Review RCG Alpha 2 Man Tent

11 jaar geleden kocht ik een 2 man dome over van een oud collega. De tent was toen al een jaar of 5 oud en dus werd het tijd om zo langzamerhand eens te gaan kijken voor een nieuwe tent. Carp Zwolle bood hier de uitgesproken gelegenheid voor. Alle merken hebben hier hun paradepaardjes uitgestald zodat wij rustig alle voor en nadelen kunnen bekijken en natuurlijk de prijs vergelijken. Als ik iets aanschaf moet het gewoon goed zijn en natuurlijk een fijne prijs. Het mag best wat kosten, als het dan maar goede kwaliteit is. Ook afgelopen jaar kwamen er van verschillende (dure) merken tenten op de markt. Maar volgden ook de klachten over deze dure merken. Afgebroken stangen na een windkracht 3. Uitgescheurde naden etc. Deze merken sloeg ik dus maar vast over.

RCG Alpha 2 man met winterskinVoor de RCG Alpha 2 man is ook een winterskin verkrijgbaar

De twee merken waarvan er 2 brolly’s kapot gingen bij mij afgelopen 2 jaar, vallen ook af. Bleven er dus nog een aantal over. Één heel duur Engels merk en nog wat matige merken. Het hele dure merk ging zonder wrap al richting 800 euro. Dat werd mij een beetje te gek. Het materiaal van de matige merken waren zoals ik al zei,.. matig. Er sprong afgelopen jaar voor mij persoonlijk, één merk, tussen al die andere merken uit. Raptor RCG. Toen ik hun brolly, 1 persoons en 2 persoons tent zag, en vooral de prijs, wist ik het al bijna. Dit gaat hem worden. Toch wandelde ik nog een aantal keren tussen een paar merken heen en weer om de tenten goed te vergelijken.

RCG Alpha 2 Man heeft meerdere rod strapsIn totaal zijn er 10 rod straps voorzien, waarvan er twee aan de voorkant zitten. 

Wat mij vooral op viel, was dat het doek van de RCG tenten, net zo dik is als van dat hele dure merk. Van het RCG personeel hoorde ik dat het ook zeer licht dicht is. Dat zou wel eens kunnen kloppen want toen ik er in ging staan en de deur dicht ritste, was het behoorlijk duister. Weer een plus punt. Er kan optioneel een winterskin bij aangeschaft worden en er zit standaard een muggen/kleine beestjes binnentent bij inbegrepen.Bij de haringen zit een gratis rubber hamer. En dan de prijs. Nog geen 700 euro, inclusief de winterskin.

Aan de waterkant

Na de aanschaf die ik in Breda deed bij Bram en Ellen in hun showroom, viel mij alvast wel 1 nadeel op, het gewicht. Alhoewel, elk voordeel heeft zijn nadeel in dit geval. Het doek is dik en dus gaat daar wat gewicht in zitten. Geen probleem voor mij aangezien ik alleen gebruik maak van een 2 mans dome als ik minimaal een week ga vissen en dan sleep je sowieso veel meer spullen mee. Een voordeel zijn de 2 tassen. Zowel voor de tent als de winterskin heb je zeer behoorlijke draagtassen. Dikke stof, goede ritsen en stevige hengsels.

RCG Alpha met muggengaasHet muggengaas is ideaal voor de zwoele zomeravonden

Het opzetten is net als mijn oude tent. Eerst het grondzeil zó neerleggen zoals je de tent wil hebben staan. Als je hem uit vouwt, vallen de tent stokken al haast in elkaar. Kwestie van aandrukken en de lijn die er tussen hoort even aanklikken. Het midden bepalen. En daar de 1e haring erin drukken aan beide kanten. 2 haringen aan de achterkant, omtrekken en de voorkant ook 2 haringen bij de deur en dan de rest van de haringen plaatsen. Heel simpel. Tussen de aluminium frame buizen komen ook weer uitschuifbare buizen die voor nog meer stevigheid zorgen.

Het front paneel kan geheel verwijderd worden

Maar dan de winterskin. Hier had ik iets meer moeite mee. Dit komt omdat er nog een luifel bij aanzit. Ik heb in de showroom alleen de tent zien staan, dus zónder skin. Ik was verbaasd toen de winterskin er eenmaal om zat. Je krijgt er dan gewoon bijna 2 meter bij! Het is een soort voortent zeg maar. Ideaal om bijvoorbeeld alle emmers met particles en bijvoorbeeld de barrow neer te zetten. Of tijdens regenachtige dagen van achter je plastic raam toch naar buiten te kunnen kijken. Ideaal. Het viel niet alleen mij op, meerdere malen kreeg ik van verschillende karpervissers te horen wat een grote tent het is. En dat is het dan ook zeker wel. Zéér ruim. Tijdens het testen heb ik zo’n beetje alle weer type wel gehad. Zéér warm weer. 3 dagen regen dat het met bakken uit de lucht viel en een heuse voorjaars storm.

Ook in de winterskin heb je diverse mogelijkheden om te luchten

Tijdens deze storm heb ik nog getwijfeld om tijdig naar huis te gaan, maar hey, er moest natuurlijk ook getest worden. Ik ben niet bang aangelegd, maar ik zoek het gevaar niet bewust op. Tijdens onweer zal ik het liefst in mijn auto kruipen als daar bijvoorbeeld de gelegenheid toe is. Zo’n storm kan natuurlijk hard gaan en als die met enorme rukwinden komt denk ik dat er geen enkele tent zal blijven staan. De ondergrond waar je de haringen in drukt moet natuurlijk ook niet van mul zand zijn, maar goed. Deze voorjaars storm heeft ie met glans doorstaan. Tijdens de drie dagen regen kwam er zowel van boven als onder geen vocht in de tent en tijdens de warme dagen in juni was het goed toeven met de grote ramen die aan alle kanten open kunnen. Het muggen gaas houd de beestjes tegen, zodat je lekker een tukkie kan doen zonder gestoord te worden. En als je helemaal geen fan bent van beestjes dus ook niet van bijvoorbeeld mieren spinnen en pissebedden etc. dan zit er bij de tent een extra binnen tent bij die werkelijk alles buiten houd. Mits je natuurlijk de ritsen dicht doet. Al met al heb je dus voor een goede prijs een heel degelijke en complete 2 persoons tent. Daar komt de super service van RCG nog bij.

Veel ruimte

Voordelen

 • Zéér ruime tent: 2.95 mtr. bij 3.00 mtr. 1.62 mtr
 • Doek, ritsen, grondzeil etc. is van goede kwaliteit
 • Moeiteloos opzetten
 • Bestand tegen weer, wind en beestjes
 • Koel en donker in de zomer, met winterskin in de koude maanden, lekker warm en droog
 • Veel variaties met ramen (aan alle kanten)
 • Beide kanten rod straps. 4 aan de beide zijkanten, en 2 aan de voorkant
 • Anti beestjes binnen tent inbegrepen
 • Hamer ook incl. bij de haringen

Door gebruik te maken van de winterskin krijg je er een groot oppervlakte bij

Nadelen

 • Gewicht: 16.5 kg
 • De uitschuifbare buis in het midden boven op de tent is wat lastig om bij te komen. Vooral als je niet al te groot bent.
 • De luifel van de winterskin moest ik de eerste keer even mee stoeien, maar bij de 2e keer had ik het door.
 • Er zitten, net als bij andere merken trouwens, alleen spijker haringen bij. Als je mulzand hebt, en het gaat waaien, kan dat een probleem vormen.

Foto dump

20190526_181253
20190526_181402
20190526_181407
20190526_181458
DSC_0859
DSC_0860
DSC_0861
DSC_0862
DSC_0864
DSC_0865
DSC_0866
DSC_0875
DSC_0876
DSC_0877
DSC_0878
DSC_0879
DSC_0880
DSC_0881
DSC_0882
DSC_0883
DSC_0884
DSC_0885
DSC_0886
DSC_0887
DSC_0888
DSC_0889
DSC_0890
DSC_0891
DSC_0892
DSC_0894
DSC_0895
DSC_0896
DSC_0897
DSC_0900
DSC_0901
DSC_0902
DSC_0903
DSC_0904
DSC_0905

Conclusie

Voor een zeer scherpe prijs heb je een héél grote 2 persoons tent met winterskin en muggen binnen tent. Ik kan niet in de toekomst kijken, maar ik weet haast zeker dat ik van deze tent heel lang plezier ga hebben. Zeker met de service van RCG in het achterhoofd mocht er onverhoopt toch nog iets mee gebeuren. Een aanrader waar ik mijn handen voor in het vuur durf te steken.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.