Afscheid in mei

Onderweg gaat de telefoon over. Onbekend nummer… Ik pak hem op en krijg een heel enthousiaste mevrouw aan de andere kant van de lijn. Hallo Ruud, jij bent het geworden! We willen je graag in dienst nemen. De dagen ervoor heb ik een tweestrijd met mijzelf beleefd. Blijf ik werken bij Fox International, een werkgever uit mijn dromen, mijn hobby, mijn passie of kies ik voor een nieuw avontuur, persoonlijke verbetering en veel kortere reistijden. Mijn antwoord staat op dat moment vast. Ja! Ik doe het. Wanneer kan ik beginnen?

Na dit gesprek krijg ik direct een rare maag en voel een last. Een last dat ik mijn collega en vriend Tom die op dit moment voor mij uit rijd moet gaan inlichten. Wij hebben het de afgelopen weken vaak gehad over deze avond. Het plan is een aantal wateren kort te bevissen om daarna neer te strijken voor een overnachting. Aangekomen bij zijn huis besluit ik direct mijn hart te luchten en te zeggen dat ik van werkgever ga wisselen. Er volgt een moment van stilte maar gelukkig al gauw die bekende lach ‘we blijven toch wel gewoon vissen he?’ Tuurlijk! We pakken de spullen en vertrekken.

Het voelde als een last om mijn collega en vriend Tom te vertellen dat ik weg ging
Het voelde als een last om mijn collega en vriend Tom te vertellen dat ik weg ging

Een aantal omzwervingen rondom diverse putten hebben helaas geen vangsten opgeleverd. Aangekomen op het nachtwater is het eerste aanblik flink balen… er zit al een visser op de stek en deze zit met kromme hengel in de boot. De moed zakt ons in de schoenen en we besluiten eerst maar eens poolshoogte te nemen. Inmiddels wordt de vis gelost en komt de visser balend naar de kant. Hij heeft een aantal dagen voorgevoerd en ligt met 3 hengels verspreid over het gehele water te vissen. Er is voor ons alleen nog plek in de linkerhoek, gespreid vissen zit er helaas niet in. We wensen de man veel succes verder en vertrekken naar de stek.

Ons geluk is dat de ‘takkenstek’ in het verleden al heeft bewezen een stek te zijn waar bijna zeker aanbeten vanaf gaan komen. Eén hengel komt hier sowieso op te liggen. We moeten compact vissen en besluiten beiden met twee hengels te werk te gaan. Tegen de schemer liggen onze hengels op scherp en moeten wij ons kamp opbouwen, gelukkig hebben wij beiden het nieuwste type tent van Fox bij ons: de Easy Shelter. Een Pop-up tent die zichzelf in principe uitvouwt. Het enige dat we hoeven te doen is de stretcher afmeten en de haringen de grond in te steken. Wat een handigheid!

Tijd voor een biertje! Genieten van het vissen en praten over de dagelijkse gang van zaken. De punten die het vissen voor mij zo mooi maken. Even ontsnappen van de realiteit, het vertoeven in de natuur en dit delen met mensen die dicht bij je staan. Wat is er mooier? Het loopt tegen middernacht als we besluiten de slaapzak in te gaan en pas te ontwaken zodra die eerste beetmelder een flinke fluiter uitgilt…

Tijdens het eerste licht van de ochtend vertrekt mijn hengel die op de ‘takkenstek’ ligt. Ik spring uit mijn stretcher en pak mijn hengel. Ik moet voorkomen dat hij de takken inschiet en gelukkig weet ik de vis te keren zonder dat ik de boot in moet. Een fraaie spiegel ziet de binnenkant van het net en wij geven elkaar een grote glimlach ‘hoppa’ die is binnen!

Snel de hengel weer terug op de stek en nog even proberen een uurtje slaap te pakken. Binnen korte tijd vertrekt dezelfde hengel weer en is het Tom zijn beurt om de hengel te pakken. Helaas zit hij binnen korte tijd vast in de takken en gaat met de boot richting vis om te redden wat er nog te redden valt. Als een geluk bij een ongeluk schiet de vis los, gelukkig blijft hij niet achter in de takken met meters lijn. Maar helaas een vis verspeelt die onze sessie nog mooier had kunnen maken.

Een fraaie spiegel kon uit de takken worden gehouden
Een fraaie spiegel kon uit de takken worden gehouden

In de eerste zonnestralen schieten wij de eerste foto’s en filmen wij de paaiende vissen die overal opduiken en tegen de kanten hun hormonen kwijt moeten. Wat een prachtexemplaren zitten er tussen. Dikke spiegels, lange schubs, koi’s alles komt voorbij. We blijven veel langer dan gepland en het lijkt alsof we beiden niet willen dat deze sessie ooit ten einde komt.

Een afscheid in mei, zoals we beiden niet anders hadden willen afsluiten met een nacht vissen. Ik weet dan nog niet dat het tot aan nu mijn laatste sessie zal zijn. Even genoeg van de viswereld, even geen drijfveer of zin. Misschien te druk met de nieuwe baan en daardoor minder tijd vrij gemaakt voor het vissen, wil ik zo eind augustus het vissen weer oppakken en hopelijk snel weer samen met Tom aan de waterkant vertoeven. Bijpraten en genieten van onze hobby!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.