Penn Affinity 8000 aan de waterkant

Penn, de Amerikaanse (Pennsylvania) molengigant maakt al molens sinds 1932. Aan ervaring geen gebrek zou je zeggen. Dit is goed terug te zien in hun producten. Deze staan namelijk vooral bekent om hun betrouwbaarheid. Het enige dat er een beetje aan ontbrak was het wegblijven van een big pitt molen. Juist, het type molen dat wij graag gebruiken.

Halverwege vorig jaar hoorde ik de eerste geruchten dat Penn bezig was met het ontwikkelen van een Big pit model, namelijk de Affinity 8000. Een molen die kan concurreren met merken als Daiwa en Shimano. De prijs zal zo ongeveer rond de 160 euro komen te liggen.


De Affinity 8000 van Penn Reels

Ik was al een tijdje op zoek naar nieuwe molens en bij de eerste foto's van de Affinity kan ik je vertellen dat ik aardig gecharmeerd was van dit zoet/zoutwater 'beest'. Deze zwarte, vrij grote molen oogt erg robuust en is afgewerkt met het typische gouden Penn randje. Ook de eigenschappen beloven veel goeds!

Nou ben ik sinds een week in het bezit van een exemplaar en zal met jullie de eigenschappen even doorlopen.


Een mooi kontje!

In de doos zit de molen, twee spoelen en een gebruiksaanwijzing. Nou ja.... gebruiksaanwijzing? Een tekening met hierop alle onderdelen en de bestelnummers. Gemakkelijk wanneer er eens iets vervangen moet worden. Niemand hoeft je uit te leggen hoe een molen werkt, toch?

Wat me meteen opviel was het formaat van de molen. Die is te vergelijken met die van een Big Baitrunner van Shimano. Gelukkig voor Penn is de Affinity alleen een heel stuk lichter. De molen weegt slechts 715 gram. Dit zal voor een groot deel liggen aan de titanium onderdelen in de molen. Zwaarder dan de meeste Hi-end modellen, lichter dan het gros van de molens van dit formaat.


De titanium hoofdas. Beresterk!
 
Het eerste wat iedereen met een nieuwe molen doet is hier meteen een flinke slinger aan geven. Dit 'slingeren' gaat - dankzij de 10 kogellagers - lekker soepel. Hetzelfde geldt voor het op en neer gaan van de spoel. De Affinity is namelijk uitgerust met een Slow Oscillation lijnopname. Dit zijn dure woorden voor het heel langzaam op en neer gaan van je spoel. Hierdoor zal de lijn heel gelijkmatig opspoelen. Omdat je lijn minder 'kriskras' over je spoel loopt kun je zelf wel nagaan dat deze gemakkelijker los komt bij een worp. Je hebt namelijk veel minder wrijving. Deze techniek bestaat al een tijdje alleen moest je daar flink voor in de buidel tasten.

Door de lange slinger heb je ook heel erg het gevoel dat je flink wat kracht kunt uitoefenen tijdens een dril. Je hebt namelijk een een flinke hefboom. De overbrenging van de molen is 4,2:1. Bij één draai met de slinger gaat de rotor 4,2 maal rond, wat gelijk staat aan 98cm lijn per slag.


Titanium beugel en grote lijnroller

De Affinity wordt standaard geleverd met twee aluminium spoelen. Beide spoelen zien er erg goed uit en zijn netjes afgewerkt. Wat wel opvalt is dat de spoelen van elkaar verschillen. De braid versie is namelijk voorzien van twee lijnclips en ventilatiesleuven. De nylon spoel heeft slechts één lijnclip en is helemaal dicht. Waarom dit is gedaan weet ik niet. Ik vind twee lijnclips best handig en dit hadden ze ook op de mono spoel wel mogen toepassen. Ditzelfde geldt wat mij betreft voor de gleuven. Dit ziet er gewoon mooi uit.

Met de grootte van de spoelen zit het helemaal snor. De diepe spoel heeft een capaciteit van 340 meter 40/00 lijn. Op de braid spoel gaat 300 meter 18/00. Meer dan genoeg lijkt mij.


De mooie ronde lijnclip is goed op de spoel bevestigd

Niet geheel onbelangrijk, de slip van de molen. Ik kan niet anders zeggen dan dat deze fantastisch presteert! De Fast Drag zorgt ervoor dat je met minder dan een halve slag van run- naar vechtstand kunt schakelen. Ondanks dat hij in een heel korte slag van los naar vast gaat is hij erg precies in te stellen. Ook het 'getik' van deze slip klinkt werkelijk als een klok!


Het getik van deze slip, een genot om naar te luisteren!

Het volgende dat mij opviel was dat er langs de rotor van de molen een soort ruitenwissers lopen. Dit idee kennen we bij verscheidene modellen van Daiwa. Het zorgt er namelijk voor dat de lijn - in wat voor situatie dan ook - niet onder de spoel van je molen kan komen (met alle gevolgen van dien!). Vooral bij molens waar de spoel heel hoog komt te staan is dit een erg handige toevoeging. Ik hoop alleen dat deze 'ruitenwissertjes' gemakkelijk te vervangen zijn. Rubber is sterk, maar zal naar verloop van tijd toch slijten/scheuren.


Geen lijn onder je spoel

Dan heeft de Affinity nog een kenmerkende eigenschap, namelijk de molenbeugel. Bij het openklappen hoor je een soort klik. De eerste keer schrok ik me rot omdat ik dacht iets te hebben gesloopt. Helemaal toen ik hem al draaiend dicht wou laten klappen. Dit draaien ging namelijk verschrikkelijk stroef.

Gelukkig hoort dit er allemaal bij. Bij het openklappen van je beugel wordt deze namelijk vastgeklikt. Dit is om te voorkomen dat hij kan dichtklappen bij een harde worp. Ook bij een draai aan de slinger zal dit niet gebeuren. Als soort van beveiliging draait hij daarom erg zwaar met een open beugel. Gelukkig is dit voor de karpervisserij geen enkel probleem. De meeste karpervissers bedienen de beugel handmatig. Hierdoor gaat je molen veel langer mee.


Erg sexy!


Conclusie

De tijd zal het leren hoe duurzaam de Affinity is, maar gezien de gebruikte materialen van deze molen zit dat - denk ik - wel goed. Over smaak valt te twisten, maar ik vind deze molen er heel sexy uitzien. Bij het vasthouden en draaien voel je meteen dat je te maken hebt met een echte krachtpatser. De grote spoelcapaciteit, perfect werkende slip, grote lijnroller, titanium hoofdas en de goede prijs kunnen er nog wel eens voor gaan zorgen dat we ze steeds vaker aan het water zullen tegenkomen. Bij mij in elk geval!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.