Bas op Michèle’s Lake: tips voor de wiervisserij

Bas op Michèle’s Lake: tips voor de wiervisserij

Bas van Klaveren van The Carp Specialist besloot een paar dagen te gaan vissen op Michèle’s Lake om een paar prachtige exemplaren van het mooie bestand op de mat te krijgen. Michèle’s Lake is een redelijk wierrijk water en aangezien onze wateren in de komende jaren steeds wierrijker worden geeft Bas tips en informatie voor de wiervisserij en legt hij zijn technieken uit.

Waarom?

In de karpervisserij zal de wiervisserij steeds belangrijker worden in de toekomst, hier zijn een aantal redenen voor. De Europese Unie heeft besloten dat water helderder moet worden en helder water bevat meer fotosynthese wat de wiergroei doet bevorderen. Tegelijkertijd is er een verbod gekomen op een groot aantal pesticiden waarmee voorheen het wier werd bestreden. Natuurlijk kunnen we het wier alsnog bestrijden door het gras te maaien, het uitzetten van graskarpers of het toepassen van een kleurbehandeling. Helaas zijn deze minder effectief dan voorheen.

Bas van Klaveren

Opletten

Wier is onder ons als karpervissers eigenlijk meer een verzamelnaam voor alle begroeiingen die we onderwater aantreffen. We hoeven natuurlijk niet alles te weten over wier maar wat wel heel belangrijk is om te weten is dat het wier overdag zuurstof afgeeft en 's avonds het juist zuurstofarm wordt en zelfs zuurstof onttrekt uit het water. Dit is dan ook een van de redenen dat je nooit een vis mag zakken op een wierrijk water. Dit is erg gevaarlijk en door het zuurstoftekort ontstaat er veel stress bij de karper of erger.

Waarom kiezen voor een wierrijke stek?

Wier is als het ware drager voor natuurlijk voedsel en dat is altijd gunstig. Vaak zijn ook juist de open plekken een trekroute van de karper. Een nadeel is dat de beetindicatie minder goed is zeker als je lijn door het wier ligt. Naast dat je ook een hoger risico hebt op het verspelen van een vis, omdat je tijdens het drillen natuurlijk een hoop wier kunt meenemen.

Het boeiensysteem

Technieken

In deze video beschrijft Bas o.a. zijn montages en laat hij zien hoe hij bij aankomst op de stek eerst met de boot voorzien van dieptemeter en prikstok de stek onderzocht heeft. Verstandig is ervoor te zorgen dat de hengeltoppen hoog staan, dit zorgt ervoor dat er minder lijn in het water ligt en dat je gemakkelijk met de boot onder de hengels door kan varen. Ook kan je vissen met zogenaamde boeiensysteem (BoVersysteem), waardoor de lijn pas in het water zal gaan bovenop je stek. Indien toegestaan kan je het best kiezen voor een gevlochten lijn vanwege de schuurbestendigheid, mocht dit niet toegestaan zijn kan je ook een nylon lijn gebruiken. Een lijn die je beter kan mijden zijn de fluoro carbon varianten, want deze zinken als een baksteen. Met als gevolg dat deze in het wier zullen zakken wat de beetindicatie niet ten goede komt en ook het drillen een stuk lastiger maakt. Tevens is het belangrijk om je materialen af te stemmen op deze visserij zoals een grote haak. Bas legt dit verder uit in deze video.

Grondvoer gebruiken om er zeker van te zijn dat je haak vrij ligt

Grondvoer

Om er zeker van te zijn dat de montage goed ligt gebruikt Bas grondvoer. Hij vist op een manier die wat weg heeft van een methodfeeder, maar dan wel een oversized versie. In de video legt hij uit hoe hij dit doet en zijn ervaring met verschillende soorten grondvoer en toevoegingen en de bereiding. 

Ligging

Michèle's Lake ligt gelegen in de prachtige Moselle-regio op zo’n 350 km vanaf Maastricht en Brussel, te midden van ruim 450 hectare bos- en weidegrond. Door de prachtige landelijke ligging, de nabijheid van faciliteiten zoals supermarkt, bakker en benzinestation, de uitstekende groeiratio’s van de kweekkarper en gunstige ligging voor Nederlandse en Belgische gasten is Michèle's Lake sinds enkele jaren omgetoverd tot een vissersparadijs!

Met een dergelijk visbestand is actie ‘bijna’ gegarandeerd en zal Michèle's Lake vooral geschikt zijn voor karpervissers die op zoek zijn naar een visvakantie waarbij actie, met een goede kans op een mooie uitschieter, gecombineerd wordt met een korte reisafstand, keurig beheer en goede faciliteiten. Het domein Michèle's Lake ligt op een kilometer afstand van de plaats Hattigny en het bekende CenterParcs - Les Trois Forêts. Hiermee biedt het niet alleen voor de karpervisser, maar ook voor eventueel niet-vissend gezelschap zoals vrienden of familie een uitgelezen mogelijkheid om een vis- en gezinsvakantie met elkaar te combineren. Het meer zelf is zo’n 20 hectare groot en prachtig gelegen in een glooiend weidelandschap met zo’n 450 hectare oerbos in de directe omgeving. Rust en ruimte zijn er dus gegarandeerd.

Het water van bovenaf

Het water

Een runswater is het zeker niet meer, maar nog steeds biedt het water een goede kans op actie. Het diepste gedeelte van het water bevindt zich aan de dijkzijde tussen de stekken 1 en 10, hier is het water (afhankelijk van de waterstand) maximaal zo'n 3 meter diep. De ondiepste zijde van het water vindt u bij de stekken 7 & 8, wat het zeker in de warmere periode van het jaar uitstekende stekken maakt. De bodem is afwisselend voorzien van lichte modder, hier en daar wat hardere platen en wat kleine diepteverschillen. Het loont dus zeker om uw stek goed uit te peilen en vooral te letten op verschillen in bodemstructuur. Houd ook zeker rekening met wiergroei in het water, en pas uw visserij hier op aan. Zo zijn bijv. chods, pop-up montages en PVA-zakjes vaak erg succesvol. Naast het gebruik van de voerboot, is een roei- of rubberboot ook toegestaan en kunnen we zeker ook aanraden om deze mee te nemen. Tijdens het 'groot onderhoud' in de winter van 2016/2017 zijn flinke werkzaamheden uitgevoerd aan het water, waaronder:

  • Aanleg van 2 eilanden (tussen stek 3 & 4 en tussen stek 9 & 10)
  • Aanplanting van 2 lelievelden (tussen stek 7 & 8 en tussen stek 8 & 9)
  • Aanleg grindplaten op de stekken 1, 8, 9 & 10
  • Aanleg diepe kuilen (ca. 20x15m en ca. 80 cm dieper dan het omliggende water) op elke stek

Een boot is aan te raden

Faciliteiten

Direct aan het water, aan de dijk tussen de stekken 1 & 10 vindt u de parkeerplaats en de faciliteiten van het water. U beschikt over een toilet en badkamer met douche. Daarnaast is er een kleine tackleshop, restaurant en oplaadpunten aanwezig. Er zijn geen koelkasten en vriezers aanwezig, houd hier dus rekening mee met het meenemen van uw maaltijden. Ter plaatse wordt u gedurende de week keurig verzorgd door Michèle (Henri's vrouw), die dagelijks aanwezig is op het domein. Ze staat voor u klaar, en u kunt altijd bij haar terecht voor vragen. Last, but not least, bereidt Michèle heerlijke maaltijden en kunnen we u de weekmenu's die ter plaatse worden aangeboden van harte aanbevelen. Onze gasten zijn er dol op, en het biedt een fijne extra luxe tijdens uw visvakantie!

Met een dergelijk visbestand is actie ‘bijna’ gegarandeerd, en zal Michèle's Lake vooral geschikt zijn voor karpervissers die op zoek zijn naar een visvakantie waarbij actie, met een goede kans op een mooie uitschieter, gecombineerd wordt met een korte reisafstand, keurig beheer en goede faciliteiten.

 

Voor meer informatie of boeken kan je terecht op de website van The Carp Specialist

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.