Review Baitstar Pro-XL

Op mijn thuiswater zijn sinds dit jaar voerboten toegestaan, dus werd het voor mij ook tijd om deze nu maar eens te gaan aanschaffen. Nu kan je heel goed je geld kwijt aan dit soort gadgets en na een lange zoektocht en eindeloos van alles vergelijken viel mijn oog op de Baitstar Pro-XL. Dit kwam eigenlijk door twee redenen. Namelijk ten eerste de geïntegreerde afstandsbediening en als tweede de prijs. Voor 'slechts' € 1599,- heb je een voerboot met dieptemeter, autopiloot, 20 Ah Lithium-Ion accu's en de benodigde opladers. Nog steeds betaalbaar, maar wel met full options. Nu kan je natuurlijk verwachten dat voor deze prijs er geen high resolutie dieptemeter er in zit, maar voldoet alles is dan natuurlijk de vraag. Na een gesprekje met Berry van Baitstar was de kogel door de kerk en niet veel later stond er een bezorger aan de deur met een flinke doos.

Specificaties

Laten we eerst even de specificaties doorlopen van de Baitstar Pro-XL. Deze voerboot is 64x43x24cm en heeft een gewicht van 6 kg die geleverd word in rugtas. Hij heeft twee voerbakken en twee hookreleases en is voorzien van twee witte lichten aan de voorkant en twee blauwe aan de achterkant. De lichten aan de achterkant knipperen zodra je hookrelease of voerbakken bedient. En deze zijn ook schakelbaar via de afstandsbediening. Er zijn twee motoren die verwerkt zitten in de boot zelf en dus ook gelijk voorzien zijn van een wierbescherming. De boot is standaard voorzien van een fish finder, GPS en een autopiloot. Hij wordt compleet geleverd met een 3 A lader en je kan kiezen voor een 10 Ah loodaccu, 12 Ah LifePO4 of een 20 Ah Lithium-Ion accu.

Baitstar Pro-XL

Gebruik

Ik had natuurlijk weer het 'geluk' dat er een fout in mijn boot zat en tijdens de eerste sessies werkte de autopiloot niet naar behoren. De GPS deed wel zijn werk en hier mee kon ik toch in het donker de juiste stekken vinden. Het grootste voordeel tijdens mijn eerste test was dat ik op plekken kon komen die voorheen onbereikbaar waren. Een sessie met 13 vissen op een nacht was het gevolg. Hiermee werd ook gelijk de aftersale getest van Baitstar en in die test slaagde ze glansrijk. Eerst werden er nog diverse tips doorgegeven, maar zodra het duidelijk werd dat er iets mis moest zijn mocht ik zonder problemen de boot opsturen.

Na enkele dagen kreeg ik bericht dat de boot was gearriveerd en niet veel later kreeg ik te horen dat de CPU was vervangen en na diverse test weer terug op transport was naar Axel. Ik heb nadien inderdaad geen problemen meer gehad en ik moet zeggen dat de autopiloot toch wel zeer fijn is. Al voordat de voerboot terug is ligt de hengel al op de rodpod. De boot bevat een GPS ontvanger voor zijn positie, waar de precieze van GPS niet heel erg nauwkeurig is merkte ik toch op dat de boot vrij nauwkeurig naar de zelfde locatie word gedirigeerd. Aangezien ik vaak naar bepaalde obstakels vis zoals een rietkraag en dan op een bepaalde diepte wil liggen kon ik heel goed zien dat de GPS nauwkeurigheid mij helemaal niet tegenviel. Voor de exacte uitleg over de nauwkeurigheid van GPS verwijs ik je naar een artikel hierover op de website van Baitstar

Baitstar Pro-XL geïntegreerde afstandsbediening

In de autopiloot heb je ruimte voor 9 posities, waar er eigenlijk maar 8 echt te gebruiken zijn. Dit komt doordat je de eerste positie normaal gebruikt als home positie. Dit is niet verplicht natuurlijk, maar dit is ook de positie waar de boot naar toe zal gaan als de communicatie wordt verbroken tussen de boot en de afstandsbediening. Los van het feit dat het natuurlijk wel heel erg gemakkelijk is om je boot gewoon zelf terug te laten komen na het droppen van je rig. Buitenom de GPS kan je boot natuurlijk besturen via de afstandsbediening wat via een kleine joystick gaat. De boot is bijzonder wendbaar te noemen en kan om zijn eigen as draaien. Door de kleine joystick betekend dit ook dat hij erg gevoelig is. Dit laatste komt misschien ook wel door het feit dat het soort een joystick is die je ook op game controllers zie, maar de enigste keer dat ik een game controller vast hou is om hem op te ruimen. Ook kan je de boot op een 'auto' modus zetten waardoor hij op het kompas rechtuit zal varen op volle kracht. Dit is dan ook meestal de stand die ik gebruik om de boot naar een stek te laten varen als deze nog niet in de autopiloot staat.

Met zijn geringe afmetingen en vrij laag gewicht vroeg ik me af hoe de boot zich zal gedragen tijdens een storm en daarmee gepaarde golfslag. Één van mijn thuiswateren is een redelijk ondiepe kreek met een redelijk oppervlakte. Zodra het een beetje waait staan daar dus gelijk redelijke golven op en tijdens een storm in het voorjaar met een dikke windkracht 6 konden we dus ook kijken de boot nog een beetje vooruit kwam. De boot had hier geen problemen mee en vaarde met gemak door de golven. Het was een gevalletje van 'zie boot wel, zie boot niet', maar zeker door de GPS was dit geen probleem en werden de stekken zonder problemen gevonden.

Klein voer en een irritante piep

De kleppen van de voerboot zitten netjes verwerkt in de bodem, maar hebben hierdoor een klein opstaand randje. Als je met klein voer vis zoals pellets en partikels blijven deze op dit randje liggen nadat je bakken hebt geopend. Voordat je de bakken weer sluit moet je dit er dus eerst even afhalen. Wat ik meestal doe is de voerboot een klein beetje naar beneden te duwen alvorens ik hem uit het water pak. Hierdoor zal er wat water of het randje stromen en deze schoonmaken. Zodra je de bakken bediend of de boot op de voor geprogrammeerde stek is aangekomen geeft de afstandsbediening enkele piepen. Dit piepje is behoorlijk luid en schel en dat is eigenlijk wat mij betreft het enigste echte nadeel van de afstandsbediening. Ik schakel deze dan ook meestal uit en volg de autopiloot op de afstandsbediening. Nadat je de autopiloot hebt ingesteld zal je namelijk zien hoe ver je gekozen stek nog weg is. Ook zie je op de afstandsbediening de status van de bakken en hookrelease.

Accuduur

Ik had gekozen voor de 20 Ah Lithium-Ion accu's zodat ik wat meer power had en deze natuurlijk een stuk lichter zijn dan lood. Wij vissen meestal met vier hengels en ik heb het nog niet gehad dat de accu's leeg waren na een volledig weekend te vissen. Dit ondanks dat de hengels dan op 100 meter + liggen en er dan natuurlijk meerdere keren moet worden uitgevaren. Nu is het volgens mij zo dat de boot bij laag spanningsniveau vanzelf terug naar home komt, maar dit heb ik dus niet uitgetest. De batterij status van zowel je afstandsbediening als de boot lees je af op de afstandsbediening en wordt met blokjes aangegeven. Niet heel nauwkeurig dus, maar het heeft mij nog geen problemen opgeleverd.

De Baitstar Pro-XL heeft twee voerbakken

Nadelen

 • De dieptemeter/fish finder heeft natuurlijk niet de resolutie die je bij de duurdere fish finders aantreft, maar dit mag je ook niet verwachten voor deze prijs.
 • Zodra je de bakken/hook release opent of de autopiloot zijn marker heeft bereikt geeft de afstandsbediening drie piepen. Deze zijn heel hoog en ronduit irritant.
 • Na het openen van de voerkleppen blijft er een klein beetje voer liggen op de voerkleppen als je klein voer gebruikt. Je zal dit moeten verwijderen voor je ze terug dicht kan doen. Dit los je gemakkelijk op door hem even lichtjes in het water te drukken als je hem er uit haalt.
 • Je hebt slecht 8 opslag posities voor je autopiloot. In deze 2020 versie zal dit meer worden.
 • Meegeleverde rugzak is wat aan de kleine kant.
 • Aangezien ik niet van X-Box generatie ben, en ook al geen gamer bent, is het besturen met de gevoelige joypad even wennen.

Voordelen

 • Geïntegreerde afstandsbediening voor zowel de boot, fish finder en auto piloot.
 • Met slechts een prijs van € 1599,- blijft het een hoop geld, maar een stuk lager dan andere voerboten die vergelijkbare functies heeft en dus ergens nog steeds zeer betaalbaar.
 • Wordt compleet geleverd met laders en rugzak.
 • Ondanks zijn gewicht is hij ook bij golfslag en wind nog steeds goed bestuurbaar.
 • Redelijk compact en door de vorm goed te transporteren.

Video

Geen zin om een hele lap tekst te lezen? Kijk dan gewoon even de video.

Baitstar Pro-XL kopen, leasen of huren

Naast de zwarte versie is er ook een camouflage versie verkrijgbaar, die voor de rest identiek is, welke je dus met 20 Ah Lithium-Ion € 1599,- kost. Neem je genoegen met de 10 Ah Loodaccu's dan hoef je slechts € 1399,- neer te leggen. Wil je daar in tegen accu's die nog vaker op te laden zijn dan kan je ook kiezen voor de 12 Ah LifePO4 accu's welke je dan € 1589,- kost. Deze voerboot is te verkrijgen via de webshop van Baitstar. Tevens heb je bij Baitstar ook de mogelijkheid om een voerboot te huren voor korte of langere tijd. Nieuw bij Baitstar is ook dat je de boot kan leasen of eigenlijk op afbetaling koopt. Let wel op! "Geld lenen kost geld"

Conclusie

Persoonlijk vindt ik de geïntegreerde afstandsbediening erg fijn werken en het schilt je weer gesleur met een extra kastje. Een nadeel is de wat gevoelige joystick al zal dit ook aan mijn missende game ervaring liggen. De dieptemeter is wat mij betreft meer dan voldoende en gecombineerd met de autopiloot is het een erg gemakkelijke boot in gebruik. Met een verkoopprijs van slechts € 1599,- heb je een erg complete boot voor nog steeds een betaalbare prijs die gewoon doet wat hij moet doen. Zoals ik al aangaf zitten er limitaties aan de boot, maar daar is dan ook de prijs naar. Een zeer complete boot tegen een zeer redelijke prijs.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.