Wychwood Carp Crimps aan de waterkant

Om je rig te zekeren zijn er veel verschillende knopen. De ene knoop is het meest effectief in combinatie met een gevlochten onderlijnmateriaal, terwijl je voor bijvoorbeeld een stiff rig vaak de 8 knoop gebruikt. Voor de vissers die veel met nylon stiff rigs vissen heeft Wychwood de Carp Crimps op de markt gebracht en naar eigen zeggen is deze verbinding sterker dan een gewone knoop. Op zich logisch natuurlijk omdat er helemaal geen knoop is.


Sterker dan de strekste knoop?


Het systeem werkt vrij simpel:

Haal de lijn door de crimp heen. Vervolgens doe je dit nogmaals zodat er een lus ontstaat.

Haal de lijn tweemaal door de Crimp zodat er een lus ontstaat

Je bent nu mooi in de gelegenheid om de grootte van de lus en de lengte van je rig te bepalen. Als je hiermee klaar bent knijp je de Crimp fijn met de Wychwood Crimping Tool. Controleer eventueel het geheel door er even flink aan te trekken.


Zoals eerder gezegd zijn de Carp Crimps speciaal ontwikkeld voor nylon stiff links. Probeer dit systeem daarom ook niet in combinatie met fluorcarbon- of gevlochten onderlijnmateriaal! Ik heb de Crimps geprobeerd met 25lbs fluorcarbon hooklink en dit brak bij een trekkracht van 2 kg... Gevlochten onderlijnmateriaal heeft een te kleine diameter waardoor het door de Crimp heen glijd en met de gecoate varianten loop je het risico dat de coating eraf gestript wordt zodat het geheel alsnog losschiet...

Alles bij elkaar opgeteld kun je de Carp Crimps dus vaker verkeerd gebruiken dan andersom. Aangezien het gros van de vissers tegenwoordig fluorcarbon gebruikt voor hun stiff rigs en de nylon variant steeds meer terrein begint te verliezen, denk ik dat de Carp Crimps geen lang leven hebben in de schappen. En terecht, want de kans is groot dat iemand ze vroeg of laat (per ongeluk) toch gebruikt in combinatie met fluorcarbon- of gevlochten onderlijnmateriaal waardoor er gegarandeerd vissen verspeeld gaan worden. Mocht je nog veel gebruik maken van nylon stiff rig materiaal, dan kun je misschien wat met de Wychwood Carp Crimps. In alle andere gevallen kun je ze beter laten liggen waar ze liggen...

Arnold Samsen

Deze producten zijn beschikbaar gesteld door: Zunnebeld Zwolle

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.