Vooruitblik Karper 90

Vooruitblik Karper 90

In Karper 90 weer een grote variatie aan artikelen. Met de zomer voor de deur en de aanwas van wiergroei op veel wateren, biedt het inzetten van een chod rig veel voordelen. Daarom veel aandacht voor deze nog steeds wat vreemd ogende rig: Kevin Diederen geeft 10 toptips en Paul Janse laat de praktijk voor zich spreken. Ewout Smeerdijk neemt je mee naar een vergeten plek in de polder en Ed Skillz deed onlangs de vangst van zijn leven – een riviermonster met schubben! Verder in dit nummer bijdragen van twee Engelse topvissers: Terry Hearn en Ed Betteridge en een smaakmakend artikel van Lex Cuyten over de (winter)visserij op de Ebro. Wil je dat ook weleens meemaken? We geven een compleet verzorgde reis weg voor 2-personen naar de Ebro t.w.v. 1.000 euro voor onze abonnees! Nog geen abonnee? Geen nood, als je nu abonnee wordt maak je naast en wervingsgeschenk ook kans op deze fantastische prijs! 

1

Allround rig: de kracht van de chod 

Er zijn heel veel situaties waarin, naar de mening van Paul Janse, de chod rig verreweg de beste optie is. Hij gebruikt daarom bijna geen andere montages meer en standaard bij de aanpak van een nieuw water met de chod rig van start gaat. Dit artikel gaat niet over de technische details van de rig, maar op welke watertypes hij de rig gebruikt en onder welke omstandigheden, welke pop-ups de voorkeur hebben (fluo vs donker) en hoe je de chod rig het beste kunt positioneren.

2

Over the moon: vissen in een doolhof

In dit artikel neemt Terry Hearn je mee naar Ashmead: een waar doolhof aan plasjes verbonden door overwoekerde kanaaltjes en watergangen. De karpers kunnen zich in alle hoekjes verstoppen. Tel daarbij nog op dat het water vrijwel dichtgegroeid is met wier en je begrijpt de uitdaging én aantrekkingskracht van dit water. Er zwemmen een paar schitterende zwaargewichten, maar ook jonge, gretige vissen: resultaat van succesvolle paai. Al met al geen gemakkelijke opgave voor Terry… maar daar weet hij wel raadt mee!

3

Perfecte timing: tegen de paai aan…

Samen met vismaat Felix maakt Thomas van Gestel plannen voor een sessie op een openbaar water in Frankrijk. Het plan is om zo dicht mogelijk tegen de paai aan naar Frankrijk te rijden. De watertemperatuur moet bij vertrek rond de 15-16 graden Celsius zitten, met goed weer in het vooruitzicht. De karpers beginnen namelijk meestal met paaien bij een aanhoudende watertemperatuur van zo’n 18 graden: eerst de kleinere mannetjes, dan pas de zware vrouwtjes. Door een stek te kiezen die dicht tegen het paaigebied aan ligt, maar waar wel dieper gevist kan worden, kunnen ze bakken opvangen! Althans dat is de strategie… een strategie die prima blijkt te werken!

4

Hellingproblemen: vissen op steile taluds

De meeste vissers hebben weleens geprobeerd om een steil talud te bevissen, of dit nu strak tegen een eiland, de rand van een plateau of strak onder de eigen kant is. Waar moet je rekening mee houden? Waar komt het voer terecht op een steile drop off? Wat te denken van de aasaanbieding? De karpers zijn zwaar in het voordeel op steile taludhellingen, die ze overigens maar wat graag bezoeken! Precisie is het sleutelwoord tijdens het vissen op extreem steile taluds, zo weet Ed Betteridge uit ervaring.

5

Riviermonster: zoetwater nomaden

Met binnen zitten, fantaseren en wegdromen over mooie vangsten en ruige avonturen vang je niks. Onder dat motto vist Ed Skillz al jaren stug twaalf maanden per jaar door. Dromen doet hij liever aan de waterkant met de hengels in, wachtend op het verlossende geluid van een schreeuwende aankondiging. Het begin van een gevecht. Een gevecht met een riviermonster… een droom die eindelijk uitkomt!

6

Chod tips: mijn favoriete rig

Ondanks dat de chod rig inmiddels alweer de nodige jaren meedraait, lijkt het er op dat deze vreemde korte rig, die specifiek ontwikkeld is om met een pop-up te vissen, de laatste twee jaar pas echt hot begint te worden. Kevin Diederen maakt inmiddels alweer enkele jaren gebruik van choddies en dat heeft zijn visserij drastisch veranderd heeft. Mocht je zelf ook eens aan de slag willen met chod rigs? Kevin geeft een aantal tips die je in de goede richting helpen.

7

Overwinteren: op de Ebro

Lex Cuyten proefde een paar dagen aan de ongekende mogelijkheden van het vissen in de wintermaanden op de Ebro. De Ebro kent een ongekend bestand aan grote, beresterke karpers en de kans op het vangen van een 20-25 kg+ karper of een grote meerval is beslist aanwezig – gewoon overdag! Dat smaakt naar meer!

8

www.ebrowintercarpcompetition.com

Een vergeten plek in het polderlandschap

Diep in een landschap van uitgestrekte weilanden en een oneindig aantal zijsloten ligt een prachtige oude wetering verscholen. Het water is alleen te voet toegankelijk voor diegenen die er de nodige moeite voor willen doen. Het is een plek waar je nog echt alleen kunt zijn, met niets anders dan de geluiden van de natuur en je eigen gedachten om in te verdwalen. Alles in het gebied is op leeftijd, zelfs de boeren en de vissen. Het is een kwetsbare plek, een vergeten plek, die alleen heeft kunnen ontstaan door het verstrijken van vele jaren. Ewout Smeerdijk neemt je mee naar deze bijzondere plek…

9

Struikrover (deel 2): alleen op de wereld…

Na zijn fantastisch voorjaarsavontuur met Nick Beuvink (zie Karper 88) heeft Mark Pansar meer dan ooit de zin te pakken om met regelmaat af te reizen naar het zuiden. Half augustus is het zover en zakt Mark weer af naar la douce France: dit keer in zijn eentje. Alleen op de wereld… nou ja, met de nodige mooie karpers dan!

Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.