JRC snide leaders aan de waterkant

Naast Berkley en korda heeft nu ook JRC gladde leadcore leaders op de markt gebracht. Net als berkley zijn deze leaders in verschillende kleuren en maten verkrijgbaar. De standaard leader heeft een lengte van 90 cm.  Dit is een erg mooie maat, niet te lang, niet te kort en je bent er zeker van dat dat de eerste meter mooi op de bodem ligt.Ook hebben ze leaders van 1,8 meter wat ik zelf eigenlijk te lang vind voor een leader. Natuurlijk zal met een langere leader alles nog beter op de bodem liggen, maar probeer eens normaal in te gooien met een leader van bijna 2 meter bungelend achter je hengel! Dit zal waarschijnlijk ook de reden zijn dat ze bij deze maat hebben gekozen voor het achterwegen laten van een bevestigingslus. Aan de kant waar je je rig monteert is de leader voorzien van een maatje 8 wartel, terwijl de andere kant eindigt in een nylon lijn. De bedoeling is dat je hieraan je hoofdlijn knoopt. Wanneer je dit doet heb je in plaats van een lus een kleine compacte knoop die gemakkelijk door je ogen zal schieten tijdens het werpen.


Geen lus, maar een nylon uiteinde


Wat een keerzijde is aan deze manier van het bevestigen, is dat je wel erg zeker moet zijn van je knopen. Het aan elkaar knopen van twee lijnen is een lastig klusje en het zal nooit zoveel kracht aankunnen als de bevestiging aan een goeie lus (al hangt dat ook van je knoop skills af ). Toch blijf ik het gevaarlijk vinden, bovendien kunnen knopen in je lijn zorgen voor nog grotere knopen bij krachtige, verre worpen....

De leaders worden verkocht in de kleuren brown (bruin), green (groen), sand (licht groen) en clear (doorzichtig). In feite alle kleuren die je op de bodem tegen kunt komen.
Waar ik erg blij mee ben is de clear versie. Ik ben namelijk aardig paranoïde als het gaat om rig camouflage en met de clear versie wordt gebruik gemaakt van een fluocarbon coating. Dit houd in dat de leader kleur 'absorbeert' en dus vrijwel onzichtbaar op de bodem ligt. Het is dus een leader die overal inzetbaar is.


Ze worden geleverd in 4 verschillende kleuren


Korda maakt op zijn leaders gebruik van verdikkingen zodat je op deze plekken gemakkelijk je stuitjes kunt plaatsen wanneer je vist met een shocker- , helikopter- of shod rig. Op deze verdikkingen zitten ze nét dat beetje vaster zodat je montage tijdens een verre worp niet zal verschuiven. Dit soort verdikkingen hebben de leaders van JRC niet. Je zult dus, wanneer je met een helikopter- of chod rig wilt gaan vissen de speciale heli versie moeten kopen. Aan deze leader bevind zich een kwik link voor het bevestigen van je lood, een rubbertje om de kwik link mee af te dekken, en een een systeem om je rig aan te bevestigen.


Na een lijnbreuk zal de vis de leader gemakkelijk kwijtraken


Dit is in feite een rubber buisje, met aan de ene kant een vast, en aan de schuivend stuitje. Dit is gedaan voor de veiligheid van de vis. Wanneer bij lijnbreuk het lood vast komt te zitten trekt de karper zonder moeite het stuitje weg en zwemt zonder leader weg. Hier is dus goed over nagedacht.

Wat ook niet geheel onbelangrijk is, is de zinkbaarheid van de leaders......Ik heb hem op de bodem van mijn aquarium gelegd en kan niets anders zeggen dan dat ze gewoon goed afzinken. Doordat de leaders soepel zijn nemen de uiteindelijk ook de vorm van de bodem aan.


De leaders van JRC nemen mooi de vorm van de bodem aanDe verpakkingen van de leader beweerd dat ze op een gewicht van 30 lb (13,5 kg) zijn getest. Tijd om dit even uit te testen, dus heb een leader aan mijn unster bevestigt en ben hier aan gaan trekken. Hierdoor kwam ik er achter dat ze erg bescheiden zijn geweest met deze bewering. Ik kwam namelijk op een gewicht van ongeveer 39,5 lb (18 kg) voordat de leader knapte!


Pas na 18 kg knapte de leader


Kortom, ik ben eigenlijk best wel tevreden met deze uitbreiding van JRC. Netjes afgewerkte leaders, in de juiste kleuren en aan mensen die graag lange leaders gebruiken is ook gedacht.  Een lange leader bied uiteraard ook meer bescherming voor de vis en verkleint de kans op lijnbreuk (een soort voorslag van 2 meter).

Wat wij alleen nog niet weten, is de prijs. Jammer, want leaders als deze zijn prijzig. Het zou mooi zijn als ze goedkoper zouden zijn dan de concurrenten.....Dan is voor mij de keuze gemaakt!

Deze producten zijn beschikbaar gesteld door: Zunnebeld Zwolle

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.