JRC Radar DSI aan de waterkant

Sinds deze maand zijn de nieuwe optonics van JRC verkrijgbaar, namelijk de Radar DSI. Deze beetmelders zijn niet alleen in Europa ontwikkeld, ze worden er ook geproduceerd. Nu is de Radar DSI eigenlijk weinig nieuws onder de zon. Het Tjechische bedrijf Flazjar verkoopt de beetmelders al veel langer, zij het onder een andere naam (Fishtron Q9), alleen zijn deze voor zover ik weet niet meer in Nederland verkrijgbaar. Op een enkele wijziging na zijn de piepers dus niets origineels. Maar origineel of niet, uiteindelijk is het denk ik meer van belang dat de kwaliteit en functionaliteit in orde is, dus daar wil ik in dit artikeltje wat dieper op ingaan.

De Radar DSI naast een Delkim std

De Radar DSI beschikt over een hoop verschillende functies waardoor het zich prima kan meten met de meeste high-end beetmelders op de markt. Al deze functies zijn vervolgens in een relatief kleine behuizing gestopt. Er is tijdens het ontwerpen van deze behuizing geprobeerd om een tijdloos design neer te zetten. Over smaak valt natuurlijk niet te twisten, maar naar mijn idee ziet de Radar DSI er met z’n matte finish zeker niet onaardig uit. Klein nadeel vind ik wel dat voor het verwisselen van de batterijen een schroevendraaier nodig is. Door het lage energieverbruik zal dit niet vaak nodig zijn, maar het is wel iets om in het achterhoofd te houden.

De Radar DSI beschikt over een ingebouwde zender welke
correspondeert met de DSr ontvanger van JRC

Wat de functies betreft is deze beetmelder dus helemaal compleet. Naast toon en volume is de gevoeligheid instelbaar van 4 millimeter tot 15 centimeter waardoor je in elke situatie goed uit de voeten moet kunnen. Onder de behuizing bevinden zich twee power out uitgangen waar je eventueel een verlichte swinger/ hanger op aan kunt sluiten. Verschil met de Fishtron Q9 van Flazjar is dat de Radar DSI standaard een ingebouwde zender heeft welke correspondeert met de Radar DSr ontvanger waar ik straks nog even op terug kom. Daarnaast laat de Radar je doormiddel van licht en geluid zien en horen of je een run of een zakker krijgt. Bij een run zal de rij met ledjes op het linker “oortje“ van de pieper van onder naar boven oplichten en bij een zakker andersom. Persoonlijk geef ik hier niet zoveel om. Ongeacht of ik een run of zakker krijg, probeer ik gewoon zo snel mogelijk bij de hengels te zijn. Maar voor diegenen die het handig vinden, het zit erop! Verder kan er nachtverlichting ingeschakeld worden en zit er een mute functie op. Door de aanknop eenmaal kort in te drukken zal de optonic geen geluid meer produceren. Dit is bedoelt om bijvoorbeeld je hanger of swinger te verstellen zonder dat gelijk alle toeters en bellen afgaan. De leds blijven in de mute functie wel werken. Mocht je vergeten de mute functie weer uit te schakelen dan zal de beetmelder dit na 60 seconden voor je doen.

De powerled op de ontvanger kan eventueel als zaklampje gebruikt worden

Wie besluit om deze piepers te kopen kan ervoor kiezen om een set aan te schaffen. Deze bestaat uit drie piepers en een ontvanger (Radar DSr). De ontvanger herkent maximaal 4 DSI beetverklikkers en in de meest ideale situatie heeft de receiver het belachelijke bereik van 1 kilometer! Volstrekt onnodig natuurlijk en het is niet te hopen dat er vissers zijn die van deze afstanden gebruik zullen maken. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat het bereik bij “normale“ afstanden, laten we zeggen tot 100 meter, tekort schiet. Bovenop de ontvanger zit tevens een witte powerled. Deze is bedoelt als nagloeiled maar kan ook handmatig aangezet worden door de knop in te drukken waar het lampsymbool op staat. Dit kan handig zijn om te gebruiken als zaklantaarntje omdat de powerled flink licht geeft.


En dan heb ik zo ongeveer alle functies wel besproken. De Radar DSI is een hypermoderne beetverklikker. Alles zit erop en eraan en ook de ontvanger laat niks te wensen over. Over de kwaliteit op de lange termijn kan ik nu nog niet zo heel veel zeggen, behalve dan dat zowel de beetmelder als de ontvanger er robuust en erg degelijk uitzien. Sommigen zullen het een prettig idee vinden dat het in Europa wordt geproduceerd alhoewel dit lang niet alles zegt. Ik denk in ieder geval dat je erg lang plezier kunt hebben van zowel de beetmelder als de ontvanger. De beetmelders worden trouwens geleverd met een beschermkapje waardoor ze ook in je vistas onbeschadigd blijven. Kosten van dit alles zijn €124,95 Euro voor een losse pieper en €139,95 voor de ontvanger. Een set van 3 piepers met ontvanger kost €399,-. Dat bespaart je dus ruim 114 Euro tegenover het los kopen van de piepers en ontvanger. Blijft natuurlijk een hoop geld, maar vergeet niet dat de Radar DSI en DSr over alle functies beschikken die de duurdere concurrenten ook in optonics en receivers verwerken, plus nog een aantal extra functies. Al met al dus helemaal geen slechte deal!

Deze producten zijn beschikbaar gesteld door  Zunnebeld Zwolle.

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.