XL-Mais aan de waterkant.

XL-Mais, of paardentand mais, werd jaren geleden al gebruikt in de karpervisserij. Toch kom je deze particle nog vrij weinig tegen aan de waterkant. Daarom leek het mij eens tijd om deze maiskorrel van formaat eens nader aan jullie voor te stellen.


XL-Mais, een korrel van formaat!

Het grootste verschil tussen XL-Mais en kippemais is uiteraard het formaat van de korrel. Droog uit de zak zal een XL-maiskorrel ongeveer anderhalve centimeter in doorsnee zijn en na het weken en koken zal het formaat nog iets toenemen waardoor een korrel al snel richting de 20mm gaat! Verder wijkt de kleur behoorlijk af van de vertrouwde gele maiskorrel. In het geval van de XL is dat bijna wit.

De bijna witte korrel heeft een doorsnee van zo’n 15mm

De XL heeft een behoorlijk hoog zetmeel gehalte waardoor je het langer moet koken. Kippemais is na een half uurtje koken gebruiksklaar. XL-Mais doet er "iets" langer over, namelijk zo’n twee uurtjes. Het drijft van nature als een kurk en je zult tijdens het koken in ieder geval moeten wachten totdat het mais naar de bodem van de pan zinkt. Wat natuurlijk ook prima kan, is een aantal nog drijvende korrels uit de pan halen en deze vervolgens als pop-up gebruiken!


Ander groot verschil en gelijk ook het nadeel tegenover kippemais is wellicht de prijs. Deze ligt namelijk per kilo wel een stukje hoger. Daarom is het in tegenstelling tot kippemais een stuk minder interessant om een voertapijt met XL mais aan te leggen. Naar mijn idee is de beste oplossing om wat XL mais met het kippemais te mengen. Hierdoor blijf je goedkoop voeren, maar ben je toch in de gelegenheid om (vanwege het formaat) een stuk gerichter te vissen.

Arnold Samsen


Producten zijn beschikbaar gesteld door: Aasvoorkarpers.nl

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.