Karpela Cont aan de waterkant

Het jaar 2014 begon goed met een aantal aas innovaties als het Maggot Ball System en het Corn Ball System van Evolution Carp Tackle. Ook uit Oekraïne konden we begin dit jaar kennismaken met de Bait Containers/baitcages van Karpela Cont. Een nieuwe benadering op een bestaand idee wat net even beter uitgevoerd is en meer mogelijkheden biedt. In deze review behandelen we de baitcages van Karpela en laten we gelijk zien hoe je dit product het beste inzet. De baitcages van Karpela Cont zijn namelijk zeer divers te gebruiken!
 

De versies

Het Oekraïense Karpela Cont bevat een range aan baitcages in 8 verschillende kleuren. Per blisterverpakking zitten 4 maten per kleur. Zo zit er op een blisterverpakking 8 helften die samen 4 cages maken in de maten 10mm, 14mm, 18mm en 22mm. Tussen de kleuren zitten gangbare kleuren als wit, geel en rood maar ook meer opvallende/aardse kleuren als  roze, paars, zwart, bruin en oranje. Wanneer je meerdere kleuren in huis hebt, kun je combineren met de cages. Door 2 helften van verschillende kleuren op elkaar te drukken, creëer je in no time half-om-half boilies. Er zijn als laatste twee soorten baitcages te koop. Zo is er een versie met gaatjes en een versie met gleufjes. Een versie met gaatjes is vooral geschikt voor zeer klein aas. Gleufjes zijn meer interessant voor groter aas als bijvoorbeeld mestpiertjes.

Schep je aas uit het bakje
 

Innovatie?

Het gehele Karpela Cont concept is geschikt voor meerdere visdisciplines. In de witvisserij zullen de kleinere baitcages prima hun werk kunnen doen, alle maten zijn gangbaar voor de karpervisserij maar ook in de roofvisserij kunnen de baitcages prima dienst doen als Bait Poppers. Karpela Cont zet hiermee een enorm veelzijdig product op de markt wat hun kansen spreidt. Echt nieuw zijn de baitcages alleen niet te noemen. Enterprise Tackle voert al jaren hun versie van de  ET58 Bait Cage en ook in de zee- en roofvisserij zijn dit soort ideeën al eens bedacht. Toch is dit product net even veelzijdiger wat we in onderstaande test willen laten zien.
 

De situatie

Alvorens we overgaan op de test, is het raadzaam om te bedenken in wat voor situatie je een baitcage zou willen inzetten. Mijn inziens zijn er in grote lijn 2 mogelijkheden. Allereerst om te vissen met zeer klein aas wat niet op de hair past of om flavours vanuit foam te laten uitlekken. De tweede optie is om zacht aas te beschermen tegen watervogels, schaaldieren en poisson chat. Wat je reden ook is, in beide gevallen is een baitcage alleen visueel attractief. Dit geldt voor de transparante versies van Enterprise Tackle in mindere mate maar voor de versies van Karpela Cont des te meer. Doordat de baitcages in felle kleuren te koop zijn en zijn te combineren, is het mogelijk om ze visueel aantrekkelijk te maken. Nog interessanter wordt het wanneer je de inhoud ook nog eens attractief maakt!

Met een stoppertje of loodhagel hou je de Karpela Cont op zijn plek
 

Attractief aas

In onze test hebben we gekozen om met 2 versie ingrediënten te werken waar elke karper op verzot is. Dit zijn versie Bloodworm en Pacific Krill. Bij de betere dierspeciaalzaak zijn beide producten te koop in diepvriesvorm. Ze worden verkocht als ijsblokjes in een drukverpakking en de kosten bedragen slechts een paar euro per verpakking. Vooral Bloodworm is in velen maanden van het jaar het lievelingshapje van de karper. Verse Bloodworm kunnen ze, ondanks dat wij niets ervan ruiken, via de aminozuren die vrijkomen, prima detecteren en vinden. In onze test hebben we 2 soorten baitcages gekozen en dat zijn de oranje en de bruine variant. Om de test meer kracht bij te zetten, hebben we zowel voor een versie met gleufjes als voor een versie met rondjes gekozen.
 

De verpakking

Zoals gezegd, zitten de Karpela Cont baitcages per 4 maten verpakt op een blisterverpakking. Aan de achterkant is de vorm van de baitcages geperforeerd waardoor je ze makkelijk uit de verpakking kan drukken. De baitcages druk je makkelijk in elkaar door ze tussen duim en wijsvinger tegen elkaar te drukken. Wil je de beide helften uit elkaar halen, dan druk je in het midden van de cage waarna de helften weer loslaten. Het werkt niet veel anders dan de gele eitjes uit de Kinder Suprise zeg maar!

De verpakking
 

Fixeren

Aangezien deze baitcages gemaakt zijn van hard plastic, is het zaak om ervoor te zorgen dat ze niet in de natuur komen. Natuurlijk moeten we ervoor zorgen dat er sowieso geen plastic of ander rigmateriaal in de natuur komt en dat is bij dit product niet anders. Ik heb enkele geluiden uit het wereldje gehoord dat dit product schadelijk kan zijn voor karper. Vooral omdat de baitcages makkelijker van een hair zouden kunnen glijden en daarmee onverhoopt terecht kunnen komen in de darm van de karper. Hier zit natuurlijk waarheid in maar dit is ook simpel op te lossen. Het gebruik van imitatie aas, waar deze baitcages ook onder vallen, is prima zolang je het aas blijft fixeren!
 

De howto

Voor onze test hebben we een vrij standaard rig gepakt waarin we volop vertrouwen hebben. Op de hair hebben we een stuitje/line stop geplaatst waarmee we straks de baitcage kunnen fixeren. Om dit voorbeeld te vergemakkelijken, hebben we gekozen om te werken met de 22mm versie van Karpela.We vullen een van de helften met Bloodworm en drukken de andere helft erop. Zorg ervoor dat er geen Bloodworm op het randje overblijft. Wanneer dit gebeurt, klikken de 2 helften minder goed in elkaar en heb je kans dat je de inhoud al verliest bij de eerste worp. Controleer dit dus. De helften moeten echt klikken. Doen ze dit, dan zit je baitcage ook goed vast.Nu is het zaak om de baitcage op de hair te krijgen. De gaatjes van de baitcage zijn groot genoeg voor dunne boilienaalden als Fox Lip Close Needles of splicing needles. In dit voorbeeld gebruiken we een Fox Fine Bait Needle die prima past. We stoppen de baitcage op de Fine Bait Needle en rijgen de baitcage over de hair.We hadden het net al even over het fixeren van de baitcage. Dit doen we enerzijds met een stuitje/ line stop en anderzijds met een stoppertje. Omdat een baitcage makkelijker over een dunne hair glijdt dan bijvoorbeeld een boilie of imitatie maiskorrel, zijn de standaard stoppertjes minder interessant voor dit soort aas. Wij hebben ermee getest en zijn tot de conclusie gekomen dat er 1 type stoppertje is wat prima voldoet voor fixatie. Dit zijn Korda Extenda Stops of gelijke producten van andere merken als de Ace Carp Boilie Hair Extenders.Wanneer de baitcage over de hair is geregen, plaatsen we in het lusje van de hair een Extenda Stop. Nu pakken we de hair net onder de haak vast en trekken de Extenda Stop in de baitcage. Je zal merken dat dit nog best lastig is. Heb je eenmaal de Extenda Stop in de baitcage gedrukt, dan zal je tevens merken dat het zaakje prima gefixeerd is! Dit is precies wat we willen bereiken! Je montage is klaar om te water gelaten te worden!
 

De mogelijkheden

In onze test hebben we gebruik gemaakt van slechts 2 verschillende aassoorten. Toch kun je bedenken dat de mogelijkheden eindeloos zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van maden, casters, wormen, watervlooien of hennep als vulling? Ook zou je prima een zogenaamde Breadbomb kunnen creëren door een baitcage te vullen met witbrood en zou je zelfs een gesoaked stukje foam met je favoriete flavour in de baitcage kunnen doen! Ook stickmixen, grondvoeren of pastes zijn een prima vulling van dit veelzijdige product. Als laatste zou je zelfs pop-ups en boilies erin kunnen doen wanneer je op het water waar je vist, veel last hebt van kreeften of poisson chat. De mogelijkheden zijn eindeloos!

Gevuld en wel
 

De voor- en nadelen

We zetten de voor- en nadelen voor je op een rijtje!

Voordelen:

8 verschillende kleuren met 4 maten per blisterverpakking
• Mogelijkheid om kleuren te mengen
• Zowel ronde als versie met gleuven beschikbaar voor verschillende types aas
• Eindeloze combinaties van aas mogelijk

Nadelen:

• De prijs van 6,95 euro – 7,50 euro ligt voor een verpakking iets aan de hoge kant
• De baitcages moeten goed gefixeerd worden op de hair
• Ze zijn gemaakt van hard plastic wat minder natuurlijk aanvoelt

 

Kortom

De baitcages van Karpela Cont zijn ideaal voor die vissers die een oplossing zochten om met kleine aassoorten te vissen die voorheen niet mogelijk waren. Het gebruik van pantykous aan de hair is met dit product voorgoed verleden tijd! Zowel met de kleur van de baitcages als de inhoud is eindeloos te variëren wat dit een zeer interessant product maakt. Wanneer de baitcage goed gefixeerd op de hair zit, zie ik ook geen enkel probleem met de visveiligheid. De prijs voor een blisterverpakking ligt wat aan de hoge kant. Toch is dit een product wat net het verschil kan maken en daarmee zeker de moeite waard om te proberen! De baitcages zijn als laatste onder andere te koop via Markerworld.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.