Vooruitblik Karper 89

Vooruitblik Karper 89

Het voorjaar staat nu toch echt voor de deur en langzaam maar zeker zal de watertemperatuur opwarmen tot over de 10 graden Celsius. De karpers zullen steeds actiever op zoek gaan naar warmte en voedsel en daarmee stijgen de vangstkansen. Vissend met kleine, opvallende pop-ups, al dan niet gevist over een klein voerbedje, valt er zeker te scoren. Maar dat geldt zeker ook voor zigs! De karpers zwemmen in het voorjaar graag in de bovenste, snel opwarmende waterlagen en zijn daar prima te vangen. Kwestie van uitzoeken welke op welke ‘diepte’ ze die dag graag vertoeven… Het voorjaar is wispelturig en dat is het gedrag van de karper ook. Probeer daar op in te spelen en succes zal niet lang uitblijven. Veel lees-en kijkplezier! 

Superscherp: weg met die ‘botte’ haken!

Acht van de tien karpers wordt pas gehaakt worden op het moment dat er spanning op de onderlijn komt de staan door het lood. Zolang de vis het gewicht van het lood niet voelt kan hij het haakaas in zijn bek hebben, meestal zonder te worden gehaakt om vervolgens het aas weer uit te spuwen. Je zult schrikken hoe vaak dat (tegenwoordig) gebeurt! Hoe dat kan? De haakpunt is meestal niet scherp genoeg! De huidige karperhaken voelen misschien scherp aan, maar het kan nog veel en veel scherper! Marc Voosen laat in dit artikel zien hoe je met eenvoudige middelen je haken een stuk scherper krijgen, superscherp! Marc is er van overtuigd dat als industrieel gefabriceerde haken zo scherp gemaakt zouden konden worden als de door hem behandelde, dit een ware revolutie in de karpervisserij zou veroorzaken. Een revolutie die misschien wel net zo groot zal zijn als de uitvinding van de hair en boilie..

M Marc Voosen Superscherp

Obstakels omzeilen: vroege voorjaarsdrang

Traditiegetrouw bijna, begint Rinze Beverwijk elk jaar op een zeer klein putje in zijn eigen omgeving. Een steenhard watertje, waar in de rest van het jaar geen vis te vangen is. Voor de één een water om snel voorbij te rijden, voor de ander de ultieme uitdaging om er een prachtig exemplaar te verschalken. Kolossale lelievelden domineren het bodemlandschap en die gooien vaak roet in het eten wanneer een karper het haakaas opgenomen heeft. De oplossing om die obstakels te omzeilen blijkt simpel: vissen in het vroege voorjaar voordat de lelievelden beginnen op te komen!

M Rinze Beverwijk Obstakels Omzeilen

El dorado USA: the American dream

Hoewel het karpervissen in delen van Amerika (sterk) in opkomst is, is er van de meeste rivieren en meren, waaronder enorme binnenzeeën, nog nauwelijks iets bekend! De vangsten van met name de St Lawrence rivier hebben al aangetoond dat er heel wat te halen valt, maar dat er in de toekomst nog veel meer gewichtige verrassingen uit de USA gaan komen staat vast, zoveel is zeker. Na 20 jaar in Europa te hebben gepionierd vond Raphael Biagini in Amerika iets terug wat ik in Frankrijk was gaan missen: het heerlijke gevoel van niets te weten, van het mysterie van grote, onbekende wateren. Het was soms net alsof hij weer 12 jaar oud was toen hij het karpervissen ontdekte, magisch! In dit artikel licht hij alvast een tipje van de sluier op van dit nieuwe karper El Dorado…

M Raphael Biagini El Dorado Usa

Zig-rigs: weg van de bodem

Gedurende het (vroege) voorjaar brengen karpers op de meeste wateren vele uren ergens tussen water en wind door, dus niet op de bodem! Zig-rigs zijn daarom in deze tijd van het jaar een van de belangrijkste wapens in de tacklebox van Mark Bartlett. Het vissen met zigs heeft hem de laatste jaren heel veel vis opgeleverd, zelfs meer dan traditionele technieken! Het is een visserij die op ieder watertype succesvol kan zijn; zowel op zwaarbezette ‘run’ wateren als op dunbezette, moeilijke wateren. Daarnaast is de zig-rig bijzonder flexibel inzetbaar op zowel diep als ondiep water; je kunt door de details aan te passen, het maximale uit deze rig halen. Wanneer je de simpele tips van Mark volgt, zal succes voor jou ook niet achterwege blijven! Ervaar de kracht van de zig!

M Mark Bartlett Zigs

Junglevissen: wat een kick!

Vandaag de dag kiezen veel karpervissers de kortste weg naar grotere vissen. Dat betekent in veel gevallen een reis naar één van de vele commerciële wateren die gevuld zijn met karpers met een 'kunstmatig' hoog gewicht! Natuurlijk is het vangen van veel karper op een vakantievijver heel erg leuk en een geweldige manier om van het karpervissen te genieten, maar Mat Woods zoekt liever iets dat intenser aanvoelt en wat meer diepte geeft aan zijn visserij: moeilijke en historische wateren, ook in het buitenland. Samen met zijn vriend Christian Kessler bevist hij een ruim 3 hectare grote meer in Duitsland waar zo’n 50 tot 60 karpers zwemmen met kraakhelder water en de nodige obstakels, waar de karpers zich maar al te graag in verschuilen. Een echte uitdaging dus!

M Mat Woods Junglevissen

Rig-talk: subtiele pop-ups

Het vissen met kleine opvallende pop-ups is al jarenlang een geliefde voorjaarstactiek. En met de steeds toenemende plantengroei op veel wateren is een pop-up een veiligere keuze dan het vissen met bodemaas. Darrell Peck maakt in het voorjaar ook graag gebruik van deze fel gekleurde aasjes, die snel de aandacht van karpers trekken. Zowel gevist als single hookbait, zonder ook maar een kruimel te voeren, of als kers op de taart over een niet te grote hoeveelheid kwaliteitsaas wist hij vorig voorjaar een flink aantal karpers te vangen. Opvallend is dat de rig die hij gebruikt erg subtiel is en de kleine pop-ups daarmee helemaal tot hun recht komen. En denk maar niet dat klein aas niet geschikt is voor het vissen op grote karpers!

M De Pop Uprig Wordt Gevist In Samenwerking Met Een Hybrid Leadclip

Queen time: uitzonderlijke schoonheid

Afgelopen zomer viste Davy La Heyne zijn derde sessie op Great Lake in even zo veel jaren. Drie weken zou hij er vertoeven om hopelijk een van de vele prachtig beschubde spiegels op de mat te krijgen, met als supertarget de oogverblindende Queen! Deze woog bij haar laatste vangst een dikke 27 kg. Maar bij vissen van zulke uitzonderlijke schoonheid zijn gewichten eigenlijk louter een bijkomstigheid… 

M Davy La Heyne Queeen Time

Voorjaarskriebels: hoog bezoek en slaaptekort

Het voorjaar is niet alleen voor de karpers het moment om actiever te worden, getriggerd door de eerste warme zonnestralen. Ook karpervissers zoeken dan massaal hun geluk aan de waterkant, hopend op een eerste teken van leven. Maar het voorjaar wordt ook gekenmerkt door wispelturige weerscondities en het daarmee samenhangende gedrag van de karpers. Zo zijn ze op de ondieptes in de kant te vinden, zo zijn ze weer weg! Niels Van Orshaegen weet daar alles van. Vissen in Frankrijk en op het kempisch Kanaal beleefde hij afgelopen jaar een fantastisch voorjaar in alle opzichten!

M Niels Van Orshaegen Voorjaarskriebels

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.