegeven moment toverde hij een pot transparante bolletjes tevoorschijn. Een maatje van hem is bakker en had deze creaties op verzoek van Frank in elkaar gedraaid. Wanneer je dit goedje in een bak water gooide, waren ze compleet verdwenen. Het idee hierachter is, dat je deze parels laat volzuigen met flavour en deze dan rondom je haakaas strooit. Deze transparante knikkers zullen dan meer dan 12 uur lang uitlekken. Je lokt de karpers naar je voerplek, en vinden uiteindelijk alleen je aas.


Gel Baits zijn er in verschillende diameters en smaken

Nog geen half jaar later kwam ik de eerste potten gevuld met gelbaits tegen op een beurs. Een product dat verschrikkelijk veel aandacht trok omdat de meeste van ons het nog niet eerder had gezien. Natuurlijk konden ook wij het niet laten om met een paar potten huiswaarts te keren. We zouden per slot van rekening het aankomende weekend weer voor de CarpCam vissen. Omdat de voerstek was opgebouwd met tijgers en vismeel boilies, leek ons de smaak "Tigernut" en "Bloodworm" de meest logische keuze. Leuk om live voor een groot publiek te testen toch? Zullen de karpers het opmerken of misschien zelfs eten? Hoe reageert witvis op dit goedje? Houdt het je pva intact?

Het ziet er in elk geval erg natuurlijk uit. Het zijn net zalmeitjes….

Wanneer je de pot losschroeft komt je een enorme walm tegemoet. Ze hebben dus niet zuinig gedaan met de hoeveelheid flavour. Dit moet ook wel, omdat de verpakking belooft dat ze 10 keer meer flavours aan boord hebben dan een normale boilie. Deze flavours zullen er normaal gesproken 12 uur over doen om geheel op te lossen. Wanneer je ze in stromend water inzet is dit tussen de 2 en 5 uren.

Is deze karper op zoek naar de gelbaits?

Omdat het die week een stuk rustiger was voor de cam, besloten we niet al te veel te voeren en met een opvallende pop-up aan de rand van de voerstek te vissen. Zo'n 5 handen Gel Baits dwarrelde langzaam naar beneden. Ondanks dat de Gel Baits lichtelijk transparant zijn, zijn ze voor de camera nog goed te zien. De Gel Baits voelen spekglad aan en zijn erg zacht. Je zou het een beetje kunnen vergelijken met zalmeitjes. De flavour is zonder een hoop schrobwerk ook niet meer van je handen te krijgen. Een kleine bait spoon is dus absoluut geen overbodige luxe tenzij je het liefst de hele dag met geflavourde handen rondloopt.

Dankzij of ondanks de Gel Baits?

Dik 6 uur later verschijnt de eerste karper in beeld.  In het begin een beetje schichtig, maar later is ze lekker aan het vreten. Met grote regelmaat zien we de karper op zoek gaan naar gelbaits. Maar waarom? Ze mogen dan misschien goed ruiken, ze smaken helemaal nergens naar (ja…. ik heb het geprobeerd)! Zal de geur voldoende zijn voor een karper om deze badparels als "voedsel" te zien? Of is het de afwisseling in spijs? We voeren immers al twee weken hetzelfde. Hoe dan ook, ze vreten ervan.

Na de vangst van de eerste karper hebben we geprobeerd een gelbait aan een hair te bevestigen. Een onmogelijke opgave omdat ze simpelweg te zacht zijn en meteen van je hair af scheuren. Ik zou daarom heel graag nog een soortgelijke hookbaits zien verschijnen.


De grote meerwaarde die ik persoonlijk in de Gel Baits zie, is het feit dat het aas is wat lokt, maar niet voedt. Dit is iets wat vooral tijdens deze koude maanden erg belangrijk kan zijn. Leg een single hookbait op een plek waar je vis verwacht en strooi hier spaarzaam wat Gel Baits omheen. Ik kreeg het helaas niet voor elkaar om de Gel Baits rechtstreeks vanuit de pot in een pva bag te doen. Deze smelten vrijwel meteen  door de bag heen. Wel lukt het als je ze eerst even op een wc papiertje legt en droog wrijft. Maar ook dan moet je snel zijn en kun je ze niet van tevoren klaar maken. Voor de grotere voercampagnes zou ik het zeker achterwegen laten omdat het daarvoor simpelweg te duur is (€10,- per pot).

Meer informatie: www.gelbaits.net

Erwin van Hensbergen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.