Beginnen met karpervissen

Beginnen met karpervissen

Wie wil beginnen met karpervissen zal zien dat er boeken en magazines in overvloed zijn. Daarnaast staat er op internet, en natuurlijk op deze website,heel veel informatie over karpervissen. Toch krijgen wij van CarpFeeling regelmatig de meest simpele vragen over het vissen op karper, zowel van jong als oud. Vragen als: “Hoe maak ik de boilie aan de haak?”, “Welke lijn moet ik gebruiken?” etc. Dus heb jij je draai gevonden en vang je lekker je vissen? Sla dit artikel dan maar over. Ben je daarentegen net begonnen met vissen of wil je ook gaan vissen? Dan hoop ik dat ik je met dit artikel op weg kan helpen.

 

Advertentie:

Hareco  



Karpervissen voor beginners

Ik kan me voorstellen dat, als je nooit iemand om je heen hebt gehad die van vissen hield, je geen idee hebt waar te beginnen. Als je nog heel jong bent raad ik je aan om eerst eens lekker met een niet te lange, normale vaste hengel op witvis te gaan vissen. Dat is ook voor de wat oudere beginnende vissers aan te raden, maar ik kan me wel voorstellen dat je bijvoorbeeld met je karpervissende vrienden mee wil doen.

Beginnen met karpervissen
Jong geleerd is oud gedaan

Toch is dit in mijn ogen de meest goede manier om op karper te gaan vissen. Aan de waterkant zijn, feeling krijgen en vooral opletten. Ook voorntjes en brasems zijn soms moeilijk te vangen, probeer ze te slim af te zijn. Verschuif je dobber zodat je je aas op verschillende dieptes aanbiedt, beetje voer erbij, meer voeren naarmate er meer vissen je aas pakken. Het zijn allemaal de basisregels voor het vissen. Deze heb je ook nodig voor het karpervissen. Stil zijn, camou of donkere kleding dragen ipv fluorescerend. Als je regelmatig je vissen kunt vangen wordt het tijd om er een karperhengel bij te leggen.

Aan de slag

Ik ga er maar vanuit dat je alles nog moet aanschaffen. Lucky you. Tegenwoordig heb je al voor een relatief lage prijs een hele leuke set karperhengels. Dat was vroeger wel anders, toen was alles veel duurder. Regelmatig zie ik op marktplaats mensen die er mee stoppen. Ze verkopen de hele boel omdat ze toch niks gevangen krijgen. Had ik dit artikel dan maar eerder geschreven. Als dit setje binnen jouw budget past, vaak tegen een vette korting want alles is 2e hands natuurlijk, dan heb je geluk.

Heb je nu niet zo veel geld te besteden, wees dan niet eigenwijs en koop niet de allerduurste spullen van een bepaald merk. Dat kan later altijd nog. Bovendien wil niet altijd zeggen dat een duur merk beter is dan een goedkoop merk.

Wat heb je nu nodig? Allereerst ga ik er vanuit dat je makkelijk MOET beginnen. Dat betekent dat je het best op goed gevulde stadsvijvers kunt gaan zitten. Ik snap dat niet iedereen zo’n vijver bij hem of haar in de buurt heeft. Toch ga ik daar maar van uit. Grote plassen, rivieren en kanalen zijn nu eenmaal veel minder overzichtelijk en hebben (vaak) een aparte aanpak nodig en zijn vaak zelfs voor gevorderden een lastige klus.  

Mijn dochter Lieke aan een stadsvijver
Mijn dochter Lieke aan een stadsvijver

Voor een vijver, hopelijk zonder al te veel obstakels, heb je het volgende nodig:

  • 2 hengels + molens
  • Een rodpod of 4 losse banksticks (steuntjes) waar je je 2 beetmelders en achtersteuntjes op kunt monteren
  • Een (groot genoeg) landingsnet
  • Een goede onthaakmat (ik prefereer een zogenaamde bootmat).

Dat is de basis. Tenten, stoelen, stretchers etc. bespreken we later in het artikel.

Beginnen met karpervissen

Hengels

Over hengels kan ik kort zijn. Kijk maar wat je smaak is qua kleur etc. maar zorg dat je ze test voordat je tot kopen overgaat. Ga in die hengel ‘hangen’ en trek hem maar eens goed krom. Ik vind het belangrijk dat hij goed krom gaat tot bijna in het handvat, dus niet alleen het voorste deel bij de top. Dat zijn fast tapers en die zijn bedoeld om ver mee te gooien, wat je waarschijnlijk nog niet zult doen. Je begint met kort onder de kantjes vissen of hooguit een meter of 50. Verder hoeft in de meeste gevallen echt niet. Verderop in het artikel vertel ik je waarom.  

Molens

Voor molens geldt hetzelfde verhaal. Je hebt geen zware big pit molens nodig waar 500 meter lijn op gaat. Als ik je mag adviseren: een zeer degelijke molen is de Shimano Baitrunner 4500. Regelmatig heb je ze nog 2e hands voor 60 euro per stuk te koop op internet. Heb je dat geld niet? Zoek dan iets vergelijkbaars. Zorg dat je bij het kopen een stuk lijn van de molen kan trekken. Zo merk je direct of de spoel vloeiend loopt. Als deze flink hapert kan je daardoor vissen gaan verspelen!

Koop nylon lijn, GEEN gevlochten. Dit is absoluut voor gevorderde vissers. Koop het niet dunner dan 25/00. Te dunne lijn kan er voor zorgen dat je onnodig vissen en montages gaat verspelen. Als je een klos van 1000 meter koopt met 30/00 zit je prima. Het merk is persoonlijk. De meeste merken hebben wel een goede lijn in hun assortiment. Laat je hierbij vooral voorlichten door de verkoper.

Een klassieker, maar nog steeds erg goed
Een klassieker, maar nog steeds erg goed

Beetmelders

Voor gemiddeld 25 euro heb je 2e hands Knuckle Heads. Deze zijn zowat onverwoestbaar en echt waar voor hun geld. Veel beetmelders rond deze prijs gaan snel kapot, vaak door waterschade of regenval. Als je ze toch aanschaft in de hengelsportzaak, vraag dan om goed advies van de winkelier en bewaar je garantiebon goed. Nog een tip: zorg dat je beetmelders niet te hard staan als je in een woonwijk vist. Als het goed is ben/blijf je toch in de buurt van je hengels, dus ze hoeven niet hard te staan. Dat voorkomt boze omwonenden.

Rodpod of banksticks

Een rodpod of banksticks? Het beste beide, want dan kun je overal je hengels plaatsen. Als er veel steigers, knetterharde grond of bestrating ligt op jouw visstekken dan biedt een rodpod uitkomst. Persoonlijk vind ik banksticks makkelijker. Minder gedoe, je haalt ze uit je foudraal en drukt ze in de grond… klaar. En als je beet krijgt piept er maar 1 beetmelder i.p.v. 2 of 3. Banksticks zijn vaak ook veel goedkoper. De schroefdraad is universeel, dus het maakt niet uit welk merk je koopt. Alles past erop.

De achtersteuntjes, ofwel vorkjes waar je je handvat van de hengel in drukt of legt, koop je naar smaak of functionele bedoeling. Je hebt ze in allerlei vormen en maten. Laat de winkelier je uitleggen wat er te koop is of koop gewoon (goedkope) vorkjes waar je hengels op steunen. Zolang je zorgt dat je startoog (het 1e oog gezien vanaf het handvat) maar vóór je beetmelder ligt. Hiermee voorkom je dat de hengel voor onderzeeër gaat spelen als je slip of baitrunner niet open staat of hapert. Want ook kleine karpertjes rossen gewoon je hengel van de steunen hoor!

Een rodpod is erg handig op een harde ondergrond
Een rodpod is erg handig op een harde ondergrond

Landingsnet

Er zijn een paar geschreven regels voor een landingsnet. Voor de veiligheid en gezondheid van een karper dient een landingsnet groot genoeg te zijn. In de breedte minimaal 70 cm en groter mag uiteraard. Belangrijk is dat je net fijnmazig is. Koop NOOIT een net met grove of grote mazen! Ik heb met eigen ogen gezien hoe de schubben in de rondte vlogen toen iemand met zo’n net een karper landde. Het heet een landingsnet, geen schepnet. Til een vis aan de mazen van je net uit het water naar je onthaakmat, want anders breken binnen de kortste keren de armen van je net. Haal desnoods de armen uit het spreidblok en rol ze op richting de vis.

Zorg ook ten allen tijden dat je goed oplet dat de vinnen goed plat langs het lichaam van de karper liggen. Steken ze uit, dan kunnen ze breken. Dit geldt ook voor de rest van de vinnen. De aarsvin (onderkant achteraan) kan uitsteken en door een maas steken. Dit geldt ook voor de rugvin. Als deze al beschadigd is, pas dan goed op. De vinstralen kunnen super scherp zijn en je een lelijke snee opleveren. Pas dus goed op de vinnen, voordat je de vis uit het water tilt.

Beginnen met karpervissen- landingsnet
Een ruim en fijnmazig landingsnet is belangrijk

Onthaakmat

Ook onthaakmatten heb je in veel vormen. Zoals ik al aangaf, prefereer ik de bootmat. Om de doodsimpele reden dat deze mat opstaande randen heeft, zodat ook op schuine oevers, de karper niet van je mat kan rollen/duikelen/springen of spartelen. Als je de vis heel even moet verlaten om wat voor een reden dan ook, kun je met een ‘cover’ de bootmat dicht maken met klittenband. Zo kan er niks met de vis gebeuren. Koop je toch een platte mat, zorg dan dat deze lekker dik is. Een nieuwe trend is de cradle. Persoonlijk vind ik dit maar niks. De vis hangt nu met zijn hele gewicht alsnog in zo’n mat. Dan kun je hem net zo goed op een stuk zeil leggen op de grond. Toch?

Heb je een vis gevangen? Zorg dan dat je hem snel en voorzichtig onthaakt en haal daarna het landingsnet onder de vis vandaan. Zorg altijd dat je de vis nat houdt. Vooral in de zomer, wanneer het warm is, en bij harde wind en vrieskou. Ofwel, altijd. Een fles water of zoals ik heb, een opvouwbaar emmertje, is daarvoor ideaal.

Beginnen met karpervissen - Onthaakmat
Een bootmodel is voor mij de ideale mat

De laatste meter

Als je basis artikelen hebt aangeschaft, moet je natuurlijk nog zorgen voor de ‘laatste meter’. Ook hier snap ik wel dat je als beginnende karpervisser door de bomen het bos niet meer ziet. Er zijn eindeloos veel variaties aan rigs, haken, lood, leaders, etc. en wat moet je nu in godsnaam gaan gebruiken?! Dat is heel simpel. Ik durf te beweren dat zo’n 75% van de karpervissers vist met een vrij simpel systeem. Alle andere varianten op rigs dienen voor hele slimme/schuwe karpers. Of het soort water of omstandigheden waarin je zit te vissen.

Vis veilig

Bij het vissen op stadswateren kun je het vaak gewoon bij een simpele rig en systeem houden. Neem gewoon geen risico en vis ten alle tijden met een safety systeem. Als er om wat voor een reden dan toch een karper zich ergens in vast zwemt, of de lijn knapt, zal de karper alleen de haak met het rigje in zijn bek over houden in plaats van het lood met de vele meters lijn achter zich aan met alle (dodelijke) gevolgen van dien. Goede safety systemen zijn kant en klaar te koop. Laat de winkelier je bijvoorbeeld de systemen van Strategy, PB, ASIS of ASIS 2 eens uitleggen. Daarnaast heb ik drie artikelen geschreven waarin ik inga op het gebruik van veilige loodsystemen. Lees ze zeker even.

Ander naslagwerk:

Ik zie liever dat je hier het meeste geld aan uitgeeft i.p.v. aan dure beetmelders, die komen later wel. Zorg dat je laatste meters goed voor elkaar zijn, voor de veiligheid van de karper maar zeker ook voor je eigen kansen om een goede kans te maken om ze te vangen. Een slecht gepresenteerde rig is kansloos. Dan ga je ze gewoon NIET vangen.

Leaders en rigs: Het is erg moeilijk je dit uit te leggen. Het beste is dus dat je dit door de specialist in de hengelsportzaak laat doen. Hij kan je bijvoorbeeld laten zien hoe je een leader moet bevestigen aan je hoofdlijn en daarna het lood en de rig. Dit alles kun je echt allemaal perfect uitgelegd vinden op onze site, maar ter plekke zien hoe het moet en de uitleg van de winkelier is denk ik nog beter.

Rigs

Je kunt je rigs kant en klaar kopen in de hengelsportzaak, maar je kunt ze ook zelf knopen. Als je een beetje handig bent kun je deze prima zelf maken. Dat geeft je niet alleen meer voldoening als je er vissen mee vangt, maar spaart je ook geld uit. Bovendien kun je dan zelf bepalen wel rigmateriaal je wil, welke haken je gaat gebruiken en wat de lengte van je onderlijn wordt. De kant en klare verpakkingen zie ik wel eens aan de wand hangen. Ik zelf zal deze nooit kopen, want ik knoop mijn rigs al 30 jaar. Vroeger had je namelijk nog geen kant en klare rigs haha. Bovendien vind ik het veel te leuk om het zelf te maken en 9 van de 10 rigs zijn simpel hoor. In 5 minuten heb ik er 1 klaar.

Beginnen met karpervissen
Wil je beginnen met karpervissen? Kies dan een paar simpele rigs.

Als ik je dan toch wat mag adviseren als je voor de kant en klare rigs gaat. Ik weet zo uit mijn hoofd dat Piet Vogel ze heeft en neem dan de rig met de CSS haak nummer 6, dit is een top haak. Maar ook heb je ze van Strategy en Korda etc. Kies in het begin voor een gewone haak en maat 6. Dus geen longshank of klauwhaak.

Een longshank is super gevaarlijk bij verkeerd gebruik en een klauwhaak is het beste bij obstakelvisserij, dus beide heb je niet nodig. Houd er rekening mee met welk systeem je gaat vissen. Bij bijvoorbeeld het systeem van PB heb je een rig nodig waar een wartel aan moet. Bij het ASIS lood of ‘mijn’ ultieme safety lood, knoop je alleen een lusje aan het eind van je rig. Houd altijd 1 ding in je achterhoofd: “met een botte haak ga je vissen verspelen!” Zorg daarom altijd voor een vlijmscherpe haak en controleer deze altijd na het vangen van een karper en wanneer je hem opnieuw gaat inleggen. Het te gebruiken lood hangt ook erg af van het systeem dat je gaat gebruiken. Als je rond de 100 gram (3.5 oz) gebruikt, zit je altijd wel goed.

Voer

Tja, waar ga jij je vissen mee vangen? Mijn vader zei mij vroeger al wel eens gekscherend “jongen.. karpers kun je bij wijze van spreken nog met een stuk snot vangen, als ze honger hebben.” En dat is in de praktijk ook niet anders, het zijn net varkens. Ze vreten bijna alles, maar hebben natuurlijk wel een voorkeur voor bepaalde aassoorten. Als beginnende karper visser zou ik gewoon met boilies aan de haak beginnen. Met goede, liefst verse, boilies vang je gewoon altijd wel karpers. Dit hoeven niet per se boilies te zijn die 10 euro per kilo kosten!

Persoonlijk zou ik niet meer als 4 a 5 euro de kilo betalen. Duurdere boilies bevatten meer dure ingrediënten die het onderscheid kunnen maken op wateren waar karpers bijvoorbeeld erg gedresseerd zijn, ofwel, ze eten liever een biefstuk dan een gehaktbal. Als jij de keuze had, zou je dat ook doen toch?

Beginnen met karpervissen - voer
Gebruik bij voorkeur vers aas

Er zijn ontelbare smaken, kleuren, geuren en groottes in boilies. Mocht je niet kunnen kiezen, mijn favoriete boilie is de Scopex. Scopex is lekker zoet en vangt altijd en overal. Kies bij voorkeur voor twee of meer formaten, bijvoorbeeld 16 en 20 millimeter, of neem dumbells. Je kunt er een aantal doormidden breken tijdens het voeren, dit werkt erg goed.

Heb je nu amper geld te besteden? Dan ben je het beste uit met partikels. Ik heb ze ook nog altijd in gebruik. Vooral in het voorjaar en in de zomer kun je er lekker mee strooien. Een 20 kilo zak tijgernoten kost je zo’n 35 euro (goed zoeken) en een zak duivenvoer van 20 kilo kost je tussen de 10 en 20 euro (afhankelijk van de (duurdere) ingrediënten die er inzitten). Bij dezelfde zaadgroothandel kun je ook vaak hennep kopen of bestellen. Echt een super voer om door je tijgers te mengen, maar het is wel wat prijziger.

Er zit alleen wel een grote MAAR aan deze partikels. Je moet ze namelijk goed bereiden om er voor te zorgen dat ze niet schadelijk zijn voor de karper. In dit artikel lees je er alles over. Dus ten alle tijden altijd je partikels weken en koken. Minimaal 24 uur laten weken en dan een uur koken. Giet ze in een emmer en laat ze in het kookvocht verder wellen. Zorg wel dat ze daarbij onder water staan. Voor tijgernoten geldt: Hoe langer je ze bewaard en hoe warmer de omgevingstemperatuur is, des te beter ze gaan slijmen. Dit fermenteringsproces is prima, het slijm is zoet en de karpers zijn er dol op.

Particles, bereid ze goed!
Particles, bereid ze goed!

En met partikels koken en weken bedoel ik dus ALLE partikels. Dus ook pinda’s, maples, boekweit etc. Alle noten, granen en zaden dienen 24 uur geweekt en een uur gekookt te worden. Dan zit je altijd goed. Iets wat je niet hoeft te bereiden is zoete mais uit blik of pot. Zoete mais is misschien wel het lievelingshapje van de karper, ze zijn er dol op. Helaas geldt dit ook voor de brasems, dus als je dit wilt vermijden kan je misschien beter met tijgernoten vissen.

Aan de waterkant

Je hebt je ‘gear’ goed voor elkaar en je laatste meter bungelt onderaan je hoofdlijn. Je hebt een aantal kilo voer bij je. En nu? Mensen echt.. ik kreeg ze bij me aan de waterkant. “Meneer, weet u hoe ik de boilie aan de haak moet maken?” Als de hengelsportwinkelier je dit dan nog niet had uitgelegd, zal ik je vertellen hoe het moet. Als het goed is, heb je een hair aan je haak met een lusje. De boilie of partikel prik je aan een boilienaald. Het kleine haakje aan de boilienaald bevestig je aan het lusje en dan schuif je de boilie of partikel over de hair zodat hij onder de haak komt te hangen. Middels een boiliestoppertje fixeer je de boilie zodat deze niet van de hair af kan glijden.  

Beginnen met karpervissen - De boilies monteer je met een boilienaald

Daar gaan we!

Tijd om nu echt te beginnen met karpervissen. Elke stadsvijver is natuurlijk anders. Ik ken ze in allerlei vormen, maar de diepte is vaak niet meer als 2,5 meter. Als ze gewoon rond en ‘recht toe recht aan’ zijn met een strak gazon er omheen dan raad ik je aan om de rig gewoon een meter of twee uit de kant te leggen. Doe dit een meter of vijftien van je hengels af, zodat je geen vis afschrikt. In dit soort vijvers wordt er heel regelmatig brood aan de eendjes gevoerd. Wie denk je dat er als de kippen bij zijn om de gemorste broodkruimels op te ruimen?

Karpers zijn sowieso kanten schuimers, aan de kant is er gewoon meer voedsel in de vorm van beestjes. Onregelmatigheden zoals paaltjes, stenen, blokken etc. trekken beestjes als slakken, mosseltjes en torren aan. Die liggen vaak niet in het midden van de vijver. Vandaar, niet te moeilijk doen.

Zorg dat je er met het onderhands inleggen van je rig voor zorgt dat de onderlijn niet om je hoofdlijn krult. Gebruik desnoods een PVA zakje. PVA is een geweldige uitvinding om je rig ten alle tijden goed op de bodem te krijgen. Ook heb je gelijk een lekker hapje met geurend klein aas bij je haakaas liggen. Ik gebruik zakjes waarin ik een aantal gebroken boilies stop. Dit zakje prik je simpel aan de haak. Door de opwaartse werking, denk aan een parachute, van het PVA, zal je rig perfect op de bodem komen te liggen. PVA is er ook in een net vorm te verkrijgen. Het is iets meer werk om het klaar te maken om te gebruiken, maar werkt ook perfect.

Beginnen met karpervissen
Ze zwemmen vaak dicht onder de kant

Gooi daarna 2 a 3 handjes boilies rondom je haakaas. De ene helft heel, de andere helft breek je door. Gooi ze één voor één links, rechts en achter je haakaas. Dit zorgt dat de karper van boilie naar boilie moet zwemmen en daardoor zal de karper zich sneller aan je haak prikken. Vooral als ze met meerdere tegelijk je boilies vinden, zal voedselnijd ze dan snel in de fout laten gaan. Als de karper alleen is heeft hij nu eenmaal meer tijd om uit te vinden of er ‘foute’ boilies tussen zitten.

Bevis je een vijver met meer bosjes, bruggetjes, eilandjes etc. dan is het zaak om de plekken te bevissen waar je slecht bij kunt. Plekken waar ‘luie’ vissers regelmatig gaan zitten, zijn bekend bij de karpers en daar zullen ze dan ook veel meer op hun hoede zijn. Op plekken waar heel weinig gevist wordt zal de karper vaak sneller gaan eten.

Het is verstandig om je lijnen goed over de bodem te laten lopen en dit kan je doen door te vissen met slappe lijnen. Zorg dat je hierbij de lijn eerst goed laat afzinken voor je de hanger of swinger er aan hangt. Je kunt ook een toploodje gebruiken dat de lijn op de bodem houdt. Een toploodje is een los loodje dat je op je lijn schuift of klikt. Karpers zijn echt allergisch voor strak gespannen lijnen door het water. Als ze er tegen aan zwemmen zullen ze het vaak zien als gevaar en zullen ze vluchten of extra op hun hoede zijn. Onderschat ook echt niet de stilte en rust rondom je stek. Beweging, geluid en trillingen worden door karpers waargenomen. Dus blijf lekker zitten waar je zit. Het liefst een eindje van het water af. Maak geen harde geluiden (hardop praten kan al funest zijn).

Je vrienden aan het water? Gezellig, maar waarschijnlijk ga je dan niet veel meer vangen. Voorzichtig lopen en trek donker (groene) kleding aan. Ernesto Kamminga gaat zelfs nog een stapje verder. Hij vertelt in zijn boek dat misschien zelfs je beetmelders al de karpers kunnen laten schrikken. Ik neem geen risico. Hij zou maar eens gelijk hebben? Zet ze niet te hard, je zit toch bij je hengels naar het water te turen of lekker een boek te lezen?

Hangers, swingers of zelfs de good old monkey climbers?

Als je begint met onder de kantjes vissen, heb je geen van bovenstaande nodig. Hangers en/of swingers gebruiken we om de beet van een terugzwemmende vis te registreren. Vis je bijvoorbeeld tegen de overkant van een water, dan kan de vis niet bij je vandaan zwemmen zodat de lijn begint te ‘lopen’ en de beetmelder begint te piepen. De vis zwemt jouw kant op en de lijn alleen is niet zwaar genoeg om de beetmelder te laten piepen. Een hanger of swinger zakt dan naar beneden zodat de lijn strak blijft en de beetmelder weer een seintje geeft. Omdat de vis naar je toe zwemt is het zaak om snel je lijn op te spoelen en contact te maken met de vis. Snel handelen dus.

Als je eenmaal beet hebt pak je de hengel op en maak je contact. Trek de hengel rustig in een hoepel. Aanslaan is echt niet nodig, het kan zelfs zorgen dat je de haak verkeerd in de bek trekt. Je merkt direct of er een kleintje, een brasem of een goeie dikkerd aan de lijn hangt. Kleinere vissen zwemmen paniekerig, schokkerig. Grotere vissen zwemmen vaak rustig en onverstoorbaar.

Als je onder de kant vist zal de beet vaak keihard zijn. Blijf rustig en rem hem dan kalm af door de hand op de spoel te houden. Je merkt vanzelf wanneer hij stopt met vluchten en je met de dril kunt beginnen. Heb geduld en wil hem niet te snel in je net hebben. Als je overhaast gaat forceren heb je een grote kans dat je de vis beschadigd en hem ook kunt verspelen. Dril dus rustig. Dan wordt hij lekker moe en blijft hij ook rustiger op de kant als ie eenmaal in je onthaakmat ligt.

Tot zover dit artikel met tips voor de beginnende karpervisser. Ik hoop dat je er iets aan hebt gehad en als er vragen zijn dan kan je die altijd aan ons stellen. Succes!

 

Advertentie:

 



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *