Korda Kontour aan de waterkant

Maar liefst drie jaar in ontwikkeling. Korda Kontour; Korda’s nieuwe fluorocarbon hoofdlijn is soepeler, zwaarder en schuurbestendiger dan de huidige fluorocarbon hoofdlijnen. Dat is uiteraard wat Korda erover zegt en na Adrena-Line geloof ik de heren niet direct meer op hun woord. Terecht of niet?
 


Kontour is verkrijgbaar in één dikte en alleen op spoelen van 200 meter

Het eerste wat opvalt aan Kontour is de prijs. €24,95 voor een klosje. Lijkt goedkoop niet? Dat klopt, alleen zit er slechts 200 meter op een spoel. Een bulkspoel van 1000 meter zou je in theorie dus zo’n  €125,-  kosten waarmee het voor zover ik weet de duurste fluorocarbon lijn op de markt is. Maar goed, laten we niet direct te hard van stapel lopen. Een kwaliteitslijn mag best wat kosten natuurlijk!

Helaas werd al snel duidelijk dat Kontour in de verste verte niet is wat Korda belooft. Om te beginnen de werpeigenschappen. Kontour zou (voor een fluorocarbon lijn) zeer soepel moeten zijn waardoor er lange afstanden overbrugd kunnen worden. Soepel is de lijn echter niet en dat merk je met name tijdens het werpen. Tijdens een stevige worp is duidelijk te horen dat de lijn enorm hard langs de ogen van de hengel schuurt waardoor een worp al snel in kracht afneemt en je niet in de gelegenheid bent om de afstanden te werpen die je in gedachten hebt. Oke, niet elke lijn gooit even ver en dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Met Kontour wordt het echter al lastig om in de buurt van de 100 meter te werpen en dat betekent in mijn geval dat ik enorm beperkt word in mij stekkeuzes. Helemaal omdat ik met mijn vorige lijn (Paralellium) zonder problemen 130 meter en verder kon werpen.

Volgende minpunt is de schuurbestendigheid, of eerder het totale gebrek hieraan. Het is onmogelijk om een lijn te ontwikkelen die tegen elk scherp object/obstakel bestand is. Maar als een lijn al beschadigd na een paar keer inwerpen met een lijnclip, dan gaat er iets ontzettend mis naar mijn idee. Helemaal omdat de lijn bedoelt is om naar de bodem te laten zinken (slappe lijn) en dus veel in contact komt met objecten/obstakels op de bodem. De lijn werd getest op een Daiwa Basia, waarvan de lijnclip toch behoorlijk lijnvriendelijk is. Het is me in ieder geval nog niet eerder overkomen met deze molens in combinatie met andere hoofdlijnen.


Valt er dan helemaal niks positiefs over deze lijn te melden? Jawel, twee dingen om precies te zijn. Ten eerste het feit dat de lijn goed afzinkt. Dit maakt Kontour geschikt voor het vissen met slappen lijnen. Het tweede positieve is dat niemand je dwingt om deze lijn te kopen en je dus gerust voor een andere hoofdlijn kunt kiezen. Vis je veel met slappe lijnen en niet te ver weg, dan wordt het waarschijnlijk kiezen tussen Kontour en X-Line, waarbij X-Line zich als hoofdlijn allang bewezen heeft.  Ben je meer op zoek naar een allround fluorocarbon lijn, dan is Paralellium naar mijn idee nog steeds de beste lijn. Laat je in ieder geval niet te snel verleiden door de mooie woorden van Korda. Kontour is behoorlijk prijzig en schiet daarnaast op veel fronten te kort. Jammer!

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.