Week 2 van de vakantie was aangebroken, het weer ging er veel op vooruit met warme dagen van 22 tot 25 graden en een goede zuidwester wind van kracht 4 tot 5 in de loop van de week. In het begin van de week moesten we het doen met een oosten wind, nog wat fris in de ochtend maar in de middag met de zon op je bol was het heerlijk vertoeven aan het water. Tot nu toe had ik alleen avonden gevist op het water waar ik in week 1 een paar leuke vissen wist te vangen.
In de tijd waarin we allemaal beïnvloed worden door het Covid-19 virus, vele mensen hun vakanties in het water zien vallen en afzeggen, heb ik 3 weken vakantie gepland staan. Van 9 mei tot en met 1 juni kan ik gaan en staan waar ik wil, althans binnen de Nederlandse grenzen. Ik ga al niet vaak naar Frankrijk en was dat ook dit voorjaar niet van plan. Meestal ga ik een tour door Nederland plannen, gezellig bij wat vrienden vissen en verder wat nieuwe wateren opzoeken al dan niet met wat tips over mooie vissen die er zwemmen. Gezien de tijd waar we nu voorlopig in leven leek me dat ook even niet de beste optie.
In dit verhaal neemt Tom Lenters je mee naar een meerdaagse sessie op een lastig water. De visserij is er al niet makkelijk, maar de drukte rondom de corona isolatie maakt het er niet beter op. Lees nu hoe hij de karpers probeert te vangen.
Overdag vertel ik wat ik heb meegemaakt en Frans besluit daarop dat we dan toch maar wat hogerop en dus nóg verder van de hengels gaan zitten. Better safe than sorry. Het is gelukkig droog zodat we eerst nog een hoop struiken troep kunnen weg snoeien en de grond wat kunnen egaliseren. Overdag gebeurt er weer niet zo veel maar ’s avonds rond 23 uur gilt er ineens 1 van de Delkims!
Tijdens het weekend met Frans vertelde hij mij over een exclusief stuk water aan de rivier bij hem in de buurt. Alleen hij en een wat oudere man mogen daar in dat privédeel nog vissen. Voor de rest is het voor iedereen verboden toegang. Dit in verband door het schenden van de vele regels in het verleden. Vooral het achterlaten van vuilnis was een doorn in het oog van de eigenaren en zo bleven alleen Frans en de oude man achter omdat zij altijd de zooi van anderen opruimden. Hij mag dan onder zijn hoede wel gastvissers meenemen en zo geschiedde. Voordat we die week gaan heeft hij mij al foto’s en filmpjes laten zien. Mooie vissen en een prachtige omgeving. De stilte, de vogeltjes die je ’s morgens wakker maken. Ik krijg er onwijs veel zin in. Een laatste weekje vakantie van dit jaar om bij te kunnen tanken zodat ik met gemak de drukke feestdagen, die in het verschiet liggen, door kan komen.
Tijdens het paasweekend was het heerlijk weer en trok Bas van Geffen er op uit om drijvend achter de karpers aan te gaan. Ondanks dat ze nog niet echt 'los' waren wist hij er toch diverse te vangen. Check het verhaal achter deze fraaie karper.
Als je net als ik al dik 30 jaar op karper vist, heb je vast ook wel eens iets doms gedaan of mee gemaakt. Ik kwam tot dit artikel toen ik door mijn foto’s scrolde. Daar zag ik een foto met een blooper herinnering. En dat deed me denken aan nog zo’n soort gelijke gebeurtenis. En nog één en nog een…
Dat Arno graag in de winter gaat vissen konden jullie al lezen in deel 1 van 'Herfstvissen in de winter'. Zijn geplande vakantie in januari resulteerde al in een paar leuke verrassingen en de rest van de vakantie werd en natuurlijk ook nog gevist. Lees deel 2 van Arno hoe dit verliep en hoe een simpele 'kop of munt' hem geluk bracht. 
Stalken is een tactiek die de meeste vooral zullen associëren met de maanden dat onze gevinde vrienden actief zijn, maar ook in de winter kan dit een heel erg effectieve methode zijn. Bas van Geffen gebruikt deze methode dan ook in de winter. Hij combineert deze met een bepaalde voerstrategie zodat ze juist bij de obstakels wegblijven. Lees dit artikel om te leren hoe Bas deze techniek gebruikt. 
Acht jaar geleden was het volgens ons de laatste keer dat het echt goed heeft gevroren en zeker deze winter is het een hele zachte winter. Toch is de winter een periode waar het een stuk rustiger is aan de waterkant. De één prefereert de warmte en comfort van de bank en last een pauze in, de andere gaan juist gewoon door en andere vinden juist deze periode de tijd om het er eens goed van te nemen. Met een beetje voorbereiding kan je juist heel effectief vissen in deze periode. Arno van Amerongen is zo iemand en had in januari wat vakantie gepland om weer achter de schubben aan te gaan.
Unieke en Karakteristieke karpers. One of a kind, met een levensverhaal. Karpers die in je geheugen blijven dwalen. Kevin is de laatste jaren gefascineerd van dit soort vissen. Tijdens de winter van 2019 hoorde hij over een halve rijen welke ook de topvis van het water was. Deze bleek zijn rondjes te zwemmen op een water wat Kevin ook al in 2013 beviste en toen wist hij deze vis al te pakken.
Na de week in juni zie ik helaas nog maar weinig de waterkant. Het drukke leven als kersverse vader kost mij veel vistijd. Toch heb ik een goed excuus gevonden om af en toe eens een avond of een weekend te gaan vissen. De zoon van één van mijn beste maten vist ook al een poosje, en wil nu wel eens wat serieuzer op karper gaan vissen. Ik leen hem mijn oude pen/korst hengel en maak er een goede leader met rig aan. Deze kan hij dan meenemen en als bijlegger gebruiken. Ook geef ik hem een onthaakmatje mee, wat reserve spullen, steunen met een goedkope beetmelder en een landingsnet. 
Het is ergens begin december, de watertemperatuur is al ver beneden de 10 graden gezakt en we balen dat het seizoen er bijna op zit. Toch besluiten we (Joost en ik) om nog 1 keer naar Frankrijk te gaan. Een weekendje Noord-Frankrijk is het plan. Geen verplichtingen op de planning, een stevige zuidwester op de weerkaarten en ook nog eens temperaturen van 14 graden overdag dalend tot een graad of 8 in de nacht. Nog 1 keer richting het land van wijn en stokbroden dan maar?
Na drie en een halve maand geen bezoek aan de waterkant wegens verhuizing en zo was het toch eindelijk zo ver, eindelijk weer eens gaan vissen! Samen met Erik op donderdagavond besloten toch maar te gaan ondanks het slechte weer, het moest er toch echt weer eens van komen dus vrijdagmiddag eerder gestopt met werken en spullen in m'n busje en naar ons vertrouwde thuiswater. 
5 augustus was het dan zover onze jaarlijkse zomer trip met mijn vader en broer. Deze keer hadden we gekozen voor een betaalwater in Nederland, genaamd Forest Valley van Gills & Scales. Veel wisten we niet van het water en het was voor ons dan ook echt een uitdaging/verassing. De auto werd in de ochtend vol geladen en de reis kon beginnen. Eenmaal aangekomen word je netjes ontvangen door de beheerder die naast het water woont. Hij vertelde ons dat de bezoekers voor ons goed hadden gevangen en het weer voor deze week ideaal was aangezien het heel de week bewolkt bleef en de temperatuur stabiel blijft.