Pallatrax Stonze Review

Lood is giftig en niet voor niets in veel gevallen zelfs verboden. Ondanks dat er nog steeds geen loodverbod is voor het gebruik in de hengelsportindustrie, zie je toch dat diverse betaalwateren het gebruik van lood al verbieden. In de 'De Loodrevolutie' artikelen van Tim zijn al diverse alternatieven de revue gepasseerd, waaronder ook de Stonze van Pallatrax. Ik heb het afgelopen jaar voornamelijk gevist met deze werpgewichten en ik kan jullie al verklappen dat ik uitermate verrast was over dit alternatief voor loden werpgewichten. Tijd om mijn bevindingen te delen met jullie dus.

De Specificaties

Zoals de naam al doet vermoeden is de Stonze een stenen loodalternatief en verkrijgbaar in een inline- en wartelvariant. Aangezien de stenen niet bewerkt worden (buiten de wartel- of inlinemontage) zijn de gewichten nooit exact en is de maataanduiding een gewichtsklasse. De inline variant is verkrijgbaar in de maat small (30 gram) en medium (70 gram). De wartelvariant is verkrijgbaar in small (30 gram) tot en met XXXL (270 gram). Geen enkele steen is hetzelfde, en dat geldt dus ook voor de Stonze. Iedere Stonze heeft dus een andere vorm en kleur.

Stonze met een visveilige loodclipHet liefst vis ik de Stonze met een visveilige leadclip montage.

Werpen

Ik was in eerste instantie vrij sceptisch, aangezien ze toch flink groter zijn en ook niet erg aerodynamisch. Zeker als je dit vergelijkt met een gemiddelde loodvariant. Mijn eerste ervaring was op een put met een vrij blubberige bodem waar ik mijn wintersessies had gedraaid. Na de eerste worp vielen mij gelijk twee dingen op. Ten eerste landde de eerste worp exact waar ik wilde op een slordige vijftig meter ver, net uit de kant. De tweede verrassing was dat het werpgewicht totaal niet in de bodem vast zat. Ik wist eigenlijk al voor honderd procent dat er echt geen harde plek te vinden was daar. Dus werd er ingedraaid en naar een plek gegooid waar ik zeker wist dat er een behoorlijke blubberlaag lag die zodanig dik is dat er met gewoon lood niet valt te vissen. Toch wel een beetje verbaasd moest ik concluderen dat de Stonze compleet anders naar de bodem zakt. Gezien het feit dat de wateren waar ik meestal vis een wat zachte bodem hebben was dit dus een groot voordeel voor mij.

Tot windkracht drie merk ik weinig verschilTot windkracht drie merk ik weinig verschil

Een stek die ik met regelmaat bevis is op een werpafstand van 85 meter. Voor het materiaal waar ik mee vis, gecombineerd met mijn werpkunsten, is dit ook wel een beetje het verste waar ik met wat precisie nog een rig geplaatst krijg. Ik vis daar strak tegen een oever aan die begroeid is met riet en exact gooien is dus een vereiste. Met verbazing merkte ik dat ik eigenlijk zonder aanpassingen de Stonze op exact dezelfde plaats kreeg als een loden werpgewicht. Pas bij sessies waar het een Beaufort of 3 was begon ik echt verschil te merken en moest ik beduidend meer kracht gaan zetten of corrigeren. Ik moet hier wel bij vermelden dat deze stek volledig in het open ligt en je dus totaal geen bescherming hebt. Bij een tegenwind van Beaufort vijf of meer kon ik de afstand niet meer halen en moesten er dus andere alternatieven worden gekozen.

Bocht in je lijn?

Zoals ik al aanhaalde zakt de Stonze heel anders naar de bodem. Dit komt natuurlijk door het feit dat steen een ander soortelijk gewicht heeft en dus lichter is onder water. Ook de vorm van de steen zal van invloed zijn tijdens het afzinken. Als je dus na het werpen of uitvaren een bocht in je lijn hebt dan is deze er slecht uit te krijgen. Zodra je druk op de lijn zet zal de Stonze verschuiven en krijg je de bocht er niet uit. Het is dus zaak geen bocht in je lijn te krijgen na het werpen. Het makkelijkst lukt dit door altijd je lijn af te remmen of op de clip te gooien. Dit zorgt er ook voor dat je rig wordt weggedrukt van je werpgewicht en is dus sowieso aan te raden. Werp je vanaf een andere plaats dan waar je hengels staan dan zal je de bocht in je lijn moeten accepteren.

Eén van de vele die van 85 meter werden gehaaldEén van de vele die van 85 meter werden gehaald

Soaken

Steen is er natuurlijk in een hoop verschillende variaties die ook weer allemaal een andere eigenschap hebben. De Stonze van Pallatrax is van een bepaalde variant die iets poreus is. Hierdoor zal hij water opnemen. Deze eigenschap kun je natuurlijk weer gebruiken om je Stonze te soaken en dus wat extra attractie te verkrijgen rond je rig.

De Stonze kan je ook soakenDe Stonze is poreus en kan dus gesoaked worden in een watergedragen liquid

Nog extra camouflage?

De Stonze is natuurlijk maar een steen en die liggen van nature al op de meeste, zo niet alle, wateren. Hierdoor zal hij nooit als vreemd worden beschouwd door vissen. Je kunt er dus van uit gaan dat de Stonze volledig gecamoufleerd werkt voor vissen. Nu zullen de meeste stenen onder water begroeid zijn met algen en wil je nog wat extra camouflage dan kan je de Stonze ook een tijd van te voren in het water leggen zodat er ook algen op gaan groeien. Dan ben je er volledig zeker van dat de Stonze volledig opgaat in de rest van de bodem.

Method feeder

Feederen op karper kan uiterst effectief zijn. Dit kon je natuurlijk al lezen in het artikel 'feederen op karper'. Zeker als ik instant ga vissen is dit een manier die ik graag toepas. Hier komt een ander voordeel van de Stonze om de hoek kijken. Je kan de Stonze namelijk perfect gebruiken als een method feeder. Je kneedt het deeg gewoon rond de Stonze en door die iets poreuze steensoort blijft deze goed zitten, zelfs als je deze met wat kracht wilt wegzetten. Dat scheelt je dus weer een extra systeem om in je loodtas mee te nemen.

De Stonze als method feeder

Inhaking

Naast dat je het werpgewicht gebruikt om je rig op de juiste plek te krijgen wordt deze natuurlijk ook gebruikt voor de inhaking. Doordat het soortelijk gewicht veel lager is dan lood zal een Stonze zich dus ook anders gedragen in het water. Wil je hier meer over weten dan verwijs ik je naar het artikel genaamd 'Zware kost' van Bob die dit exact uitlegt. Ondanks dat de Stonze dus minder inhakingsvermogen heeft voor hetzelfde gewicht heb ik daar geen nadelige gevolgen van ondervonden. Een erg scherpe haak is natuurlijk altijd aan te raden en ik koos dan ook in veel gevallen voor de Gripz haken van Pallatrax.

Verschil tussen een 70 gram lood en steenDoor het verschil in soortelijk gewicht is het verschil aanzienlijk. Op de foto zie je een 70 grams waterlood en Stonze

Verkrijgbaarheid & Prijs

De Stonze gewichten zijn inmiddels bij een hoop winkeliers verkrijgbaar waaronder Hareco Hengelsport. Bij Hareco kan je ze al verkrijgen voor € 1,85 en dus goedkoper dan de meeste loodvarianten. Voor de prijs hoef je het dus niet te laten.

Voordelen

  • Zakt niet weg in de bodem na inwerpen
  • Milieuvriendelijk
  • 100% natuurlijk en zal dus niet opvallen
  • Kan ook als method feeder worden gebruikt
  • Kan gesoaked worden

Nadelen

  • Vanaf windkracht 3 merk je verschil in werpen
  • Bochten zijn nauwelijks uit de lijn te krijgen 

Conclusie

Zoals ik in de introductie al aanhaalde ben ik uitermate tevreden over de Stonze werpgewichten. Het grootste nadeel ten opzichte van lood is natuurlijk het soortelijk gewicht, waardoor de Stonze een stuk groter is. Bij een flinke wind, of als je echt op je uiterste moet gooien, ga je dit natuurlijk merken. Het niet wegzakken van de Stonze in de bodem is een groot voordeel maar ook te gelijk een klein nadeel als je een bocht in je lijn hebt. Deze is er dan nagenoeg niet uit te trekken zonder het werpgewicht te verplaatsen. Ik neem dit nadeel met liefde op de koop toe, aangezien ik nu wel altijd weet dat mijn werpgewicht de rig perfect positioneert. Het kunnen soaken, als method feeder gebruiken en het feit dat de Stonze volledig natuurlijk (en dus milieuvriendelijk) is, hebben mij doen besluiten om te Stonze te promoveren tot mijn eerste keuze als werpgewicht.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.