JRC Extreme VS. Avid Carp Benchmark X

Al vanaf mijn jeugd heb ik last van mijn rug. Van al dat zware werk natuurlijk hé? Toen ik mijn eerste nachtjes aan het water mocht maken aan de oude IJssel in Doetinchem, sliepen we nog op van die vreselijke camping dingen. Een aluminium frame met canvas doek dat door grote veren in het midden werd gehouden. Daarop naaide ik zelf een slaapzak zodat, bij een run ik sneller uit mijn slaapzak was. Dit was een groot voordeel en de moeite van dat naaien, wat een klus, meer dan waard.

2

Met een slechte rug is een goede stretcher een must!

Echter, er was ook een nadeel. De oevers van die oude IJssel waren best steil. Verstelbare poten zaten niet onder dit bed dus je lag scheef. Dit werd opgelost door er stenen onder te leggen. Op een nacht kreeg ik weer een loeiharde run, zoals dat normaal geschiedde op de oude IJssel, door de paniek en reactie kon ik niet snel genoeg de rits los krijgen, paniek ritsen bestonden natuurlijk nog niet, en door mijn geworstel om uit de zak te komen, kieperde ik zo met stretcher en naar beneden, drie keer om mijn as om met veel geluk tegen gehouden te worden door de dikke rietkraag, anders was ik zo de plomp in gekieperd!!

3

Twee mooie platte bedden

Maar om terug op mijn rug te komen, dit was natuurlijk alles behalve fijn liggen. Daar komt nog bij dat ik NIET op mijn rug kan slapen en dus op mijn buik slaap… ik lig dus als een banaan op dat bedje. Dit loste ik op door er zelf strakke elastieken onder te weven, maar die waren na een jaar ook al weer gaar. 

Heden ten dage zijn de bedden natuurlijk mee geëvalueerd en liggen sommige stretchers beter als je eigen bed,… mits je lekker op je rug kunt slapen!! Tot voor kort waren er voor buikslapers nog altijd geen fijne bedden!! Ik heb dan ook altijd verrot gelegen / geslapen. Gelukkig vang ik altijd heeeeellll veel vissen ’s nachts ;-) dus was dat nooit zo’n probleem. 

5

AVID vs. JRC

Alle gekheid op een stokje. Dit loste ik dan weer op door zelf een matrasje mee te nemen vooral als ik langere tijd aan de waterkant was. Dit ding past maar net in mijn auto, maar als ie mee kon, heerlijk.

Tot, als ik me niet vergis, Fox met de Flatliner kwam. Een bed waar geen irritante draaiknoppen aan de zijkant zitten en je dus veel lekkerder plat op je buik ligt. Echter vond ik de prijs toen exorbitant hoog. No go. Toen volgden meerdere merken, die net als Fox een mooi plat bed maakten, en dan met een iets schappelijker prijs. Maar allen faalden qua strakheid. Ik zocht een bed waar ik op mijn buik dus niet zou doorhangen als een banaan. 

4

De JRC is voorzien van een handig tasje

Tot vorig jaar waarin ik werd getipt over wederom ander merk met een plat bed. Ik noem perse geen merken, want alle merken faalden in mijn persoonlijke mening. Te slap. Ik moest voor dit merk ook nog eens helemaal naar boxtel. We maakten er een leuk dagje van dus, op naar boxtel!

In de winkel stond het merk waar ik naar wilde kijken en uitproberen. Mooi plat bed, 165,- maarrrr helaas. Wederom te slap. Daarnaast stond nog een bed. Ook plat. Van JRC. De Extreme. Nou ik vond de prijs nogal extreem!! € 235,-  toch maar even op liggen nu we er toch zijn. Wauw!! Ik was meteen enthousiast! Wat een hard strak bed! En dan kon je aan de onderkant ook nog de elastieken “veters”  aan trekken. Perfect. Maar die prijs. 

10

De onderkant van de Avid

Ik zou Tom niet zijn als ik niet zou afdingen. Ik moest ook nog een quatro pod hebben voor mijn visserij dat voornamelijk uit stenen/ grind oevers bestond en nog een recoversling.  Alles bij elkaar kwamen we toch op een zeer schappelijke prijs waar ik geen nee tegen kon zeggen! Dat is dan weer het voordeel van winkelen in de hengelsportzaak i.p.v. op internet. 

Ik heb dit bed nu een jaar en tot grote tevredenheid. Maar van de week kwam er weer een via via aanbieding waar ik geen nee tegen kon zeggen. Ik kon voor een mooie prijs een nieuw bed kopen. Degene die deze ook voor zichzelf had, was er laaiend enthousiast over. Mijn interesse was gewekt. Deze speciale vismaat van mij is zelf ook een enorme beer. Kop groter als ik en een kilo of 20 meer. Dus als hij al strak op dit bed kan liggen… de koop was dus al snel besloten. Waarvoor nog super bedankt kerel!

Het werd de Avid Carp Benchmark X. 

Voor de vissers die ook met hun zwakke rug of alleen op hun buik kunnen slapen, heb ik deze review gemaakt. Hopelijk hebben jullie er wat aan. 

8

Opgeklapt zijn ze beide vrij dik

JRC VS AVID Carp

We beginnen met gebruiksvriendelijkheid. 

JRC

AVID

• Groot lomp bed maar lichter dan Avid 

• Nóg lomper en neemt nog iets meer ruimte in 

• Heeft géén riem om de poten bij elkaar te houden

• Heeft deze riem wel

• Fixeert de poten met een pinnetje • Heeft dit niet en kunnen poten omklappen
• Lange verstelbare poten, makkelijk te hanteren  • Heeft deze ook en net zo lang
• Modderpoten klappen vrij stroef om • Gaan heel erg soepel
• Heeft een rugleuning fixatieknop • Heeft deze (helaas) niet
• Heeft een mooi opbergtasje achter een rits  • Ontbreekt bij de benchmark
• Heeft een uitneembaar matras • Kan bij deze ook
• Matras van 3 cm gewone foam • Matras van 5 cm memoryfoam
• Voorzien van glad materiaal stof • Voorzien van heerlijk zacht soort fleece stof
• Beide erg breed als lang • 90 cm breed en 2.06 cm lang


Mijn persoonlijke mening hierover

Beide bedden hebben hun eigen voor en nadelen.  Ik vind het een groot gemis bij Avid dat je het bed niet net als bij JRC kunt fixeren zodat je lekker rechtop kunt zitten bijvoorbeeld. Bij JRC kun je hem in vele standen zetten, ideaal. Maar goed… deze twee knoppen zitten je wél in de weg, maar eerlijk gezegd niet heel hinderlijk.

9

De rugleuning van de JRC zet je vast met een simpele knop 

Bij Avid hebben ze goed nagedacht over het vervoer. Een mooie stevige trekband met klik systeem om alle poten bij elkaar te houden. Niets irritanter als met inpakken die poten alle kanten op flippen. Bij mijn JRC heb ik dit zelf op gelost met een trekband uit het leger. Ik mis bij beide een hoes die je om de achterkant kunt doen zodat je bed niet vies word als je er met modder schoenen op gaat liggen. Ik heb dit zelf opgelost met een regenhoes voor een fox ruckbox. Ik ben nu eenmaal erg zuinig op mijn spullen. Het is al duur zat niet?

Nog een behoorlijk nadeel wat ik best slecht vind van Avid, zeker als je zo’n prijs durft te vragen, is dat de poten niet gefixeerd kunnen worden. Dit kan wel bij de JRC. Als je bijvoorbeeld op het randje van je bed zit en de poten klappen er onder weg, kun je vervelend terecht komen. 

Enorm voordeel van de Benchmark X is zijn harde strakke lig-eigenschap. Nooit geen zere rug meer.

7

De poten van de Avid vs. de JRC

Ik vind een winkeladvies prijs nu van € 370,- voor de Avid behoorlijk aan de stevige kant. Dan betaal je waarschijnlijk alleen omdat dit bed een fantastische lig eigenschap heeft, maar verder mis ik de eigenschappen die JRC wel heeft. 

De winkelprijs die ik vorig jaar voor de JRC betaalde was 235,- fors, maar zijn geld waard. 

1

Beide voorzien van afneembaar topmatras

Kortom

Voor mij is de Avid dan toch aantrekkelijker, omdat mijn rug en slaap veel belangrijker zijn, maar de eigenschappen van JRC zijn stukken beter. Een combi van deze twee was perfect geweest. Als JRC binnenkort met een 5 cm memoryfoam matras komt, voor € 250,- koop ik deze direct.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.