Het is ergens begin december, de watertemperatuur is al ver beneden de 10 graden gezakt en we balen dat het seizoen er bijna op zit. Toch besluiten we (Joost en ik) om nog 1 keer naar Frankrijk te gaan. Een weekendje Noord-Frankrijk is het plan. Geen verplichtingen op de planning, een stevige zuidwester op de weerkaarten en ook nog eens temperaturen van 14 graden overdag dalend tot een graad of 8 in de nacht. Nog 1 keer richting het land van wijn en stokbroden dan maar?
Na drie en een halve maand geen bezoek aan de waterkant wegens verhuizing en zo was het toch eindelijk zo ver, eindelijk weer eens gaan vissen! Samen met Erik op donderdagavond besloten toch maar te gaan ondanks het slechte weer, het moest er toch echt weer eens van komen dus vrijdagmiddag eerder gestopt met werken en spullen in m'n busje en naar ons vertrouwde thuiswater. 
5 augustus was het dan zover onze jaarlijkse zomer trip met mijn vader en broer. Deze keer hadden we gekozen voor een betaalwater in Nederland, genaamd Forest Valley van Gills & Scales. Veel wisten we niet van het water en het was voor ons dan ook echt een uitdaging/verassing. De auto werd in de ochtend vol geladen en de reis kon beginnen. Eenmaal aangekomen word je netjes ontvangen door de beheerder die naast het water woont. Hij vertelde ons dat de bezoekers voor ons goed hadden gevangen en het weer voor deze week ideaal was aangezien het heel de week bewolkt bleef en de temperatuur stabiel blijft.
Wie mijn verhalen een beetje leest, weet dat ik al een poosje offline ben. En dit was niet zonder reden. Mijn laatste serieuze vistrip dateert van oktober vorig jaar en daarna heb ik een paar verkenningsdagen gevist op een water dat ik dit jaar wilde aanpakken. Echter kwam er van vissen niet veel terecht. Zoals jullie weten ben ik sinds 8 maart na 17 jaar weer vader geworden. Velen zeiden toen al, nou… daar gaat je vis tijd. Ik dacht daar zelf anders over, want er veranderd immers niet zo veel.
Ruud Roedolf kwam op Carp Zwolle in gesprek met Herwin Kwint en al snel kwam hun gezamenlijke passie in het gesprek. Beide zijn namelijk verzot op de oppervlakte visserij. Fox kwam recentelijk met een nieuwe hengel op de markt die hiervoor speciaal ontwikkeld is. Dus werd er een sessie gepland om deze eens in beeld te brengen. In dit artikel gaat Ruud verder in op zijn manier van vissen op de oppervlakte.  
Hey een oproep van het Cipro team op Facebook. Ze gaan met een paar teamleden en een aantal klanten naar een betaalwater van The Carp Specialist genaamd Iktus Ruffaud in Frankrijk. Er is een annulering van een koppel, dus er is een plek vrij gekomen. Normaal ben ik niet zo van de btw, maar dit affiche van Cipro doet me over de streep trekken. De stek die vrij is gekomen, staat helemaal los van alle andere stekken en ik zou dus van niemand last hebben. Bovendien heeft deze dubbel stek twee keer een Raptor platform die aan elkaar gekoppeld zijn. Daar ben ik ook wel eens benieuwd naar. 
Soms heb je dat gevoel wat iedere karpervisser wel eens heeft gevoeld. Het gevoel, noem het ‘’vangdrang’’ dat je koste wat kost even naar de waterkant moet. Niet zo zeer omdat je een goed lopende voerstek heb opgebouwd of omdat de omstandigheden er zo gunstig uitzien. Nee….gewoon omdat je soms even een paar uurtjes niks aan je hoofd wil hebben behalve de gedachte of je montage wel op dat kleine en schone stukje bodem ligt…
"Elke ontmoeting een nieuw begin. Ontmoeten is een avontuur, open staan voor de ander, open staan voor je omgeving” Zo verliep ook mijn 1e kennismaking met de Oude Schelde. De Oude Schelde is een 6 kilometer lange zijarm van de Schelde met een oppervlakte van 115 hectare. In de 13e eeuw werd dit deel afgesloten van haar moederrivier, dit omdat de bedding van de Schelde zich verplaatste. Het is op één na het oudste waterbouwkundige waterwerk in België, en het oudste in Vlaanderen...
Het heeft lang geduurd voordat ik mijzelf uit de sleur kon hijsen om naar de waterkant te gaan. Sinds 8 maart ben ik na 17 jaar wéér vader geworden, dus momenteel zit ik veelal met flesjes en luiers te hannessen ipv lekker te vissen. Keuzes, keuzes. Aan de vrije tijd ligt het niet. Ik heb 2 weken zorgverlof gehad en een week vakantie net vóór de uitgerekende datum. Na de geboorte van mijn dochter Nikky, had ik nog eens recht op 5 dagen papaverlof. Maar ik durfde gewoon niet van huis te gaan. Het idee dat bijvoorbeeld de vliezen zouden breken en ik er niet bij zou zijn kon ik niet uit mijn gedachten krijgen.
Maart loopt op zijn einde en roert zijn staart nog dagelijks. Zo was het gisteren met volop zon goed te doen en zo zitten we vandaag met Maartse buien opgescheept. De drang naar de waterkant wordt alsmaar groter, voor komend weekend wordt volop zon voorspeld. De in de loop der jaren opgedane kennis roept dat het weer hoog tijd is om naar het ruime sop te keren. Daar waar de door mij oh zo beminde spiegels hun rondes zwemmen.
Tijdens de eerste sessie van 2017 kwam ik voor de eerste maal oog in oog te staan met hare majesteit, een prachtige schubkarper. Een collega visser had haar op dat moment aan zijn haak en toen het nieuwschierige "jongetje" in mij even poolshoogte ging nemen zag ik ze daar voor het eerst op de mat liggen. Haar hoge rug, prachtige witte buik en met haar ongeloofelijk mooie staart was het gewoonweg liefde op het eerste zicht. Toen ik ze terug sierlijk de diepte in zag zwemmen bleef ze door mijn hoofd spoken, ik moest haar koste wat kost op mijn onthaakmat krijgen.
Het is 5.15 uur volgens mijn wekker en tijd om eruit te gaan. De avond ervoor had ik dat ding ook zo ingesteld, want ik wilde vandaag vroeg aan het water zijn. Volgens het KNMI was het nodig om de weersverwachting van vandaag te bestempelen met een code “oranje“, want later in de middag zouden er forse windstoten komen. De hele week ben ik trouw naar de waterkant gegaan om te voeren en een eerdere sessie kon geen doorgang vinden omdat mijn privehond Pux een date had (begin mei verwacht ik pups ;)). Mede daardoor was mijn motivatie hoger dan anders...
Voor dit artikel neem ik jullie even mee terug in de tijd, welbepaald naar 2017. Een jaar dat in het teken stond van Donald trump , Michael van gerwen die zijn tweede wereldtitel won en spijtig genoeg ook vele aanslagen. Maar vooral een jaar waarin ik twee keer mijn “pb spiegel” scherper kon stellen. Ik heb er net een jaar op zitten vol van verbouwingen, wanneer ik de draad terug opneem beland ik op een water waarvan ik veel geruchten heb opgevangen maar nooit de nodige bewijzen in handen had gekregen...
Van grote lange kanalen tot aan zandputten met megabakken erop. Dagelijks staat mijn social media vol met allerlei topvangsten uit de Benelux tot aan het buitenland aan toe. Vaak zie ik mensen gewichten noemen, dat is namelijk de prioriteit van 80% karper visser tegenwoordig. Om nog maar niet te spreken over de gene die een vis terugzetten zonder foto omdat de vis simpelweg niet zwaar genoeg is. De vissen die alsnog op de foto mogen poseren, worden naar voren gedrukt, stel je voor dat de vis geen 30er lijkt...
Het water oogt doods. Het nieuwe weerrecord met zijn vele zonuren heeft het water vermoord, althans zo lijkt het. Het weer is perfect deze novembermaand, een kelderende luchtdruk, een zuidwesten windje en het staat vol op de kant. Alleen ligt de kant nu zo'n 15 meter verder dan vorig jaar deze tijd. Bizar hoe het water is gezakt. Twee meter op zijn minst, maar ik denk nog wel meer. En blijkbaar heeft het zijn invloed er op. Ik kan het anders niet verklaren.