Nash Groundhog FS review

Nadat er gedurende de afgelopen winter twee relatief dure brolly systems sneuvelden en ik daar geen fatsoenlijke reparatieservice bij kreeg (ondanks dat de brolly’s nog geen jaar oud waren), werd het tijd voor een nieuw merk waar ik veel goede verhalen over hoor. Ik koos voor de Groundhog FS (full system) van Nash en het is de hoogste tijd voor een review, want man wat een mooi en degelijk spul is dit! Ja toegegeven het kost ook wel wat, maar het andere concurrerende merk uit Engeland is ten eerste veel duurder en je verwacht voor dat geld ook niet dat de brolly binnen drie sessies kapot is (ondanks dat ik heel zuinig ben op mijn spullen). Genoeg geklaagd, ik denk dat ik wel duidelijk ben zo ;-) Op naar de bevindingen…

De Groundhog zonder panelenDe Groundhog zonder panelen

De Groundhog FS wordt geleverd in een zeer ruime tas, wat ik persoonlijk wel kan waarderen. Als ik ergens een hekel aan heb is het dat de spullen erin gepropt moeten worden. Ik moet eerlijk zeggen dat het pakket best aan de zware kant is, maar dit komt simpelweg doordat de brolly van zware, lees betere kwaliteit is. Het inritspaneel met raam is bijvoorbeeld van een dikke kwaliteit dat wel tegen een stootje kan. De brolly wordt middels een aluminium paal, die je in de nok draait, opengeklapt. Die paal heb je ook zeker wel nodig, want het openklappen gaat best zwaar. Als hij opengeklapt is, verwissel je de paal voor een dop waardoor de brolly niet plots in kan klappen.

De achterzijde in normale situatie
De achterzijde in normale situatie...

en met de mozzy panelsen met de mozzy panelen.

Stormpalen

Er zitten 4 stormpalen bij de brolly: 2 kleine en 2 grote palen. De palen kun je middels draaiknoppen verlengen. Ook deze palen stralen kwaliteit uit en zijn voorzien van een mooi Nash logo. Je kunt zien dat Kevin trots is op zijn ontwerpen. De knoppen zijn beveiligd zodat ze er niet af gedraaid kunnen worden en dus misschien kwijt raken. Heel slim bedacht. Aan de onderkant van de stokken zit een grove schroefpunt die van mij iets spitser hadden gemogen. Bij harde grond kan dit een probleem zijn. Om de palen aan de brolly te bevestigen draai je ze aan de uitstekende schroefdraaddelen. Dit gaat niet heel soepel en als het bijvoorbeeld regent, loop je te klooien en word je hier niet vrolijk van. Dit is heel simpel op te lossen door er quick locks aan te bevestigen. Klik en klaar (ipv 4 keer priegelen en draaien). Scheelt weer tijd.

De stormpalen van de Groundhog zijn degelijk en voorzien van een nash logo

De panelen

Bij de Groundhog FS horen natuurlijk twee inritspanelen. Eén met een mozzy net en één dicht paneel met ramen. Ook bij de panelen straalt de kwaliteit er van af. Het mozzy net is van een veel dikkere kwaliteit als dat ik gewend ben van die andere systems. En zoals ik al zei, het paneel met de ramen is ook super dikke kwaliteit, waardoor het gewicht dus wel wat zwaarder is. Maar hierin ondervind ik geen hinder. Wat verder opvalt zijn de ritsen. Deze zijn grof en het paneel ritst er met zeer veel gemak in. Ook het er uit ritsen is een eitje. Het mozzy net heeft een aparte deur die je kunt oprollen en fixeren. ’s Avonds tegen de schemer als de muggen komen, laat je hem weer zakken en rits je hem dicht zodat die bloedzuigers lekker buiten blijven. Het net sluit ook goed aan bij de grond zodat je echt alle muggen buiten houdt. Ook het dichte paneel heeft een deur die opgerold kan worden en voorzien is van een raam om naar buiten te kijken. Daarbij zitten er in de zijpanelen ook raampjes die te verduisteren zijn. De haringen zijn ook voorzien van het Nashlogo en zitten in een stevige tas. De haringen moeten om en om in het tasje worden gedaan en persoonlijk vind ik dit te veel tijd kosten. Ik los dit op door ze los onderin de tas te leggen en het hele zaakje op te rollen. Ook zit er een reparatiekitje bij voor als je onverhoopt een gat in je brolly krijgt. Briljant.

De baleinen en het spreidblok zitten dicht tegen het doek
De baleinen en het spreidblok zitten dicht tegen het doek

De brolly

De brolly zelf straalt degelijkheid uit. Dik doek, mooie logo’s de glasfiber baleinen zijn echt van super dikke kwaliteit en uiteraard lichter als hun metalen variant. Slim bedacht. Ook is het fijn dat de baleinen heel dicht tegen het doek zitten zodat je veel ruimte overhoudt. Dit is waarschijnlijk ook de reden waarom je best wat kracht moet zetten bij het openklappen. Aan de achterkant van de brolly zit een rits waarmee je de twee mozzy panelen openritst. De flappen kun je oprollen en middels twee punten fixeren. En stel dat het plots gaat regenen, dan rits je in een paar tellen de boel dicht. Geen geklungel met klittenband. De grote stormpalen aan de voorkant kun je op twee manieren opstellen. Schuin zoals de ‘Titan look’, maar ook gewoon rechtop. Op de inritspanelen zitten de houders voor de palen rechtop zodat de deur makkelijker opengeritst kan worden. De kleine zijpaaltjes staan ook aan de buitenkant van de brolly en zitten op een briljante manier onder een soort afdakje gemonteerd aan de binnenkant. Ook slim bedacht. Als de brolly eenmaal staat, staat hij werkelijk als een huis. Het zeer dikke grondzeil wordt middels vier kliksystemen en klittenband aan de brolly bevestigd. Dit is prettig zodat het zeil niet verschuift als je bijvoorbeeld je stretcher erin zet en heen en weer schuift.

Dankzij de mozzy panelen heb je geen last van muggen
Dankzij de mozzy panelen heb je geen last van muggen

Voordelen

 • Zeer snel op te zetten. Geen geklungel met insteekstokken etc. Gewoon openklappen en de stokken eronder.
 • Heel veel ruimte dankzij het oppervlak van 2.70 bij 2.10 bij 1.40 meter. Door de baleinen die dicht tegen het doek zitten heb je veel binnenruimte zonder dat je je hoofd telkens stoot.
 • Je hebt een zeer complete “tent" die je zowel open als dicht en met of zonder mozzy paneel kunt gebruiken.
 • De ritsen gaan als een heet mes door zachte boter.
 • Koel en licht in de zomer door het mozzy paneel. Dicht en donker, met optie tot licht door de ramen in het koude en natte najaar.
 • Staat werkelijk als een huis. Hier durf ik met een gerust hart de stormen mee te trotseren.
 • Een overwrap is optioneel.
 • De kwaliteit van alles is gewoon super.

De ramen zijn te verduisteren
De ramen zijn te verduisteren

Nadelen

 • De prijs is best aan de pittige kant. Daar krijg je wel een brolly system voor die jaren mee zal gaan. Vergelijkbare systemen van ander merken met de zelfde prijs (en zelfs duurder) waren een stuk slechter van kwaliteit.
 • Hij is voor een compacte brolly system met 12,5 kg best wat aan de zware kant. Zoals ik al aanhaalde komt dit vermoedelijk door de wat zwaardere kwaliteit.
 • De punten van de stormpalen hadden wat spitser gemogen.
 • Het bevestigen van de palen is wel een gepriegel maar simpel op te lossen door quick locks.
 • De afwerking van de ritsen van het dichte paneel is niet zo netjes. Het hangt er een beetje los bij aan de bovenkant. Het valt gewoon op omdat de rest gewoon wel allemaal strak is afgewerkt. Ik kan er niet wakker van liggen in ieder geval.
 • Het zakje van de haringen zou ik anders hebben gemaakt.

De afwerking van de ritsen van het dichte paneel hadden wat netter gemogen
De afwerking van de ritsen van het dichte paneel hadden wat netter gemogen

Conclusie

Als je de prijzen vergelijkt met de concurrerende merken, zie je dat deze niet zo heel veel verschillen. Ik kan uit eigen ervaring vanuit het verleden melden dat wat mij betreft Nash met stip bovenaan staat van de vijf brolly merken die ik in 30 jaar tijd heb versleten. Uiteraard is de kwaliteit van het verleden anders dan tegenwoordig. Ik heb de canvas overwrap nog gehad en zo worden ze (helaas) niet meer gemaakt. Vijf merken. Waarvan één bekend merk het kapotte doek drie keer moest worden vervangen door een toegegeven fabrieksfout. Een Duits merk waarbij binnen een jaar nog de baleinen om mijn oren sprongen. Ik kreeg alleen het geld terug omdat deze brolly system niet meer terug kwam op de markt naar aanleiding van dit euvel. Eén heel duur Engels merk dat na de derde keer gebruik al een los gekomen balein aan de onderkant had. Ze lieten me maanden wachten om vervolgens doodleuk te melden dat er niks mee aan de hand was. Triest. Dus ik ben nu zo blij als een kind dat ik eindelijk een mooi merk heb gevonden die ook trots is op zijn naam en dit ook uitstraalt. Ik hoef je dus niet uit te leggen dat ik dit brolly system met mijn ogen dicht durf aan te bevelen.

Nash Groundhog FS

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.