Shimano Technium 2013 Sunglasses

Het is warm als Diane en ik over de Amersfoortse keien slenteren. We stoppen bij de Koppelpoort waarna we leunend tegen de reling naar het kolkende water kijken wat vanaf de stadsgracht naar beneden klettert de Eem in. Tussen het groen en het drijfvuil, ligt een grote groep voorns en een klein snoekje wat in aanvalspositie klaar ligt om zijn lunch bij elkaar te vangen. Ik attendeer Diane erop maar ze krijgt maar weinig mee van het schouwspel. Ik bedenk mij dat zij niet kan zien wat ik zie en geef mijn polaroidzonnebril aan haar. De bril doet wonderen en laat een onderwaterwereld zien die haar ‘made in China’ Ray-ban niet kan. Polaroid zonnebrillen zijn een 'musthave' voor ons vissers. Zij geven een onderwaterwereld prijs waar wij de voordelen van kunnen plukken! In deze productreview nemen we de 2013 Shimano Technium zonnebril onder de loep. Veel leesplezier gewenst!
 


Vorig jaar eind augustus ontvingen alle genodigden van de productpresentatie van Shimano van de producten voor 2013 als relatiegeschenk een Shimano Technium Sunglasses. Een cadeau wat ik enorm kon waarderen aangezien mijn vorige bril, tevens een Technium exemplaar, door het vele struinen flink wat krassen had opgelopen. Als je net als ik soms tot het naadje wilt gaan om vissen te lokaliseren, dan weet je dat dit niet altijd zonder kras of stoot gebeurt. Ook mijn Technium bril moest er na jaren aan geloven en de dikke doorn die ik niet zag tijdens een van mijn struintochtjes, zorgde voor desastreuze schade. Nu het weer fantastisch te noemen is, werd het dan ook tijd om deze zonnebril eens aan de tand te voelen. 
 


3D Carbon look

Het eerste wat in het oog valt bij deze bril is de 3D Carbon look. Ondanks dat deze bril enorm licht te noemen is, is de bril niet gemaakt van carbon en is dit enkel een soort van wrap. Het materiaal waar het frame van is gemaakt is Grilamid TR90. Grilamid is een door het Zwitserse EMS-Grivory ontworpen polyamide wat het lichtste commercieel verkrijgbare polyamide ter wereld is. Hierdoor is de bril zo licht als carbon terwijl deze de voordelen heeft van Grilamid als resistentie en flexibiliteit. Daarnaast absorbeert Grilamid nagenoeg geen water en is het materiaal UV-bestendig waardoor ook de duurzaamheid is vergroot. De carbon look is er eentje waar je van moet houden. Bij het zien van deze bril zal je eerder denken aan een bril voor op de fiets dan voor de gecamoufleerde struinende visser. 
 


De 3D Carbon Look
 

De glazen

Zoals een goede viszonnebril betaamt, beschikt deze Technium bril over Polaroidglazen. Polaroid is vernoemt naar het bedrijf Polaroid Corporation welke in 1928 het eerste synthetische Polariodfilter ontwikkelde. Zoals we allen weten is het mogelijk om met een Polaroidbril dieper in het water te kijken. Dit komt simpelweg doordat de vertikale polarisatie van de bril de reflecterende horizontale oppervlakten wegfiltert. In lekentaal betekent dit dat de schittering wordt weggenomen en we dus beter kunnen zien wat er zich afspeelt onderwater. Een musthave voor de actieve vissers onder ons!
 


De glazen zijn in tegenstelling tot het vorige model grijs met lichte spiegeling


De Shimano Technium zonnebril beschikt over donkergrijze glazen met een lichte spiegeling.  Het zijn zogenaamde 1.0mm TAC spiegellenzen wat het volgende wilt uitdrukken. De 1.0mm zegt wat over de dikte van het 'glas'. Een voordeel van Polaroidlenzen is dat deze zeer dun zijn wat gewicht bespaard. TAC staat voor Tri-Acetate Cellulose wat op zijn beurt eigenschappen betekent als krasbestendigheid, 100% filtering van UVA/UVB straling en een zeer laag gewicht. De kleur van de spiegellenzen is zoals net gezegd grijs. Grijs is binnen de kleurenwaaier van Polaroidkleuren de meest interessante kleur voor sportvissers daar je er zeer diep mee kan kijken. Bruin is overigens de 2e beste kleur waar groen ergens onderaan eindigt volgens bronnen als Laramyk. De keuze voor spiegellenzen overigens is gemaakt om licht wat op de glazen/lenzen schijnt te reflecteren. Een zeer algemeen trucje. 
 


De perforaties in de armen ogen sportief!
 

Het ontwerp

Qua ontwerp is deze bril meer te typeren als een racebril voor op de fiets dan een heuze visbril. Niet alleen door de carbon 3D look oogt hij snel, ook de perforaties in de armpjes ogen sportief. De pasvorm van de bril lijkt voor sommige hoofden een probleem. Toch is een van de fijne eigenschappen van Grilamid de flexibiliteit. Je kan deze bril, uiteraard tot een bepaald maximum, uitrekken waardoor hij vrij universeel wordt en zich om je hoofd klemt. Als laatste is de bril voorzien van nosepads zodat hij ook lekker op de neus ligt en uiteraard het bekende Shimano logo in de linker bovenhoek. Bij de bril wordt door Shimano zowel een brillenhoesje, welke tevens dient als brillendoekje, bijgeleverd en een neopreen case voor aan de broekriem. 
 


Zoals bij alle Shimano zonnebrillen wordt een neopreen case bijgeleverd


Ik was zelf weer zeer content over deze nieuwe bril. Het is absoluut niet de mooiste zonnebril die ik ken maar in vergelijking tot het vorige Technium model is hij stukken interessanter. Niet alleen is dit model lichter, hij heeft ook veel betere polarisatie en is minder blinkend. Het vorige model had blauwe glimmende glazen en glimmende armpjes. We vergeten nog weleens dat de karper ook kan schrikken van blinkende voorwerpen aan de waterkant! Deze nieuwe Technium bril heeft dit al een stuk minder. De prijs voor deze bril ligt tussen de 28 euro en 30 euro in. Hij is te koop bij de betere hengelsportzaak.
 

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.