Preview Karper 91

Preview Karper 91

Karper 91 ligt nu in de winkel met alweer een grote variatie aan artikelen. Natuurlijk de nodige technische/tactische artikelen maar ook avontuur en passie, beleving. Het draait natuurlijk niet alleen om het vangen van (grote) karpers! Karpers waar we zuinig op moeten zijn, karpers die we met respect moeten behandelen en zo ongeschonden mogelijk weer moeten laten zwemmen. Kortom, investeren in de toekomst…

Hinged stiff rig: perfecte timing of geluk?

Soms lopen de zaken als in je stoutste dromen terwijl er op een ander moment werkelijk geen eer te behalen is voor het geleverde werk. Vorig (voor)jaar was voor Roy van Goor een jaar om snel over te zwijgen: veel uren voor weinig vis. Bij alles het gevoel hebben er net naast te vissen. Niet op de juiste stek op het goede moment, andere vissers die de vissen vangen waarop hij zijn pijlen had gericht. Geen tijd vrij kunnen maken op de momenten dat hij eigenlijk aan de waterkant had moet zitten. Dit (voor)jaar zat wel alles mee voor Roy; mede dankzij de hinged stiff rig!

M Hinged Stiff Rig Roy Van Goor

Engelse passie: karpervissen als lifestyle

Engeland, het land waar de boilievisserij bedacht en groot is geworden. Het land met historische wateren als Redmire Pool, het land waar het vissen op karper meer een ‘lifestyle’ is dan zomaar een hobby. De saamhorigheid die er onder de karpervissers bestaat, het gunnen en het delen van elkaars successen, is ongekend. Dat alles maakt het voor Marco Tetteroo zo speciaal om keer op keer terug te gaan naar het land waar het allemaal is begonnen. Kijk mee over de schouder van Marco tijdens zijn sessies op vermaarde wateren als Birch Grove, Frimley en Pads Lake op het Yately complex en je begrijpt dat het karpervissen aan de andere kant van Het Kanaal een unieke ervaring is!

M Engelse Passie Marco Tetteroo

Bekijk ook zeker het filmpje wat Marco Tetteroo heeft gemaakt van zijn sessie op Pads Lake, door de QR code te scannen in het magazine! 

Visveilig: gebruik je verstand!

Visveiligheid staat bij de meeste karpervissers en producenten van end tackle hoog in het vaandel. Een goede zaak natuurlijk. Maar soms lijkt het of iedereen weliswaar de nieuwste, visveilige producten, loodsystemen en rigs gebruikt, maar verder niet meer nadenkt hoe bijvoorbeeld lijnbreuk voorkomen kan worden. Onnodig volgens de Engelse karpercrack Ian Chillcott. 

M Visveilig Ian Chillcott

Nadenken over de juiste lijn voor de omstandigheden, wel of geen voorslag, de juiste voorslagknoop, de voor- en nadelen van een bepaald loodsysteem, ga zo maar door. Een karper veilig op de mat is namelijk voor visser én vis beter!

‘Kompany’: 30 jaar Baitrunner 

M 30 Jaar Baitrunner Alijn Danau

2015 is een jubileumjaar voor de Shimano Baitrunner. Een jubileum voor al die duizenden Baitrunnerfans over de hele wereld. 30 kaarsjes uitblazen en laat maar knallen die champagne! De jaren tachtig van de vorige eeuw luidde voor de karpervisserij een grote ommekeer in. Veel van de technieken en materialen die we tot op de dag van vandaag gebruiken, zagen toen het levenslicht. In 1985, gelijk met de intrede van de moderne zelfhaaksystemen, kwam Shimano met een revolutionaire noviteit op de proppen: de Baitrunner, een molen met het ingenieuze vrijloopsysteem. 

M Alijn Danau

Alijn Danau is al die jaren al een trouwe fan van Baitrunners, die houden hem elke sessie weer trouw gezelschap. Toen al en nu nog steeds! Zij helpen hem keer op keer om de grootste karpers op de mat te krijgen.

Droomstek: avontuur op de Rhône

Karpervissen is voor Mathijs Lourens en Erik Hurxkens meer dan alleen het vangen van (grote) karpers, al is dit uiteraard wel een prettige bijkomstigheid. Het gaat bij hun ook om vriendschap, uitdaging en avontuur. Al een aantal jaren hadden ze dezelfde wens om eens de machtige rivier de Rhône in Zuid-Frankrijk te bevissen. Doe het goed of doe het niet; ‘Go big or go home’ is hun motto. Ze vonden een droomstek, al bleken de omstandigheden en het vissen daar niet gemakkelijk! Bekijk het filmpje van Mathijs en Erik van hun droomsessie, door de QR code te scannen in het magazine. 

M Droomstek Mathijs Lourens

Rig talk: de flick rig

De afgelopen jaren heeft de Engelse karpercrack Ian Russell zo’n beetje iedere denkbare rig weleens aan het einde van zijn lijn geknoopt. De meeste niet geheel zonder succes. Maar geen van die rigs waren zo succesvol als de rig die hij in deze Rig talk beschrijft: de flick rig. Een variatie op de hinged stiff rig waarmee vooral grotere vissen op de mat belanden. Een echte ‘big fish rig’!

M Rig Talk Flick Rig Ian Russell

Nieuw water: altijd spannend!

De eerste keer vissen op een nieuw water is altijd spannend. Je weet niet precies wat je kunt verwachten, bent misschien nog niet helemaal zeker over de aanpak en maakt je klaar voor een sprong in het diepe. Juist die onzekerheid en het weer opnieuw moeten uitzoeken, maakt het geheel tot een leuk spelletje. 

M Nieuw Water Kevin Diederen

In dit artikel volgt Kevin Diederen Marco Deckers tijdens een eerste, korte sessie op een voor hem zo goed als onbekend water van zo’n 10 hectare groot met een vrij uniform diepteverloop. Waar te beginnen, met welke rigs, welk aas? Keuzes waar elke visser keer op keer mee te maken heeft.

Kansen benutten: mobiel (boot)vissen

In de zomer vist Wouter Koziolek eigenlijk overal en nergens. Door de vele mogelijkheden die Nederland als waterrijk land biedt, ziet hij overal kansen. Tijd is de beperkende factor. Daarom zocht hij een manier om zo efficiënt mogelijk te vissen; wateren dichtbij huis op fietsafstand of ergens op weg van huis naar werk en korte avondjes of nachten vanuit zijn (kajuit)boot. 

M Kansen Benutten Wouter Koziolek

Met een korte, maar serieuze voorbereiding, instant of met voorvoeren, probeert hij succes te behalen. Door middel van goed plannen en in mogelijkheden/kansen te denken kunnen er veel spontane visuurtjes gemaakt worden en wordt de kans op een verrassing vergroot. 

Nooit meer een Karper magazine missen?

Word dan abonnee en kies voor korting of een welkomstgeschenk: karper.mijntijdschrift.net
Eenmalig Karper 91 bestellen of oudere uitgaves? Kijk dan in onze webshop: www.beetshop.nl/vis-magazines/karper

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.