Alles nieuw

Door de karpervissende jaren heen zijn er een hele rits wateren waar ik het bestand en de best lopende stekken met de ogen dicht kan vinden, maar na een verhuizing 5 jaar geleden veranderde mijn vaste stekken in hele nieuwe, voor mij onbekende wateren. Na wat struinen op internet en gesprekken met vissende vrienden kwam ik al tot een aardige dot informatie. Maar ik vind het ook mooi om wateren zelf te ontdekken en uit te pluizen. Zo kwam ik 3 jaar geleden uit op een voor mij onbekend water. Heel weinig informatie over het bestand zegt mij niet zo veel... "vol met knollen" is een aantal keer voorbij gekomen. Meer informatie had ik niet, maar ben gewoon begonnen met het uitpeilen van het gedeelte waar ik de meeste vis zou verwachten en toch hopelijk niet alleen maar knollen. Er zal toch ook wel een leuker formaat visje te vangen zijn?

Het gedeelte is over het algemeen niet dieper als 1.50 meter. Het kuiltje wat ik kon vinden bevond zich op hooguit 2 meter diep. Dat was de stek die in een week tijd 4 keer werd voorzien van een lekkere smikkelmix, bestaande uit tijgers, maïs en 15mm boilies in een totaal van hooguit een halve kilo, alles in dat ene kuiltje. Na die week ging ik op vrijdag na mijn werk met een bloedgang naar het water. Een foedraal, een volle tas en een onthaakmat werden meegenomen. En voor het eerst had ik een sportcameraatje mee naar het water, in de hoop een run te kunnen filmen. Rond 18.00 uur stond ik aan het water en maakte zo snel mogelijk 2 hengels klaar om er 1 midden in het kuiltje te droppen en 1 rigje er 2 meter naast te leggen.

Klaar voor een nieuwe start

De eerste rig werd gedeponeerd in de kuil, maar op het moment dat ik mijn hengel op de steunen legde en de bobbin wilde bevestigen op de lijn, zag ik onder mijn hengel door 2 visjes zwemmen. Ze zwommen strak langs de kant en onderweg plukten ze hier en daar een beetje in de bodem, waardoor er wat belletjes omhoog kwamen. Nadat ik ze uit het oog verloor kon ik de vissen volgen door middel van de belletjes die ze veroorzaakten. Het waren wel 2 "knolletjes", maar ik kon er me niet druk om maken. Vis is vis, en die wil ik vangen! Ik voerde een 6-tal gebroken boilies voor mijn voeten een halve meter uit de kant. Op het moment dat de belletjes weer mijn kant op kwamen nam de spanning toe. De 2 visjes kwamen weer in het zicht en waren ondertussen bijna voor mijn voeten. Ik zat doodstil en bekeek het tafereel. Ze zwommen over de boilies heen en deden net alsof ze ze niet eens hebben gezien, maar voordat ik kon balen kwam er een derde vis achter de 2 aangezwommen en die was 4x zo groot!  Whoo en die dikke at in 20 seconden de boilies onder het kantje op en zwom door. Pfff die is van mij!!!

Alles lag op scherp
Alles lag op scherp

Er ging een enkele 15mm boilie aan een IQD rigje en deze werd heel zachtjes onder het kantje gelegd en ik voerde er 3 gebroken boilies om heen. De hengel lag gewoon in het gras en ik zag mijn boilie die aan mijn rigje hing gewoon liggen, samen met de gebroken knikkers er een beetje omheen. Gelukkig had ik nog het verstand om mijn camera aan te zetten gericht op het kantje. Na 5 minuten kwamen er weer tergend langzaam belletjes mijn kant op. En ja hoor het was die dikke en hij ging weer recht op mijn bolletjes af. Toen ging het ineens erg snel en ik kon niets meer zien, want die dikke zat er bovenop! Een vracht bellen en de bodem werd omgewoeld. Een grote kolk brak het oppervlakte en de lijn liep snel strak. Pang HANGENNNNN!!!

De vis was 4x zo groot als de andere knolletjes
De vis was 4x zo groot als de andere knolletjes

Een aardige dril was het vervolg, waarna ik na een minuut of 10 het net kon schuiven onder een mooie schubkarper. Maar pas toen ik de vers gevangen vis uit het water wilde tillen kwam ik er achter dat dit een zwaardere vis is als verwacht. Het was geen mega bak, maar een lekkere hoge schub en punt gaaf. En dat in de zogenoemde knollentuin! Ik was het haast vergeten, maar alles staat op beeld van mijn kersverse sportcamera. Maar de herinnering zal ook zonder de beelden bij mij in mijn geheugen gegrift staan. Dit zijn de dingen die het karpervissen zo fantastisch mooi maakt en daarom blijft bij mij altijd die drang om naar de waterkant te gaan... heerlijk.

Frank Arends

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.