Pallatrax Hidra aan de waterkant

Anno 2014 zijn er tal van soorten, kleuren en vormen aas te vinden. Waar de ene fabrikant vooral inspeelt op het visuele aspect en de nieuwsgierigheid van de karper bij het ontwikkelen van zijn producten, zo probeert de andere fabrikant te werken met producten die ook daadwerkelijk in het levensgebied van een karper voorkomen en daarmee sneller worden opgenomen. Het Engelse Pallatrax introduceerde eind 2013 een product wat in deze laatste categorie past en kwam met een product wat serieus anders was dan alle andere producten die we tot dusver op de markt tegenkwamen. In deze review gaan we aan de slag met misschien wel de aasinnovatie van 2013. Dit is de Hidra range van Pallatrax!
 

Pallatrax terug van weggeweest

Het Engelse Pallatrax van Simon Pomeroy leek een lange tijd weggeweest van de Nederlandse markt. Waar dit merk decennia lang geleden bekendheid wierf met hun Stonze System (steenlood), zo zagen we eigenlijk weinig innovatie meer van dit gerenommeerde merk. Toch was het eind 2013 toen Edwin Wouters mij voorstelde aan Simon die trots poseerde achter een grote tafel vol Pallatrax producten. Niet alleen het logo was anders, de complete branding was opnieuw opgezet. Het groen in het logo, de verpakkingen en de nieuwe site vertelde mij dat Pallatrax een nieuwe weg was ingeslagen. Niet alleen op het gebied van marketing overigens. Toen het bakje Hidra Brown Snail openging, wist ik dat Pallatrax terug was van weggeweest.

Pallatrax Hidra range Water Mussel
 

Natural Food Source

Ik zei het al, velen fabrikanten proberen aas te ontwikkelen wat zo natuurlijk mogelijk is en voorkomt in de leefomgeving van de karper. Denk aan de velen zigrigs die insecten moeten doen voorstellen, de imitatie bloodworm en redworm en boilies voorzien van muggenlarven en watervlo flavour. De Hidra range van Pallatrax past prima in dit rijtje thuis maar is anders doordat dit ook werkelijk een product is wat regelrecht uit het water komt. De Hidra range zijn echte slakken en mosselen welke professioneel zijn gedroogd. Dit betekent dat deze 'Natural Food Source' over het proteïne en nutriëntenpatroon beschikt wat een karper ook in het wild kan detecteren.

Pallatrax Hidra range Brown Snail
 

De Hidra range

Mosselen en slakken zijn een van de hoofdingrediënten van een natuurlijke karpermaaltijd. Door middel van de Hidra range kun je een karper dus een aassoort voorschotelen waar hij al mee bekend is. Niet alleen zal de karper dit soort aas sneller voor voedsel aanzien, hij zal ook minder argwaan hebben om dit aasje tot zich te nemen omdat het bekend is. De Hidra range bevat 4 verschillende natuurlijke producten waardoor er ook een product tussenzit wat op jouw water voorkomt. Zo zijn er slakken in 3 versies verkrijgbaar te weten; Small Snails, Black Snails en Brown Snails en is er een Water Mussel variant te koop. Alle Hidra aasjes zijn bottom baits en zinken dus van nature.

Gebruik water uit het viswater waar je vist
 

Het gebruik

Bonne, tot zover de prachtige woorden die we op de verpakkingen en op de site kunnen lezen. Om een goede indruk te krijgen van dit product moet er natuurlijk eerst getest worden. Alvorens je dit product kan testen moet je eerst wel even wat voorbereidingen treffen. De slakken en mosselen uit de Hidra range zijn professioneel gedroogd en daarmee keihard en verschrompeld te noemen. Om te zorgen dat de mosselen en slakken weer op hun originele grote terugkomen, dien je ze even te weken. Hoelang je ze moet weken is afhankelijk van de grote van je aasje en de watertemperatuur waarin je je aasje gaat weken. Pallatrax schrijft zelf op hun site dat een grote slak ongeveer 4 uur nodig heeft om volledig volgezogen te zitten met water. Ik heb zelf de mosselen en de Brown Snails getest en die hadden een 3 uur nodig.

Week de mosselen en slakken een 3 tot 4 uur
 

Creatief weken

Tijdens het weken kan je al enkele eigenschappen van het aas veranderen. Hoe langer je de Hidra aasjes weekt, hoe zachter ze zullen worden. Nu is het niet zo dat de aasjes bij 5 uur weken van de hair afvallen. Ook dit heb ik getest maar dat gebeurde niet. De mosselen en slakjes blijven vrij stug waardoor ze prima op een hair of haak kunnen worden gevist. Met het spelen met de tijdsduur van het weken, kan je de consistentie van het aas dus beïnvloeden. Een andere tip die ik wil geven is om de mosselen en slakjes te weken in het water waarin je vist en het liefst op de dag zelf. Zo zuigt dit aas zich vol met water wat dezelfde eigenschappen heeft, denk aan PH-waarde et cetera, als je haakaas straks. Een derde mogelijkheid die de attractiviteit kan bevorderen, is door een vloeibaar aas additief toe te voegen aan het weekwater. Zo kan je een scheutje mussel flavour toevoegen om je aasje meer kracht bij te zetten. Wel moet gezegd worden dat aan de mosselen al een ziltige lucht hangt.

De Hidra Water Mussel en Brown Snail aan de hair
 

Voor- en nadelen

De Hidra range is een Natural Food Source en de producten komen ook daadwerkelijk in de natuur voor.
• Op basis van bovenstaande, geeft dit product voor de karper bekende proteïnes en nutriënten af. Ook hebben ze hun natuurlijke 'zilte' geur behouden.
• De karper is bekend met het product en zal minder argwaan hebben bij opname.
• Door het weken met water van je viswater, is het mogelijk om de PH-waarde gelijk te krijgen waardoor karper minder argwaan heeft.
• Je kan vloeibare aas-additieven toevoegen aan het weekwater om je aasje nog attractiever te maken.
• Ideaal in de zomermaanden als de karper gefixeerd is op natuurlijk aas.
• Je kan door de spelen met de weektijd, invloed uitoefenen op de consistentie van het aas.
• Het aas is en blijft stug genoeg om gevist te worden op een hair of haak.
• Er zijn 4 varianten waardoor er altijd wat bijzit voor jouw water.
• Doordat de Hidra range professioneel is gedroogd, is een bakje minstens 2 jaar houdbaar.

Nadelen/opmerkingen:

• De producten uit de Hidra range zijn gepeld. De mosselen zitten niet meer in hun schaal, de slakken niet meer in hun huis. Het visuele aspect valt dus deels weg.
• Er is minimaal 2 uur weektijd benodigd om dit product te gebruiken. Het ad hoc inzetten van dit aas kan maar het weken dient dan al thuis gedaan te zijn.
• Vooral bij de grote slakken, dient rekening gehouden te worden met een lange hair en grotere haken. Het is uiteraard mogelijk om dit product bij te knippen.
• Dit product is gevoelig voor zoetwaterkreeften. In Frankrijk ondervond ik dat kreeften dit een heerlijk aasje vinden.

Laat ze maar komen!
 

Kortom

De Hidra range is een product waar een beetje creatieve geest heel veel mee kan. Buiten dat dit een mogelijke killer kan zijn op dressuurwater door het enorme natuurlijke karakter, zou de Hidra range ook interessant kunnen zijn om karpers die gefixeerd zijn op natuurlijk aas deze warme maanden, op de mat te krijgen. De Hidra range is geen product om instant uit het bakje te gebruiken. Doch kun je met een beetje voorbereiding dit aas zeer effectief inzetten. Als laatste is de Hidra range uiteraard 100% natuurlijk en diervriendelijk. Je koopt een potje van 180cc (100 gram) voor een 9,00 euro bij de betere hengelsportzaak. In een potje zitten minstens 50 aasjes waardoor de prijs mij meeviel. Ben je dus nog opzoek naar iets vernieuwends? Check dan zeker dit product!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.