JRC Razor X Boat aan de waterkant

De laatste decennia zijn de 12ft en 13ft karperhengels redelijk standaard geworden. Her en der vist er nog iemand met 11ft, maar kleinere hengels waren niet echt ‘in’. De afgelopen twee jaar is daar verandering in gekomen met de groeiende populariteit van 9ft en 10ft hengels, die vooral worden gebruikt bij het stalken en het bootvissen. De laatste paar weken heb ik zelf ook een 10ft hengel meegenomen naar de waterkant om de voordelen hiervan te bekijken. Ik had hiervoor de beschikking over de Razor X Boat van JRC in de 2.75lb variant en heb deze eens goed getest.
 

Kenmerken van de JRC Razor X Boat

  Blank van 40T Japans Carbon
•  Dunne, hoogglans zwarte blank
•  7 SiC geleidogen
•  20mm carbonlook reelhouder
•  Carbon lijnclip
•  JRC logo op afdekplaatje
•  Testcurves van 2,75 en 3,00 lbs
•  Transportlengte van slechts 1,55 meter

Een strakke en sjieke hengel
 

First impression

Het eerste dat mij opvalt bij het bekijken van deze hengel is de mooie zwart glanzende blank die slechts één centimeter dik is. De hengel is voorzien van een zevental SIC geleide ogen, een fraaie carbonlook reelhouder, een carbon lijnhouder en een strak handvat van foam. Het geheel heeft daardoor een sjieke uitstraling en zal goed staan binnen iedere uitrusting. De hengel ligt goed in de hand en laat zich prima combineren met een middelgrote molen (in mijn geval een Daiwa Emblem).

Een prima combo
 

De testperiode

In totaal heb ik een stuk of acht vissen op de hengel mogen vangen, zowel tijdens het struinend vissen als tijdens statische sessies. Hoewel dit allemaal kleinere vissen waren heb ik een goed beeld gekregen van de hengel. Met zijn lengte van 3.00 meter zou je verwachten dat 2.75 lbs een behoorlijke pook oplevert, maar dat blijkt gelukkig anders. De hengel heeft een goede actie tijdens de dril en voelt absoluut niet aan als een bezemsteel. De kleinere, en fel vechtende, karpers hebben hem een aantal malen goed door laten buigen maar de hengel was uitstekend in staat om deze uitvallen te pareren.

Een 'testvis'

Bij het vissen in krappe ruimtes en onder takken was er ook voldoende power aanwezig om een gehaakte vis te kunnen blokken en te voorkomen dat deze een nabijgelegen obstakel bereikte. Deze vis had ik niet kunnen vangen met een ‘standaard’ hengel.

Een ander voordeel kwam goed aan het licht tijdens een nachtje vissen op een klein kanaaltje met een schuine oever. Het landen van een vis wordt veel eenvoudiger doordat je minder lengte hoeft binnen te halen. Dit is gelijk ook de reden dat het gebruik van een 9 ft of 10 ft hengel een enorme meerwaarde kan zijn bij visserij vanuit een boot of bij het afdrillen vanuit een rubberboot. Daarbij komt natuurlijk ook het feit dat je op plekken kunt vissen waar een hengel met normale lengte niet geschikt is.
 

Eindoordeel

De JRC Razor X Boat is me prima bevallen gedurende de testperiode en zal nog vaak mee gaan naar de waterkant. Het is een fraaie hengel die doet wat hij moet doen. Met een verkoopprijs van ongeveer 90 euro is de hengel ook goed betaalbaar en kan deze concurreren met andere ‘korte hengels’. Als je er voor kiest om één of meerdere kortere hengels aan te schaffen dan raad ik je aan om deze hengel mee te nemen in je zoektocht ;) 

Een fraaie hengel die doet wat hij moet doen


* Met dank aan JRC Products en Zunnebeld voor het beschikbaar stellen van deze hengel.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.