Lemigo Grenlander aan de waterkant

Oké, echte kou hebben we deze winter (tot nu toe) nog niet gehad. Maar wat kan het hebben van koude voeten roet in het eten gooien tijdens een potje vissen. Zijn je voeten koud, dan is je hele lijf koud en wordt het lastig om weer op temperatuur te komen. Het is dus erg belangrijk om je voeten goed warm te houden. Helemaal wanneer je veel stil zit.

Afgelopen najaar was ik daarom op zoek naar een nieuw paar laarzen voor mijn wintervisserij. Nu kennen we allemaal de populaire Skee-tex laarzen. Erg lekkere laarzen waarin je eerder gaat zweten dan dat je koude voeten krijgt. Heerlijk! Helaas kleeft er aan deze ‘klompen’ een flink prijskaartje en bovendien vind ik ze persoonlijk redelijk ‘lomp’. Dit laatste is niet erg als je hoofdzakelijk statisch vist, maar in mijn geval mag ik ook graag aan de wandel. Met een paar van dit merk wordt het al erg snel vermoeiend. 

De Grenlander 826 van Lemigo

Tijdens een zoektocht kwam ik al vrij snel op de laarzen van Lemigo. Deze laarzen zijn super gunstig geprijsd (ik blijf een Nederlander…) en wegen helemaal niets! Voor een paar Grenlander schommelt de prijs zo rond de 35 euro. Een leuke prijs, maar heb je waar voor je geld?

Laten we eens beginnen met de specificaties van deze Poolse laarzen. De Grenlander van Lemigo moeten zo rond de 700 a 800 gram per paar wegen. Zijn gemaakt van uit één stuk (geen naden) waardoor ze 2 tot 3 keer langer mee moeten gaan. De laarzen zijn 40 cm hoog en de voering is uitneembaar. Volgens de papieren is het rubber van de laarzen voorzien van micro luchtbelletjes die de warmte goed binnenhouden. De combinatie van de voering en de belletjes zorgen voor een thermische isolatie tot-30 graden. ‘Pretty impressive’ voor dat geld.

Een retro look!

Gewicht

Oké, laten we beginnen met het gewicht van de Grenlander. Dit was namelijk het eerste dat mijn aandacht trok. Zoals aangegeven claimt de fabriek dat een paar tussen de 700 en 800 gram moet wegen. Bij het optillen van de laars merk je meteen dat ze extreem licht zijn. Het voelt zelfs een beetje gek als je het mij vraagt. Helemaal wanneer je Skee-tex gewend bent. Vanwege het lage gewicht heb je niet echt het gevoel of je iets dergelijks in je handen hebt. Het weegt echt niets!

Natuurlijk heb ik ze even op een weegschaal gelegd en ze kwamen precies op 800 gram. Zoals je kunt zien heb ik wel wat modder meegesmokkeld maar je snapt het idee. Ze zijn echt indrukwekkend licht!

Een paar weegt exact 800 gram (incl. wat modder)

Laars

De laars dus erg licht. Waarschijnlijk komt dit door de belletjes in het rubber. Wat mij opvalt is dat hij daardoor ook een stuk soepeler is. Het buigen van het rubber gaat erg gemakkelijk. Wel vraag ik mij hierdoor af hoe het zit met de duurzaamheid. Helemaal na verloop van tijd.

Veel fabrikanten gebruiken voor beide voeten dezelfde laars. Dit is goedkoper om te fabriceren alleen voel ik mij met twee dezelfde voeten altijd net een soort smurf! Gelukkige hebben de mensen van Lemigo voor beide voeten een eigen laars gesmurft. Dit smurft het er veel beter uit en bovendien vind ik het lekkerder smurfen. Zo, genoeg gesmurft. 

De laars is erg soepel

Het profiel op de laarzen is ook niet onbelangrijk. Dit is bij de Grenlander gewoon goed. Diep genoeg om genoeg grip te hebben in modderige omstandigheden. Het rubber is redelijk stroef en dus zal je niet snel wegglijden.

Voering

De Grenlander is voorzien van een uitneembare binnenvoering. Deze voering heeft een beetje een retro look. Het lijkt een beetje op de voering van die ‘jagers laarzen’. Hier moet je van houden. Persoonlijk vind ik het wel mooi. Wanneer je de voering uit de laars haalt zie je dat deze heel dun is. Gevoelsmatig dus niet heel erg warm. Hij lijkt te zijn gemaakt van een soort schuim i.c.m. een wollen zool. Het geheel voelt solide aan alleen had ik mijn twijfels bij de claim dat je met -30 nog warme voeten hebt…

De voering van de Lemigo Grenlander

Gebruikerservaring

De eerste keer dat ik de laarzen om mijn poezelige prinsessen voetjes schoof en op pad ging was vooral het gewicht een verademing. Inmiddels heb ik ze een aantal maanden in mijn bezit en ben erg enthousiast. Ze zitten erg lekker en zelfs na uren struinen heb ik geen last van mijn voeten. Echte kou hebben ze nog niet meegemaakt, maar de temperatuur in de laarzen valt mij reuze mee. Bij het aantrekken voel je niet meteen de warmte die je wel voelt bij een wollen voering, maar vrij snel neemt de sok de temperatuur van je lichaam aan en heb je lekkere warme voeten. De flexibele eigenschap van het rubber is erg fijn wanneer je vaak door je knieën gaat. 

Een erg fijne laars voor weinig

Voor het bedrag van ongeveer 35 euro heb je een hele prettige laars, die vooral voor actieve visserijen is aan te raden. Met name het gewicht en de flexibiliteit zijn hierin een groot voordeel. Bovendien zitten ze erg prettig wat wel zo lekker is tijdens een struinsessie.

 

Deze laarzen zijn beschikbaar gesteld door: Lion Sports

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.