Matrix Patriot Pod aan de waterkant

Zogenoemde ‘goalpost rodpods’ nemen flink toe in populariteit. Dat is niet voor niets want het ziet er wel erg gelikt uit. Het combineert de voordelen van de bankstick met buzzerbar en een rodpod ineen. En vaak kan je die onderdelen ook los gebruiken, waardoor je gelijk nieuwe banksticks en losse goalpost buzzerbars hebt bij aanschaf van een rodpod. Daarbij heb je ook het voordeel dat ze compact zijn in het vervoer en weinig ruimte innemen op de visstek. Je setup ziet er ook gelikt uit op zo'n rodpod en daarom is het de hoogste tijd om eens zo’n model aan de tand te voelen. Voor de gelegenheid wist ik voor een aantal weken mijn handen te leggen op de ‘Super Slinky Matrix Patriot pod’.

Wat gelijk opvalt is het verpakkingsformaat. Het etui waarin hij geleverd werd is echt abnormaal klein. Als je de beetmelders los meeneemt kunnen de buzzerbars makkelijk mee in de verpakking, maar als je ze gemonteerd wilt laten dan zal je de voorste buzzerbar los mee moeten nemen omdat die niet in het etui past.

De Patriod Pod van Matrix, een veelzijdige rodpod
De Patriod Pod van Matrix, een veelzijdige rodpod

Als je hem eenmaal voor het eerst opgezet hebt zoals ik in de huiskamer deed, valt je gelijk op dat deze pod gemaakt is met veel oog voor detail en zeer hoge precisie. Er staat niets scheef, alles is perfect uitgelijnd en er is nog niet het kleinste productiefoutje of slordigheidje te ontdekken. Je snapt gelijk waar je voor betaald hebt. Deze pod behoort tot de duurste pods in zijn soort en het is duidelijk dat hij vooral gemaakt is om een streling voor het oog te zijn als je hengels er op liggen. Het instellen van de pod vergt wat oefening, maar als je het eenmaal door hebt dan is het goed te doen. Het kostte mij de eerste keren opzetten wel wat tijd om alles netjes recht en ‘tarty’ te hebben staan, maar als het dan eenmaal staat dan staat het ook echt netjes, stevig en symmetrisch.

Met de Torque tool zorg je dat de schroeven muurvast komen te zitten
Met de Torque tool zorg je dat de schroeven muurvast komen te zitten

De stelschroeven hebben een hele grote spoed, dat betekent in de praktijk dat je met een halve slag de boel al vast en los kunt maken. Het nadeel hieraan is dat je een speciaal optioneel tooltje nodig hebt om de boel echt vast te zetten. Zonder deze torque tool staat het net niet vast genoeg. Elk stelschroefje heeft een gaatje waar je de torque tool in kunt doen en de boel echt vast kunt zetten. Het speciale schroefdraad heeft wel als voordeel dat je de stelschroef er niet meer per ongeluk uit kunt draaien en kwijt zult raken. Het is echt onmogelijk om een schroef te verliezen en daar word ik dan weer vrolijk van. Nu alleen nog zorgen dat je de torque tool niet kwijt raakt…

Het staat er lekker strak bij
Het staat er lekker strak bij

De pod blijkt aan alle kanten te verstellen. Dit heeft als voordeel dat je hem met enige oefening eigenlijk overal kunt gebruiken waar het niet is vereist om de toppen van de hengels heel erg hoog te plaatsen. In de praktijktest bleek hij ook veel vaster en steviger te staan dan ik in eerste instantie verwachtte. De hengels kunnen omhoog, omlaag en mooi waterpas gezet worden. Een oneffen of schuine ondergrond is prima te overwinnen, maar het gaat wel ten koste van de hoogste of laagste stand van de hengeltoppen.

Als je de pod super stevig neerzet kan je de pootjes een klein beetje de grond in duwen. Dan weet je zeker dat de pod niet van zijn plek komt, zelfs als je compleet locked-up vist. Het middenstuk zorgt er dan voor dat het geheel nog veel steviger en stijver is dan een los goalpost systeem. Het geheel blijkt knap divers te zijn. Je kunt hem als rodpod gebruiken, als losse goalposts of enkel met losse banksticks. Net wat je het beste uitkomt.

De vaste buzzerbars zijn breed genoeg om 3 van de grootste modellen bigpit molens naast elkaar te hebben liggen zonder dat ze elkaar in de weg zitten. Maak je gebruik van Delkim Txi beetmelders, dan heb je eigenlijk een zogenoemde ‘spacer’ nodig omdat de antenne van de beetmelder in de weg zit. Het is wel mogelijk om ze zonder spacer te monteren zoals ik gedaan heb, maar dan moet je de kopjes waar de poten op worden vastgezet losmaken en na montage opnieuw vastzetten. Dit wil je niet regelmatig doen dus als je de Delkims ook op een andere manier gebruikt dan op je buzzerbar, koop dan gewoon ook de spacers. Matrix heeft ze speciaal ontworpen om de Txi passend te maken.

Persoonlijk zou ik er naast de standaard 9 inch banksticks ook twee 6 of 12 inch banksticks bij kopen. Dit om iets meer speling te creëren voor de hoek waarin je hengels staan. Daarnaast kan je de achterkant hoger plaatsen om zo het hoogteverschil van de butt rests en de beetmelders op te vangen. Het ziet er al heel gaaf uit, maar dat zou echt de kers op de taart zijn. En laten we eerlijk zijn, als je toch al bereid bent om bijna € 400,- neer te leggen voor een rodpod die vooral gemaakt is om er heel mooi uit te zien, dan kunnen die drie tientjes per bankstick er ook nog wel bij…

Delkim Txi's zijn te monteren zonder spacers, maar ik raad ze wel aan
Delkim Txi's zijn te monteren zonder spacers, maar ik raad ze wel aan

Zelf prefereerde ik altijd de functie boven de looks. Ik ben dus zeker geen tackle tart in die zin van het woord. Mijn rodpods zijn altijd groot, grof, sterk, stabiel, onverwoestbaar en zeer multifunctioneel. Toch betrapte ik mij er op dat een dergelijke setup wel heel erg mooi staat en ik echt kan genieten van deze fotogenieke setup. Ik ga hem stiekem toch wel missen als ik hem weer inlever.

De prijzen van dergelijke goalpost rodpods lopen enorm uiteen. Een simpel instapmodel van Chinees fabricaat is al beschikbaar vanaf € 50,- en de high-end topmodellen kosten tussen de € 300,- en € 500,- Deze zijn nog naar wens uit te breiden met zo’n € 100,- aan accessoires. Deze high-end modellen zijn meestal wel onverwoestbaar en gaan een leven lang mee, in tegenstelling tot hele goedkope versies. Daarnaast zien ze er ook veel gelikter uit. Het getestte model is beschikbaar vanaf € 379,95 bij onder andere Hareco hengelsport. Heb je Delkim Txi’s dan komt daar nog € 26,85 voor drie Txi spacers bij. De torque tool kost € 4,95 en wordt niet standaard meegeleverd, maar is absoluut onmisbaar. Uiteraard is het mogelijk om de hele boel nog completer te maken met bijpassende rvs mini hangers, bijpassende butt rests, extra banksticks, snagears, 2 rod buzzerbars etc. Zo gek als je wilt en hoe dik je portemonnee is.

De Matrix Patriod Pot is prijzig, maar je hebt wel veel kwaliteit in handen
De Matrix Patriod Pod is prijzig, maar je hebt wel veel kwaliteit in handen

Ik wil Mike Gerritsen van The Carp Collector bedanken voor het beschikbaar stellen van de Matrix Patriod Pod voor deze review.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.