Petzl Tikka Plus 2 aan de waterkant

Een goede hoofdlamp is essentieel in de nachtelijke uurtjes. Een tijdje geleden publiceerden we al een aardig overzicht van nette hoofdlampen die enorm goed bruikbaar zijn voor karpervissers. Een van deze hoofdlampen was de Tactikka Plus van Petzl. Een hoofdlamp die door het gros van de karpervissers al decennia lang wordt gebruikt. We kunnen zelfs stellen dat Petzl en karpervissen dicht bij elkaar liggen. Daarom was het tijd om eens een Petzl hoofdlamp aan de tand te voelen. Ik heb gekozen voor een van de laatste modellen uit het gamma en dat is de Tikka Plus 2.


Petzl staat voor kwaliteit. Dit begint eigenlijk al als we het product eens nader bekijken. De hoofdband is verstelbaar en zit lekker. Het is mogelijk om deze hoofdlamp op te houden tijdens het slapen. Hij is slechts een 83 gram en de lamp zelf is niet te groot. De behuizing is van sterk plastic en is genormeerd met IP X4. Dit betekent dat hij bestendig is tegen plenswater wat betekent dat hij maximaal een 10 liter water per minuut kan hebben ongeacht van welke kant het water komt. Wel zo handig als je in de nacht een vis aan het drillen bent en het regent.


De Tikka Plus 2 van boven

Technisch gezien werkt de Tikka Plus 2 op 2 leds. De eerste is een witte high output led welke een 70 lumens licht geeft als je de lamp op het maximale zet. Dit is goed voor een zicht tot een 40 meter en een 140 branduren. Tevens kun je de lamp op ‘Economic Mode’ zetten. Hierbij neemt de lichtsterkte af maar stijgt het aantal branduren naar een 185 uur. De tweede led die wordt gebruikt is een rode led. Deze led is handig voor ons vissers omdat rood licht de karper ‘rustiger’ maakt. Een fel schijnende witte led zorgt ervoor dat de stress immers bij de vis toeneemt.


De Tikka Plus 2 van voren. Voor de leds zit een speciale Petzl lens

De Tikka Plus 2 kent 6 modes. Allereerst heb je de witte led op maximale power. Daarnaast kan je kiezen voor de Economic Mode en voor Strobe Lite. Strobe Lite of te wel knipperen kan handig zijn als je de lamp gaat gebruiken als oriëntatieverlichting. Naast deze modes kan je hem ook inschakelen op rood licht en op rood licht knipperend. De laatste mode is uit. Je kan door de programma’s heen door een enkele druktoets op de bovenkant van de lamp. Het switchen van wit naar rood licht doe je door de druktoets een 2 seconden ingedrukt te houden. Als laatste kunnen we zeggen dat de lichtstraal wijd is. Dit komt door de speciale Petzl lens die het licht verspreid.


De hoofdband zit lekker en is van een goede kwaliteit

Het lampje is in hoogte verstelbaar zodat hij altijd schijnt zoals je dat wilt. Deze Tikka Plus 2 wordt verder gevoed door 3 simpele AAA batterijen. Je kan zowel alkaline, herlaadbare als zelfs lithium batterijen gebruiken. Dit laatste is interessant als je je hoofdlamp nog lichter wilt maken of in koude perioden toch het maximale wilt gebruiken aan lumens. Aan de voorkant naast de led zit overigens een speciaal batterijlampje wat zal gaan branden bij een lage energiebron.


Conclusie

De Tikka Plus 2 is een hoofdlampje wat doet wat je er van verwacht. Een stevige behuizing, felle leds, een goede hoofdband en een laag energiegebruik zijn een pre. Ik ben dan ook zeer tevreden over deze lamp en kan hem van harte aanbevelen. De prijzen voor deze lampjes variëren tussen de 35 en 40 euro. Voor een 10 euro meer kun je de speciale Pouche bijkopen waardoor je hem ook tijdens het vervoeren heel houdt. Een top product!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.