Hydrospol PVA aan de waterkant

Ondanks dat het al jaren aardig stil is rondom nieuwe PVA producten, zo zagen we eind 2014 en begin 2015 zowaar nieuwe innovatieve producten op de markt verschijnen. Eind 2014 zagen we de eerste prototypes van de PVA Capsules van het Engelse PVA Fishing Tackle. Speciale harde capsules waar je je haakaas in kan verstoppen welke ook nog eens flavours afgeeft. In 2015 zagen we zowel innovaties op PVA gebied bij het Franse Carp Spirit met hun gekleurde Soluron PVA bags en de gearomatiseerde bags en funnels van het Slowaakse Hydrospol PVA.  Sinds april dit jaar zijn de producten van Hydrospol PVA ook te koop in Nederland en dat was de uitgelezen kans om dit product eens aan de tand te voelen!

De producten van Hydrospol PVA zijn goed verpakt
De producten van Hydrospol PVA zijn goed verpakt
Foto: Diane Heuvelman

Degelijke verpakking

De producten van het Slowaakse Hydrosol zijn op verschillende gebieden een vreemde eend in de bijt. Toen ik de producten binnenkreeg via Erwin Krijgsman van Markerworld, was ik aangenaam verrast door de verpakking. Waar PVA zakjes meestal per 10 stuks verpakt zitten in een zipzakje, zo verkoopt Hydrospol haar producten in kleine PET tubes en potjes met draaidop. Het voordeel is dat water minder kans heeft om bij de zakjes te komen. Mocht je een natte sessie hebben en je vistas is doorweekt, dan heb je niet gelijk ook al je PVA zakjes verpest. Een nadeel van deze verpakkingen is natuurlijk dat ze veel ruimte innemen. Een zipzakje steek je overal tussen waar zo’n potje toch ruimte vraagt. Een luxe probleempje zeg maar.

Een opgerold rolletje PVA
Een opgerold rolletje PVA
Foto: Diane Heuvelman

De PVA bags

Zoals eerder gezegd zijn deze PVA producten gearomatiseerd en Hydrospol verkoopt hun bags en funnels in 4 smaken te weten; anijs, peper, pruim (plum) en een neutrale variant. Wanneer ik het eerste potje open komt dan ook een zoete pruimengeur mijn neus binnen. Het potje wat ik opende waren de bags en deze zijn ook even anders verpakt dan andere merken. Deze PVA zakjes zitten namelijk aan elkaar vast op een rol. Per zakje zit een geperforeerde strip waardoor je hem van de rol kan afscheuren. Wanneer ik een zakje van de rol afscheur, wat overigens prima gaat, merk ik dat het gebruikte PVA aardig dikwandig is. Het is een effen variant zonder zichtbare perforatie en op het PVA lijkt een dun olieachtig laagje te zitten. Ik heb getest of de bags smaak afgeven maar dit kon ik niet waarnemen. Het smaakvermogen van een karper is echter velen malen hoger.

Je scheurt de bags af bij de geperforeerde strip
Je scheurt de bags af bij de geperforeerde strip
Foto: Diane Heuvelman

De oplostijd

Het dikwandige en vettige 50 micron PVA verraadt al dat het een ander product is dan producten die in de winkel liggen. Het productieproces van Hydrospol is beschermd door industrieel eigendom en de technologie om dit soort film te maken is dan ook uniek. Om de oplosbaarheid van het PVA te testen heb ik uiteraard een test uitgevoerd. De test was om de knoop/wikkeling van het PVA op oplosbaarheid te testen. Wanneer we een PVA bag maken, knopen of binden we hem soms dicht. Vaak maken we de hals van het zakje nat om hem vervolgens dicht te wikkelen. Dit gedeelte is ook het meest dikke PVA stuk en dat duurt simpelweg het langste om op te lossen. De test doe ik met leidingwater met een temperatuur van een 18 graden. De knoop lost op binnen 3 minuten wat zeer snel te noemen is. De vettige substantie en het feit dat deze bags 50% dikker zijn dan concurrenten, maakt dus niets uit voor de oplosbaarheid!

Een Korda spoon past er precies in
Een Korda spoon past er precies in
Foto: Diane Heuvelman

Hydrospol claimt zelf dat deze zakjes een 45 seconden nodig hebben om op te lossen en dat is vrij ambitieus. Heb je een volle bag dan wilt hij bij een ideale temperatuur ook in deze tijd openklappen. Natuurlijk is de temperatuur van het water vaak kouder dan 20 graden en dan zal het langer duren voordat je PVA zakje open knapt. Bij warm water zijn ze in ieder geval razend snel! Deze bags worden zowel verkocht in kleine tubes van 7 stuks als in potjes met draaidop van 27 en/of 42 stuks. Ze zijn 7cm bij 15cm groot en dat is fors te noemen. Het grote voordeel is wel dat je ze makkelijk vult. Een filler of Korda spoon past er precies in en ook je rigje met lood kun je er door de lengte prima in kwijt!

Met de Tunnel/Tube variant kan je zelf de lengte van de bag bepalen
Met de Tunnel/Tube variant kan je zelf de lengte van de bag bepalen
Foto: Diane Heuvelman

PVA Tunnel

De producten van Hydrospol zijn niet enkel door hun verpakking, PVA materiaal en aromatische smaken uniek. Dit komt ook mede door hun Tunnel/Tube product. Waar de meeste funnelwebs geperforeerde kousjes zijn van PVA, zo is deze versie totaal anders. Deze Tunnel is namelijk een PVA bag van 4 meter op rol waar je naar keuze een stuk van kan afknippen! Hij is 7 centimeter breed en de opening van de bag past prima op een 35mm koker of filler. Je kan er een stuk afknippen, 1 zijde dichtlikken en hierdoor PVA zakjes op maat maken. Je kan er ook voor kiezen om beide zijde dicht te knopen en als het waren een soort van toffee te creëren. Ook deze Tunnel is geflavourd in de net al besproken smaken. De versie die ik heb getest was de peper smaak welke zeer subtiel aanwezig is naast de zoet/zurige geur die het PVA standaard heeft.

De voor- en nadelen

We zetten de voor- en nadelen even op een rijtje;

Voordelen;

• Snelle oplostijd.
• Goed kleefvermogen als je ze even natmaakt.
• Uniek doordat ze verkrijgbaar zijn in 4 smaken.
• Geven zowel geur als smaak af.
• Robuuste en waterdichte verpakkingen.
• De dikte van het 50 micron PVA zorgt ervoor dat een beetje water niet direct zorgt voor een lekke bags.
• Veel mogelijkheden met het Tunnel/Tube product.
• Gunstige prijs (10,00 euro voor 27 bags, 7,95 euro voor 4m Tunnel)

Nadelen;

• De 4 smaken zijn niet heel alledaags en lastiger te combineren met andere aasproducten.
• De PVA heeft van zichzelf een kenmerkende zoet/zure geur welke het aroma overtreft.
• Verpakkingen nemen meer ruimte in je vistas in dan conventionele zipzakjes.
• Geen andere maatvoeringen verkrijgbaar dan 7x15cm bags en Tunnel.
• Vrij brasemgevoelig

Prima betaalbare en veelzijdige PVA bags
Prima betaalbare en veelzijdige PVA bags
Foto: Diane Heuvelman

Kortom,

De producten van Hydrospol PVA mogen beslist anders genoemd worden dan alle PVA producten die we eerder op de markt zagen. Het voelt anders, ruikt anders en lost anders op dan conventioneel PVA. Bovendien laat dit spul ook nog een attraktoren los in de vorm van geur en smaak en dat maakt dit PVA toch wel uniek in zijn soort. Een bijkomend voordeel van de producten van Hydrospol is dat ze betaalbaar zijn en ook nog eens heel deftig worden verpakt. Ik ben dan ook vol lof over dit nieuwe product en zou het ten zeerste aanbevelen aan iedereen die graag met bags vist. Een aanrader!

Ik wil Erwin Krijgsman van Markerworld bedanken voor het beschikbaar stellen van de Hydrospol PVA producten. Als een van de weinige webshops weet hij steeds weer de meest exotische merken in huis te halen. Zo is hij op dit moment ook een van de weinige verkooppunten van de Hydrospol PVA producten. Bij interesse surf je dan ook naar; www.markerworld.nl en  voor informatie naar; pvahydrospol.sk. Ook de Amersfoortse hengelsportzaak van Nimwegen heeft enkele producten op voorraad. 


Met dank aan Diane Heuvelman voor de foto’s!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.