P-Line Stop Glue aan de waterkant

Op de CarpEvenTT in Assen konden we bij de stand van ESV Supplies voor de eerste keer kennismaken met de Stop Glue van P-Line. Met dit product ben je in staat om, in plaats van een knoop te gebruiken, twee delen lijn met elkaar te versmelten. Ik zeg niet voor niks versmelten, want P-Line is geen soort secondelijm wat de lijn broos en kwetsbaar maakt. P-Line Stop Glue werkt een beetje als PVC lijm. Door een vulkanisatieproces smelten de twee stukken lijn in elkaar waardoor het als het ware één geheel wordt. Voor de karpervisserij is dit met name handig als je veel gebruikt maakt van voorslagen.


In plaats van knopen, smelten!

In het doosje vindt je uiteraard een flesje Stop glue. Daarnaast een handleiding, welke helaas niet in het Nederlands is geschreven. Gelukkig wordt alles duidelijk aan de hand van afbeeldingen uitgelegd zodat ook diegenen die misschien wat meer moeite hebben met de Engelse taal het product zonder problemen kunnen gebruiken. Als laatste zit er in de verpakking een zakje met tubes bij, in diverse diameters en twee kleuren: rood en transparant.

Flesje Stop Glue, tubing en een duidelijke handleiding


Hoe werkt het?

Allereerst is het denk ik zinvol te vermelden dat alle soorten lijn met elkaar verbonden kunnen worden. Nylon, fluorocarbon en braid kun je zonder problemen met elkaar combineren. Het is met name belangrijk dat de juiste diameter tube gebruikt wordt. De tube moet namelijk zo strak mogelijk over de twee delen lijn komen te zitten. Hierdoor weet je zeker dat de lijnen optimaal met elkaar versmelten. Hieronder zal ik aan de hand van een aantal foto’s laten zien hoe het werkt. In dit geval gaat het om een verbinding van 35/100 Parallelium met PB Red Ant als voorslag.

Eens kijken of Parallelium en Red Ant versmolten kunnen worden

Zoals ik hierboven al aangaf is het van groot belang dat de juiste diameter tube wordt gebruikt. Strakker is beter en je houdt het geheel ook compacter. Twee tot drie centimeter hiervan is voldoende.

Diverse diameters tubing worden meegeleverd

Rijg de twee delen lijn door de tubing.

Vervolgens de twee lijnen door de tubing rijgen

Dan is het tijd om de Stop-Glue op de lijn aan te brengen. Eén druppel is in de meeste gevallen voldoende!

Eén druppeltje Stop Glue volstaat in de meeste gevallen

Schuif de tubing over het verlijmde deel, druk het iets aan tussen duim en wijsvinger en wacht ongeveer 10 minuten. Vervolgens knip je de uiteinden af en je bent klaar!


Een aantal tests met de trekkracht laten zien dat de verbinding zeer sterk is. In alle gevallen was het de Parallelium hoofdlijn die knapte bij een trekkracht van 8,5 - 9kg. Het deel behandeld met Stop Glue bleef dus elke keer intact. Niet slecht! Ik denk dat het vooral voordeel heeft voor de mensen die veel werpen in combinatie met voorslagen. Denk bijvoorbeeld aan spodden, waarbij vaak een shockleader wordt gebruikt. Als nadeel zou ik kunnen aandragen dat het hele proces een stukje langer duurt dan het ouderwetse knopen. Het is allemaal wat omslachtiger en met name een geoefende knoper zal een nieuwe leader aan de hoofdlijn hebben geknoopt als de Stop-Glue nog ligt te "drogen". Daarnaast kost een knoop leggen geen geld. De P-Line Stop Glue is daarentegen uiteraard niet gratis.

Het is dus de vraag of voor jou de voordelen opwegen tegen bovengenoemde nadelen. Ik denk niet dat het product interessant is voor de vissers die sporadisch gebruik maken van een voorslag. Voor vissers daarentegen die met grote regelmaat, of altijd gebruiken maken van voorslagen en/of shockleaders kan het zeker een interessant product zijn. Helemaal als er lange afstanden geworpen moeten worden en de verbinding het liefst zo compact mogelijk moet blijven. Een verpakking P-Line Stop Glue bevat 20 stuks tubing waar je elk minimaal 4/5 stukjes uit kunt halen. Dit betekent dat je in theorie met één verpakking in ieder geval 80 verbindingen kunt maken. Dit is natuurlijk wel afhankelijk van de diameters lijnen die versmolten moeten worden. Een verpakking P-Line Stop Glue kost €16,95.

Dit product is beschikbaar gesteld door ESV Supplies

Arnold Samsen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.