Homemade Hair Rigs Butt Rests aan de waterkant

Toen het Engelse Solar Tackle in 2009 hun Adjustable Back Rests op de markt brachten, ging een wereld open voor veel vissers. Het slimme ontwerp maakte korte metten met loskomende hengels, was in te stellen op de dikte van je handvat en zorgde ervoor dat je zelfs je hengels sky high kon vissen. Inmiddels heeft Solar vorig jaar de derde generatie van deze backrests geïntroduceerd in de vorm van de P1 Centre-Lock Adjustable Back Rests en zien we ook dat de concurrentie niet stil heeft gezeten. Merken als X-Carp, DAM M.A.D, Jenzi, Carp Fever, Carp Spirit, Sänger Anaconda en Colne Valley Tackle & Bait brachten een replica uit van het originele Solar Tackle ontwerp en zij waren nog maar het topje van de spreekwoordelijke ijsberg. In deze review bespreken we nog zo’n replica maar wel eentje die out-of-the-box genoemd mag worden. Maak kennis met de Adjustable Anodised Butt Rests van Homemade Hair Rigs!

Diverse kleuren Butt Rests van Phoxinus

De komst van aluminium copycats

In het Random nieuws week 33 in 2015 sprak ik voor het eerst over een geanodiseerde variant van de bekende Solar achtersteuntjes. Het Roemeense Energo Fish leverde 4 volledig geanodiseerde kleuren van deze steuntjes en dit was bijzonder te noemen. De meeste varianten op de markt zijn net als het originele Solar ontwerp gemaakt van roestvaststaal. Deze gekleurde variant was geanodiseerd. Anodiseren is een proces van oppervlakte behandeling welke toegepast kan worden op aluminium of titanium. In principe wordt een dun oxidelaagje toegepast die hard en slijtvast is en vooral ervoor zorgt dat je aluminium een glansende metallische kleur krijgt. De variant van Energo Fish was van aluminium. Dit gold ook voor de vorig jaar behandelde Adjustable Coloured Butt Rests van het Engelse Homemade Hair Rigs. Zie hiervoor de CF News Flash van het 2e deel augustus 2016. Vandaag de dag zijn deze Butt Rests nog makkelijker te krijgen door even EBAY te bezoeken. Ik bestelde 2 stuks van het merk Homemade Hair Rigs om te kijken wat je koopt voor circa 4 pond per stuk. Laten we beginnen!

Gouden Butt Rest die matchen met mijn Daiwa SS2600's

Een stukje anatomie

Bonne, aluminium Adjustable Butt Rests worden dus verkocht door diverse fabrikanten. Ze zijn verkrijgbaar in metallische kleuren als goud, rood, paars, groen, zilver, blauw en zwart. Elke Adjustable Butt Rest bestaat uit 11 onderdelen. Als we van buiten naar binnen kijken, dan starten we met aan beide zijdes een locking nut om de Butt Rest in elkaar te schroeven. Na deze locking nuts, vinden we 3 zogenaamde spacers per kant. Hiermee bepaal je net als bij het Solar exemplaar, hoever de armpjes uit elkaar staan. Na de spacers krijgen we aan beide zijdes het armpje zelf voorzien van een zwart rubber om je hengels niet te beschadigen. Het laatste onderdeel wat we centraal kunnen vinden is het moederdeel voorzien van stelring en universeel schroefdraad. Ongeacht het merk, wordt een rubberen o-ring bijgeleverd om je achtersteuntjes goed vast te zetten op je bankstick of buzzerbar. 

De Butt Rest in onderdelen

Bestellen maar!

Het bestellen via EBAY ging vlot. Dit komt mede doordat EBAY onder andere werkt met PayPal. Op EBAY vind je verschillende aanbieders van deze Butt Rests als Phoxinus, Lidsters Fishing Supplies en Homemade Hair Rigs, de partij waar ik voor koos. Een paar dagen later lagen de Butt Rests netjes op de deurmat en kon ik ze bewonderen. Ondanks de prijs viel de kwaliteit zo op het eerste oog niet tegen. Alle aluminium delen zijn geanodiseerd en de onderkant van de armpjes zijn voorzien van een transparant kunststof houder die het product een professionele uitstraling geeft. Wat opviel was dat het schroefdraad van een van de Butt Rests al wat kleur had verloren. Het zilverkleurige aluminium kwam erdoor. Ondanks dat bij alle fabrikanten krachttermen worden gebruikt als Superlite aluminium en high-end hard anodised aluminium, was dit een kleine tegenvaller. 

Een klein beetje beschadiging op het schroefdraad

De praktijk

In het gebruik doen ze niet onder voor een exemplaar van Solar Tackle. Wel moet gezegd worden dat de dunne aluminium plaatjes waar je handvat van je hengel tussen ligt, erg fragiel ogen. Bij een dikker handvat, druk je de plaatjes behoorlijk uit elkaar en dat ziet er simpelweg niet fraaie uit. Je zou dit kunnen upgraden door losse armpjes te kopen van een Solar Backrest. Toch doet het systeem wat het moet doen en liggen je hengels goed vast. Qua hardheid van de geanodiseerde onderdelen ben ik na een paar weken ook nog steeds tevreden. Ondanks dat ik zoals eerder beschreef, bij een van de rodrests wat beschadiging had, heb ik geen verdere beschadiging van het schroefdraad gehad ondanks dat ik ze al op meerdere banksticks heb geschroefd. Positief dus!

Homemade Hair Rigs verkoopt ook V-shaped modellen in diverse kleuren

Conclusie

Wil je jouw setup verfraaien op een goedkope manier, dan zijn deze gekleurde rodrests helemaal zo gek nog niet. Voor circa 4 pond per stuk koop je ze en dat is natuurlijk een koopje. De geanodiseerde metallische kleur blijft er bij goed gebruik opzitten en oogt gewoon chique. Wel wil ik meegeven dat aluminium natuurlijk nooit zo hard en duurzaam is als roestvaststaal. Bij verkeerd gebruik kunnen ze gewoon breken en aluminium uit je rvs banksticks peuteren is niet zo leuk. Ga er dus wijs mee om en je hebt een superleuk product voor het geld!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.