Piet Vogel Shokka Sleeve aan de waterkant

Ongeveer een jaar geleden schreef ik een artikel over het maken van een shocker-systeem door simpelweg je tailrubber te gebruiken als insert (lees hier het artikel). Met dit simpele, maar doeltreffende systeem komt het lood meteen vrij van de insert nadat de vis zichzelf heeft geprikt.

Een tailrubber werkt perfect, maar als karpervisser ben je altijd op zoek naar een gelikte/betere oplossing. Zo kwam ik uit op de Shokka sleeves van Rigsolutions (Piet Vogel). Taps toelopende, rubberen buisjes die speciaal zijn ontwikkeld voor dit doel.

De Shokka Sleeve van Piet Vogel
De Shokka Sleeve van Piet Vogel
Foto: Erwin van Hensbergen

De Shokka sleeves van Piet Vogel worden geleverd in drie verschillende kleuren, namelijk weed, muddy-brown en gravel. Deze drie kleuren dekken in mijn ogen alle situaties. De kleur die ik heb gekozen voor deze review is de gravel kleur. Een mooie kleur voor de zandbodems waar ik meestal op vis. De kleur is semi-transparant wat ik persoonlijk erg mooi vind. Hij valt lekker weg tegen de bodem.

Ik zal je nu stap voor stap laten zien hoe ik de Shokka Sleeve gebruik. Op deze manier wordt meteen de werking ervan duidelijk. De ingrediënten voor dit systeem vind je hieronder.

Wat heb je allemaal nodig?
Wat heb je allemaal nodig?
Foto: Erwin van Hensbergen

1 • Shokka Sleeves
2 • Quick change swivel of gewone swivel
3 • Inline lood
4 • Leadermateriaal

Bevestig je Quick change swivel op je leader
Bevestig je Quick change swivel op je leader
Foto: Erwin van Hensbergen

Pak de gewenste lengte leadermateriaal en bevestig aan het einde een (quick change) swivel. Trek de lus heel strak tegen de wartel zoals te zien is op de foto. Dit doe je om alles zo compact mogelijk te houden. Hoe compacter, hoe gemakkelijker je lood vrij komt.

Gebruik voor het bevestigen een fleurnaald
Gebruik voor het bevestigen een fleurnaald
Foto: Erwin van Hensbergen

Om de sleeve over je leader te schuiven zul je toch echt gebruik moeten maken van een fleurnaald. Ik heb vrij dik leadermateriaal gebruikt, en zonder naald ga je deze er nooit doorheen krijgen. Het rubber zorgt voor veel wrijving maar zoals ik wel vaker zeg, een beetje spuug doet wonderen ;)

De Sleeve loopt taps toe
De Sleeve loopt taps toe
Foto: Erwin van Hensbergen

Zoals je kunt zien is de sleeve helemaal doorgeschoven en bedekt voor de helft de wartel. De sleeve loopt taps toe en is voorzien van ribbeltjes. Deze ribbeltjes houden het lood vast. 

Verwijder de 'standaard' insert uit je lood
Verwijder de 'standaard' insert uit je lood
Foto: Erwin van Hensbergen

Verwijder het standaard insert uit je lood. Het is verstandig om met een kruiskop schroevendraaier de losse braampjes uit je lood te verwijderen. Dit doe je omdat het lood vrijkomt tijdens een beet. De kans is heel groot dat het lood dan ook over je hoofdlijn schuift. Braampjes kunnen dan snel zorgen voor een lijnbreuk en daar zit niemand op te wachten.

Tadaaa!!
Tadaaa!!
Foto: Erwin van Hensbergen

Het lood is bevestigd en je bent klaar om te vissen. Zoals je kunt zien is het geheel heel erg 'slicky'. Je kunt er voor kiezen om de sleeve aan de achterkant in te korten maar dit veranderd niets aan de werking.

Conclusie

Ik heb deze Shokka Sleeves nu een paar keer gebruikt en ben heel erg tevreden met de werking ervan. Het lood komt na te veel druk heel gemakkelijk vrij. Tijdens een stevige worp hoef je ook niet bang te zijn dat je alles strak in het lood trekt waardoor de hele werking verloren gaat. 

Het rubber is erg soepel. Het voordeel hieraan is dat je lood beter vrijkomt. Het nadeel dat je de sleeves voorzichtig moet bevestigen wanneer je - net als ik - graag wat dikker leader materiaal gebruikt. In mijn ogen weegt het voordeel in dit geval zwaarder dan het nadeel...

De groeven houden het lood goed vast
De groeven houden het lood goed vast
Foto: Erwin van Hensbergen

Ook de kleuren van Piet (Ja...ik mag inmiddels Piet zeggen...) zien er goed uit. Alles valt mooi weg en zo in het geheel is het een erg gestroomlijnde montage die ook nog eens werkt zoals ik had gehoopt.

Ze worden verpakt per 5 tegen een kostprijs van 3,99 (bij mijn lokale hengelsportboer). De prijs vind ik aan de hoge kant. Voor 10 sleeves (aangezien de meeste end-tackle producten per 10 worden verkocht) zou je dus bijna 8 euro betalen! Dit is de prijs voor het hoge segment en zelfs daarvoor vind ik het hoog. Gelukkig voor ons is het zo dat producten als dit een tijdje meegaan.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.