Am BlauerSee 2009

Het is vrijdag 18:00u als eindelijk de werkdag erop zit. Wat duurde het vandaag lang voordat het 18:00uur werd. Het leek wel of de tijd stilstond. Wanneer ik naar huis fiets met een doos vol met weekendbollen en een casino wit verheug ik mij op de komende dagen. Het is gewoon zo spannend om op onbekend water in een onbekend land te gaan vissen op karper. Eenmaal thuis gekomen eet ik snel de shoarma met gebakken aardappeltjes die mijn moeder heeft klaargemaakt. Het is fijn als je ouders net wat verder denken als jezelf. Avondeten was me totaal ontschoten. Na het avondeten gooi ik de visspullen in de bus. de foedralen, rodpods, vistas, kratjes eten, stretchers en niet te vergeten, bateau nouveau, worden zorgvuldig in de bus gepositioneerd. De reis van twee uur kan beginnen naar het beloofde water.

De aankomst aan de BlauerSee.

Onderweg zijn we aan het praten over de potentie van het water. Onlangs hadden we het bericht gekregen van een Duitse buurman dat er ook graskarper moest zwemmen. Dit in verband met de grote hoeveelheid waterplanten en algen. De uitzetting had volgens hem gewerkt. Het water zag er schoner uit aldus hem. Wij vonden deze graskarpers niet zo belangrijk en waren meer geïnteresseerd naar de oude Hongaren die er rond moesten zwemmen. Zouden er nog van die Hongaarse spiegels in leven zijn? de uitzetting van deze prachtvissen is immers 30 jaar geleden! Na anderhalf uur rijden passeren we de Duitse grens. Het zou niet heel lang meer duren voordat we aan zouden komen bij de BlauerSee. 

De hotspot..


Wanneer we aankomen laden we de bus uit. Het is inmiddels over 8'en geweest. Als we alle spullen naar het boothuis hebben gebracht begint de opbouw van het materiaal. We wilden de hengels in het water hebben liggen voordat het donker zou worden. Hierdoor konden we de nacht al meepakken.Wanneer de hengels zijn opgebouwd en zijn beaast met  attractieve Martin SB scopex boilies, en de rodpods zijn opgebouwd, varen we de lijnen uit met een klein Campingaz bootje. Het opblazen van bateau nouveau kon wel even wachten en zou teveel tijd kosten om nu op te blazen. We besluiten de hengels op vier verschillende plekken in te gooien. De eerste hengel van mijn rodpod wordt 20 meter uit de kant gelegd op de plek waar de waterplantenlijn stopt en de harde zanderige bodem begint. Mijn twee hengel wordt onder mijn eigen kant gelegd. Zowi zijn eerste hengel brengen we naar de beruchte hotspot bij de takken op rechts. Zijn tweede hengel leggen we aan het eind van de steiger voor onze eigen kant. Wanneer de hengels erin liggen, de bateau nouveau is opgeblazen, de slaapplekken gereed zijn, kan het lange wachten gaan beginnen.

Het is anderhalf uur later als de hengel op de hotspot afgaat. Doordat we hadden afgesproken dat we om de vis zouden hengelen, was het Zowi die de eerste vis mocht drillen. Al vrij snel blijkt dat het om een kleinere karper gaat. Zowi drilt de vis behoorlijk snel naar het midden van de plas waardoor hij niet meer de takken in kan schieten. Het is niet veel later als we een klein karpertje scheppen. Wat is dat nou?... Vol verbazing kijken we beide naar een klein dik schubkarpertje. En wij maar denken dat er spiegels en grassie's zouden zwemmen...

De eerste vis op 8 pond..


Het is 04:00 uur als ik luid wordt wakker geschrikt door een harde run. Ook Zowi heeft de run gehoord en zo ligt hij half in zijn slaapzak, nog behoorlijk slaapmoe met een kromme hengel de vis te drillen. Al vrij snel merken we dat het om een grotere vis gaat. Helaas merken we al snel dat de vis zich vast heeft gezwommen. We balen beide enorm. We besluiten de hengel weer op de rodpod te gooien. morgen zullen we wel weer verder zien. Een uur later begint de meest rechtse hengel van Zowi af te lopen. We zijn er beide snel bij. Helaas was het de pijler van de steiger die in een korte tijd een einde maakte aan de dril. De lijn was gewoon niet bestand tegen de roestige pijler van de steiger en had ons lijntje finaal kapot gesneden.

De steiger, onze vriend en vijand

Die ochtend wanneer het net weer licht is besluiten we de vast gezwommen lijn los te maken zodat deze weer kon worden gebracht naar de hotspot bij de takken. Wanneer Zowi zich aan de lijn naar de plek waar de vis zich heeft vast gezwommen trekt, probeert hij de lijn los te trekken. Wanneer hij de lijn omhoog trekt schiet de lijn opeens supersnel uit zijn handen. De vis zat er nog aan! Vanaf het water hoor ik Zowi roepen. " Tim, draai aan die lijn!" Wanneer ik de lijn strak draai merk ik weerstand aan de andere kant van de lijn. De vis zat er nog aan. Wederom slaat de lijn opeens vast. Ik roep naar Zowi dat de lijn wederom vastzit. Hij snelt met de boot naar de plaats. Wanneer hij dit maal de vis probeert los te krijgen, schiet de vis los. Wederom balen we in stilzwijgen..
 Wanneer we de hengel weer voorzien van een nieuwe montage en deze beazen met een scopex boilie, brengen we de lijn weer naar de hotspot. Die ochtend hebben we verder geen beet meer. Die middag wanneer het iets over twaalven is, begint de hengel op de hotspot opnieuw af te lopen. Omdat het mijn beurt is pak ik de hengel snel. Zowi begint gelijk de filmen. We filmen de gehele sessie aangezien we een film willen maken om in aanmerking te komen voor een fieldtestership van boiliefabrikant Martin SB. Aangezien we beide altijd vissen met hun boilies, leek een fieldtestership ons wel wat.

De eerste Hongaar die later tot ‘Blokkie’ werd gedoopt..


Wanneer ik de vis dril merk ik wederom dat het om een betere vis gaat. Na een korte tijd zit alleen ook deze vis behoorlijk vast. Nadat ik subtiel verschillende methoden probeer om de vis te lossen, krijg ik weer beweging in het zaakje en gaat de dril door. Na een tien minuten weet ik eindelijk de vis in de buurt van het net te krijgen. Beide zijn we enorm zenuwachtig. Zou het zo' n machtige Hongaar zijn? Het was dan ook even een stil gejuich toen we de eerste contouren van een machtige spiegel zagen. Het was er eentje!
 

10,5 kilo maagdelijk dynamiet..


Wanneer we de vis scheppen weten we beide dat de vis meer als 10 kilo zou wegen. Nadat we hem hadden gewogen bleek de vis 21 pond te zijn. Op de mat lag gewoon 21 pond Hongaars dynamiet! Nadat we de vis hadden gefilmd en hadden gefotografeerd kon hij worden teruggezet in zijn element.

Die middag besluiten we om met de bateau nouveau en twee markers het water uit te peilen. we komen al snel tot de ontdekking waarop we steeds vastzitten tijdens de dril. Voor de hotspot blijkt een langgerekt plateau te liggen waarop enorm veel waterplanten en draadalg leeft. Aangezien de hotspot op 5 meter ligt, moeten we de vis omhoog over het plateau drillen. Doordat de draadalg enorm hardnekkig is, zwemt de vis zich snel vast op dit plateau. Alleen door geduldig te zijn tijdens de dril konden we de vis over het plateau trekken. We besloten dan ook om de hotspot te blijven bevissen. Het was gewoon een goede plek zo dicht bij het plateau. Ook was de bodem van de hotspot nog eens hard. dit in tegenstelling tot de meeste bodem welke bedekt was met enorm veel waterplanten en draadalg. Wanneer we verder over de plas varen ontdekken we nog enkele diepere en ondiepere plekken waarbij het diepste punt wordt gemeten op 8 meter. Ongeveer 20 meter voor de overkant ontdekken we nog een langgerekt wierplateau. Wanneer we peilen aan de rand van het plateau ontdekken we dat het direct verschiet naar 5 meter. Het plateau is zelf maar 2,5 tot 3 meter diep. Een uitgelezen stek dachten we zo. Wanneer ik een marker te water laat en de stek alvast bevoer, varen we terug naar de kant. Enkele uren later varen we onze lijnen uit naar zowel de hotspot als de marker. De vierde hengel laten we onder onze eigen kant liggen.

 

De eilanden ruiken naar karper...

Die nacht is het 01:00 uur als de hengel van de hotspot keihard begint af te lopen. Zowi is er snel bij en begint met het drillen van de vis. Helaas is hij in een niet zo goede conditie door enorme maagkrampen die die avond al waren begonnen. Toen het echt niet meer ging, pakte ik de hengel en begon verder te drillen. de vis had zich inmiddels al weer vast gezwommen op het plateau. Door het geduldig drillen van de vis vanuit verschillende posities, de lijn te laten varen, op de hengel te tikken etc. kwam de vis weer los. Zowi voelde zich gelukkig ook iets beter na een toiletbezoek en zo nam hij de hengel weer over. na een lange dril wisten we de vis te landen. Wederom ging het om een prachtige Hongaar. Zowi's eerste Hongaar en wat een mooie! Na het wegen van de vis bleek hij precies 20 pond te zijn. Wederom hadden we een prachtbak te pakken op de Blauer. We besluiten de vis te zakken zodat we die ochtend de vis mooie konden filmen en fotograferen. Zo gezegd, zo gedaan. De rest van de nacht bleef het rustig.

De eerste Hongaar voor Zowi.

Aangezien de twee hengels die bij de marker lagen voor het verre plateau niks deden, had ik een van deze verlegd. Zo legde ik er eentje in de buurt van de hotspot onder bomen. De andere hengel liet ik liggen bij de marker. Die ochtend bleef het rustig, die middag moesten we noodgedwongen de hengels eruit draaien door de water recreanten die graag wilden varen op het meer. We besloten maar eens de omgeving te verkennen en liepen enkele vennetjes af in de buurt. Die avond is het water weer rustig en brengen we de hengels weer weg. We brengen een van de hengels weg naar de hotspot, de andere hengel van Zowi leggen we een 20 meter uit onze eigen kant. Mijn ene hengel leggen we weer onder de bomen in de buurt van de hotspot. de laatste hengel wil ik naar de marker varen. Wanneer ik de lijn bij de marker heb gedeponeerd vaar ik nog een stukje rond. Opeens valt mijn oog op een rustige hoek van het water. Vanuit ons kamp is het circa 200 meter. Doordat het water hier rustig is, zie ik op verschillende plekken aasbellen. Ik besluit gelijk om de marker te gaan halen om de bodem in deze rustige hoek te gaan peilen. Na peiling bleek het ongeveer 3 meter diep te zijn in de hoek. Wanneer ik de marker laat liggen vaar ik in spoed naar ons kamp. Ik vraag zowi de hengel die bij de marker lag in te halen. Niet veel later vaar ik de lijn uit naar de nieuwe stek. Wanneer ik terug kom op het kamp blijkt de hengel al te zijn gaan lopen en is een brasem gehaakt. Halverwege het water schiet de vis los. Ondanks dat het een brasem was, zijn we enthousiast. Blijkbaar zwemt er dus wel degelijk vis daar rond en waar brasem zit, zit ook karper! Wederom stap ik in de boot en breng mijn lijn naar de marker. Het is afwachten geblazen!

Doordat we niet op vaste stekken visten, raakte ons voer vrij snel op. Voor deze sessie hadden we een traytje maïs gehaald wat neerkomt op circa 4 kilo zoete maïs. Buiten de maïs voerden we met boilies, kidneybonen voor de kleur en kleine hoeveelheden pinda's. Deze dag was het voer op gegaan en zaten we zonder. We bekijken onze voorraden en pakken de producten waarmee we wat kunnen eruit. Een blikje knaks, een heel casino wit, boilies, een plak kaas en een bus limonadesiroop moesten het gaan doen. Wanneer we de kaas en de knaks in stukjes snijden, de boilies in kwartjes snijden en het brood laten weken, creëren we een broodpap met stukjes kaas, knaks, boilies en voor de flavour een beetje vruchtenmix limonade. We dopen de mix om tot Hotdogmix. Als we een beetje van deze mix testen onder de eigen kant, blijkt de mix goed te zinken en flink te wolken onderwater. Perfect! Je moet creatief zijn als je even zonder zit niet! Die avond bevoeren we alle stekken met de mix. Hopelijk zijn de vissen hier veelzijdig en houden ze van de ingrediënten. Die avond loopt voor de zoveelste keer de hotspot plek af. Nadat ik flink in de touwen zit, trek ik de vis over het plateau. Het blijkt om een kleinere vis te gaan. Nadat we de vis scheppen, wegen we hem en blijkt deze kleine spiegel 8 pond te zijn. Op zijn ene flank heeft hij een hele grote enkele schub. 'One-scale' is gedoopt.

One Scale op 8 pond..


We varen de hengel weer terug naar de hotspot. Het is nog licht genoeg en we hebben de hoop dat deze stek nog meer vis moet gaan opleveren. Die nacht is het rond 01:00 uur dat we weer bezoek krijgen van een vis. Deze keer was het op mijn hengel die lag op het drie meter gebied. Wanneer Zowi aanslaat, slaat de hengel ver door. Het is een hevige dril waarbij de vis zich goed verzet maar op een gegeven moment naar ons toe komt zwemmen. Doordat de vis ver weg zit en de hoek waaruit we vissen lastig is, weet de vis opeens tussen een van de eilanden te komen... vast... Snel laat ik bateau nouveau te water, schroef het net los van de steel, installeer de peddels en stap in de boot. Zowi stapt ook de boot in en zo snel mogelijk varen we naar het eiland. Doordat ik mijn hoofdlamp heb aanstaan, wordt ik aangevallen door een legio muggen. Ik besluit mijn lampje uit te doen. Wanneer we de punt van het eiland bereiken zien we dat de lijn op de punt vastzit. Wanneer de boot draait, pak ik de lijn. ik doe mijn hoofdlampje aan om meer te zien. Wanneer we beide zoveel mogelijk wier verwijderen van de pijn, zie ik onder het wier opeens de karper liggen. Met veel gekloot probeer ik het net onder de vis te krijgen. Het water is hier zeer ondiep wat behoorlijk problemen oplevert. Wanneer ik net het net onder vis krijg spurt deze weg. Gelukkig precies het net in. Wanneer we de verdere lijn verwijderen uit de planten, varen we terug naar de oever. Doordat de boot zwaar beladen is en de muggen nog steeds vervelend aan het doen zijn, is de reis terug lang en vermoeiend. Wanneer we gelukkig eindelijk de oever bereiken, leggen we de vis op de mat. Na weging blijkt de vis 22 pond te wegen. De derde twintiger van de sessie! We besluiten deze vis niet te zakken. Het was nog te vroeg in de nacht en een klappende karper in de zak is niet goed voor zowel de karper als voor ons. Ik neem enkele foto's van de vis waarna we hem terugzetten in zijn element. Wat een topvis wederom!


Die nacht krijgen we nog een run op de hotspot. Helaas schiet de vis net voor onze eigen kant los. Soms heb je gewoon geluk en soms heb je pech. Dit was zo'n moment. Mochten we enkele uren geleden nog een prachtige spiegel vangen die zich had vast gezwommen, nu was de vis gewoon losgeraakt. Die nacht zien we verder geen actie meer.

Wanneer we die ochtend de hengels binnen draaien hebben we beide een goed gevoel. De reis naar huis is stil. Beide zijn we overvallen door een enorme slaap. Buiten onze verwachting om was het een zware sessie geweest. Ook al hadden we de luxe van een huisje aan het water, het water zelf was door de grote hoeveelheden wier, de plateaus en de taluden, lastig te bevissen. Toch gaan we voldaan naar huis. we hebben waarvoor we kwamen, enkele van die prachtige Hongaarse spiegels. die spiegels die eerst nog vaag op een foto schitterden maar dit weekend tastbaar werden.

Kijk hieronder naar de compilatie te we hebben gemaakt van deze sessie. Deze compilatie werd 4e in de Martin SB fieldtester competition 2009. Een goed resultaat waar we toen heel blij mee waren!

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.