Tactic Carp Softshell Pak aan de waterkant

We vertoeven in weer en wind aan de waterkant. Een goed pak wat je beschermd tegen de elementen van moeder natuur is een must. Ik ben geen diehard wintervisser en ondanks dat ik beschik over een warmtepak, gebruik ik dit dan ook erg weinig. Voor de meeste situaties is zo'n pak te veel van het goede in mijn geval. Een tijdje keek ik dus al uit naar een pak dat meer universeel inzetbaar is dan een echt warmtepak. Het pak van Tactic Carp leek perfect aan te sluiten bij mijn wensen. Na het pak tijdens diverse sessies in verschillende omstandigheden te hebben gebruikt is het tijd om mijn bevindingen te delen met jullie.

Specificaties in het kort

 • Verkrijgbaar in groen en zwart in de maten S tot en met XXXL

 • Winddicht, waterafstotend en ademend

 • Verstelbare broek middels velcrostrips

 • Verstelbare jas in de taille

 • Speciaal vakje voor je smartphone

 • Versteviging op kwetsbare plekken met Cordura (knieën, zitvlak en ellebogen)

 • Afsluiting op enkels en polsen

 • Verhoogde broek en verlaagde jas voor optimale bescherming

 • Gesealde naden

Tactic Carp Softshell - Kwetsbare delen zijn voorzien van CorduraKwetsbare delen zijn voorzien van Cordura om een lange levensduur te garanderen

Het pak zelf

Laten we eerst eens even naar het pak zelf kijken. Het pak bestaat uit een jas en broek die, zoals de naam al doet vermoeden, gemaakt is van softshell materiaal. Hierdoor is het natuurlijk direct waterafstotend en winddicht, wat in de meeste gevallen natuurlijk wel zo fijn is. Vervolgens hebben ze kwetsbare delen (het zitvlak, ellebogen en knieën) voorzien van Cordura waardoor deze minder snel zullen slijten. De binnenkant van de jas en broek zijn voorzien van Meshliner dat zorgt voor extra isolatie en misschien nog wel belangrijker: een ademende werking. Aan opbergmogelijkheden geen gebrek, want in vooral de jas hebben ze een hoop vakken gemaakt die allemaal met een rits zijn af te sluiten. De broek is voorzien van twee vakken aan de zijkant net boven je knieën, wat er in mijn geval voor zorgde dat vooral kleine voorwerpen, zoals een aansteker, in mijn knieholte drukten als ik ging hurken. Hadden ze de zakken iets minder diep gemaakt dan had dit geen probleem geweest. De locatie van de zakken is wel goed.

Tactic Carp Softshell - De broek is in de breedte te verstellenDe broek is te verstellen in de taille door een flinke velcrostrip

Aan de linkerkant van de broek is ook een speciaal opbergvak gemaakt voor je smartphone, welke met velcro word gesloten. De locatie van dit zakje is ook goed uitgedacht want je pakt je telefoon er zeer gemakkelijk uit, terwijl deze tijdens het zitten toch niet in de weg zit. De tijd dat telefoons alleen maar kleiner worden is sinds het begin van het smartphonetijdperk 180 graden gedraaid. Sommige varianten komen al meer in de buurt van een kleine tablet en dit opbergvak is natuurlijk niet geschikt voor dit soort telefoons. Zelf heb ik een Huawei P9 en dit formaat is toch wel het maximale dat er in past. Iets waar je op moet letten als dit een feature is die je graag wilt gebruiken.

Tactic Carp Softshell - speciaal opbergvak voor je smartphoneHet opbergvak voor je smartphone is uiterst doordacht geplaatst

Pasvorm

Naast dat een pak je moet beschermen tegen de elementen moet het ook comfortabel zijn. De pasvorm is daar natuurlijk erg belangrijk in. De broek is in de breedte verstelbaar middels velcrostrips die een behoorlijke druk kunnen weerstaan. Hierdoor kan je de broek goed aanspannen en is een riem overbodig, al zijn er wel lussen aan de broek bevestigd waardoor dit kan als dit je voorkeur is. De jas is in de taille te verstellen door een koord aan te spannen aan de binnenkant van de jas.

Tactic Carp Softshell - Hoog sluitende jasDoor de afgedekte rits kan je de jas volledig dicht doen

Op ca. 20cm van de onderkant splitst de broek zich in een binnen- en buitenbroek. In de binnenbroek zit een elastiek rond je enkels dat er voor zorgt dat wind en kou minder snel langs de broek omhoog komen. De buitenbroek kan ook worden versteld door velcro en een rits, waardoor deze ongeacht je schoeisel perfect aangesloten kan worden. De splitsing is niet zo hoog dat je er ook met hoge laarzen gebruik van kunt maken en je zal dan een keuze moeten maken om de broek in je laars of er juist overheen te dragen. Dit had misschien iets hoger gemogen om ook daarvoor te kunnen gebruiken, al is dat voor mij niet noodzakelijk aangezien ik meestal bergschoenen draag tijdens het vissen. Het elastiek klemde in mijn geval totaal niet, terwijl het wel genoeg aansloot en de broek dus heerlijk zit en je geen nadelen ondervindt als je hem draagt.

Tactic Carp Softshell

De eerste versie van het pak had een mouw zonder elastiek er in. Inmiddels hebben ze een tweede versie van het pak op de markt gebracht die dit wel heeft. Het pak is te onderscheiden door het label op de broek en de jas. Bij de eerste versie staat hier Tactic Carp op en versie twee is voorzien van een Engelse vlag. De rits is afgedekt aan de bovenkant, waardoor de rits niet in je kin zal drukken. Een feature waardoor je de jas lekker hoog dicht kan doen.

Drill-Bag

Een unieke feature van de jas van Tactic Carp is natuurlijk de gepatenteerde Drill-Bag. Zoals zo vaak hoeven dingen niet ingewikkeld te zijn om toch erg handig te zijn, en de Drill-Bag is hier een mooi voorbeeld van. Net uit het midden aan de rechterkant zit een verstevigde zak waar je de hengel in kunt plaatsen. Hierdoor wordt de druk van de hengel beter verdeeld en plaats je hem niet meer in je lies. Toch belemmert dit je niet tijdens de dril en heb je genoeg bewegingsvrijheid. Zelf heb ik Chub Outkast hengels en die hebben een vrij dunne blank en deze paste perfect in de Drill-Bag. Helaas beschik ik zelf niet over hengels met een kurken handvat en kon ik dus niet testen of de Drill-Bag ook bij dit soort hengels net zo gemakkelijk in gebruik is.

Tactic Carp Softshell - Drill-Bag
De Drill-Bag is de unieke feature van Tactic Carp

Gebruik

Het pak een sessie aan doen en een oordeel vellen is natuurlijk geen echte review als je op zoek bent naar een pak dat je universeel wilt gebruiken. Ik heb het pak sinds het begin van het voorjaar in gebruik. Ondanks dat veel mensen vinden dat we geen zomer hebben gehad was de zomer qua temperatuur nog niet eens zo slecht. De review is dus gebaseerd op het voorjaar. Ik heb het pak toen expres tijdens iedere sessie aangedaan, ook wanneer ik normaal gezien een spijkerbroek had aangetrokken. Dit verschilde van een pensessie op een zonnige avond in het voorjaar tot aan statische nachtsessies. Eentje die me nog goed bijstaat was tijdens het paasweekend waar de koude noordwesten wind recht op de stek stond. Een flinke wandeling overdag om een water te verkennen met een fel zonnetje werd ook niet uit de weg gegaan om zo de ademende werking van het pak goed te kunnen ervaren. Tijdens het pennen, wat toch mijn ultieme visserij is, heb ik met 'gevaar voor eigen leven' ook de Cordura getest door in de brandnetels te gaan zitten. Ondanks de hoog uitgesneden broek en laag uitgesneden jas zag een brandnetel kans een opening te vinden en door mijn shirt heen mijn huid te kietelen, maar de billetjes bleven brandschoon. Dus naast de versteviging biedt de broek ook bescherming tegen andere ongemakken die je aan de waterkant tegenkomt.

Voordelen

 • Waterafstotend, winddicht en toch ademend. Een perfecte combinatie als je het pak universeel wilt kunnen gebruiken voor zowel statisch als struinend vissen of in jaargetijden waar de weersomstandigheden enorm kunnen verschillen, zoals in het voor- en najaar.

 • Veel opbergzakken die makkelijk toegankelijk zijn en op goed doordachte plaatsen zijn aangebracht.

 • De iets wat langere visser zal het probleem wel kennen dat een broek of te kort is of niet lekker zit aan de taille. Doordat deze broek verstelbaar is in de taille is dit dus geen probleem meer.

 • Speciaal opbergvak voor je smartphone.

 • Doordat de rits van de jas is afgedekt aan de bovenkant kan je hem helemaal dichtritsen zonder dat de rits in je kin 'prikt'.

 • Kwetsbare plekken zijn voorzien van Cordura waardoor het een pak is wat een stootje kan hebben.

 • De Drill-Bag maakt een lange dril comfortabeler

Nadelen

 • De broekzakken aan de zijkant zijn net iets te diep naar mijn zin. Zeker als je er iets kleins in doet zoals sleutels of een aansteker, wil deze nogal eens in je knieholten gaan zitten zodra je hurkt.

 • Sommige ritsen zijn niet voorzien van een koordje maar een ijzeren clip. Dit geeft natuurlijk een klingelend geluid als je loopt.

 • Zowel de Drill-Bag als smartphone case zijn gemaakt vanuit oogpunt van een rechtshandig persoon. Begrijpelijk natuurlijk, aangezien gemiddeld 90% van de bevolking rechtshandig is. Mocht je linkshandig zijn is het wel iets om rekening mee te houden.

Conclusie

Zoals je al in de voor- nadelen kon lezen heb ik weinig aan te merken op het pak van Tactic Carp en vind ik alleen de zakken aan de zijkanten van de broek een echt nadeel. Iets minder diep en het probleem is opgelost. Misschien leg ik hem zelf nog wel even onder de naaimachine om het probleem op te lossen. Het pak biedt genoeg bescherming tegen de elementen, maar met een heerlijk comfort terwijl je ook niet gelijk je pak uitzweet als er een zonnetje doorkomt of je een wandeling wilt maken. Dit zal natuurlijk per persoon verschillen, want terwijl ik vaak nog in een shirt rondloop zie ik Patricia altijd al een trui aantrekken. De Drill-Bag is natuurlijk de key-feature van het pak en ondanks mijn initiële bedenkingen is het toch erg handig in gebruik en een meerwaarde van dit pak. Persoonlijk zal ik wel opletten om de versie 2 van het pak aan te schaffen aangezien deze het elastiek bij de mouwen heeft. Tactic Carp heeft met dit pak een uiterst doordacht pak op de markt gezet dat naast comfort en gebruiksgemak ook enkele bijzondere features heeft. Een dikke pluim aan de ontwerper(s) van dit pak.

Voor meer informatie en verdelers kijk je op de site van Tactic Carp: http://www.tacticcarp.com/?product=tc-softshell-pak-groen

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.