Boilietoppers uit de oude doos

Bepaalde goed vangende boilies verdwenen soms ineens van de markt omdat enerzijds de boiliefirma op de fles ging (jammer), of anderzijds een boilie spontaan uit het assortiment gehaald werd (niet altijd even begrijpelijk). Een aantal verloren topknikkers uit de eerste periode van de boilies en net erna wil ik hier de revue laten passeren.

In het begin van het boilietijdperk was het Engelse merk Richworth een pionier en al snel een grote speler op de markt. Nu produceren alle boiliefirma’s een aardige tot zeer goede bol, maar toen was boilies draaien nog veel experimenteren en stuitte je regelmatig op te broze, te harde of snel schimmelende ready mades. Boilies fabriceren was vanaf eind 80er jaren een nieuw vak en dat had niet iedereen die een gat in deze markt zag zomaar onder de knie. Richworth had alles gelijk goed voor elkaar en de vis viel als een blok voor deze knikkers. Een tweetal toen zeer goed vangende tweekleurige ready mades die jammerlijk niet meer in het assortiment zitten, waren Tropicano en Caribbean Coctail. Goede reclame voor de Tropicano ready made was destijds een karperfilm waarin retro karperheld Andy Little, tijdens een hagelbui, een dikke 40 ponder (toen rond 1990 een absolute topvis) wist te strikken met deze boilie (ps; voor de zelfdraaiers is de Tropicano flavour nog wel verkrijgbaar.)


Andy Little was groot fan van de Tropicano boilies

Naar laatste berichtgeving op Engelse forums lijkt het dat de huidige mannen achter Richworth de firma van de hand willen doen. Ze zitten qua prijs nog altijd hoog in de boom. Deze prijzen konden ze door de aangeboden kwaliteit lang overeind houden, maar nu de boiliemarkt immens groot geworden is en er steeds meer goede betaalbare knikkers verschijnen, lijkt de prijzenslag Richworth te gaan nekken.

Exotic Delight was een boiliesmaak van het al ruim 20 jaar geleden ter ziele gegane Nederlandse merk ‘King Carp’. Qua instant response was dit een niet te evenaren topper. Met dezelfde knikker wist ik, zonder te verversen dus, eens 4 vissen op rij te vangen op een niet al te gemakkelijk water. Waardoor dit bedrijf, wat toen zeker in ons land zijn tijd vooruit was, de stekker er uit trok was me een raadsel want alle producten (mixen/pop ups/flavours etc) waren zeker voor toen van beste kwaliteit. Het jaar na de val van het bedrijf heb ik op beurzen fanatiek naar de laatste emmertjes van deze Exotic Delight ready mades gespeurd (en er toen nog behoorlijk wat gevonden).


Als flavour nog wel verkrijgbaar

Eind 90er jaren liet ik me op een beurs door Mainline overtuigen van de onderscheidende vangkracht van hun toenmalige nieuwe bol genaamd ‘the Grange CSL’. Ik kocht de boiliemix met de 2 toevoegingen. Dit zgn. ‘two pack”’ betrof een grote fles Corn Steep Liquor en een klein flesje, waarvan slechts een paar druppels aan de eistruif toegevoegd moesten worden. Een prijzig goedje bij elkaar maar ik moet zeggen dat de vangkracht beregoed was. Ik zette deze bol in op lastig dressuurwater en daar wist hij zich echt te onderscheiden. Met 2 hengels vrij kort naast elkaar wist hij mijn toenmalige ‘dressuurfavoriet’ de BFM van Nutrabaits (toen de eerste vismeelmix met een flinke portie Robin Red en kruiden) meerdere malen het nakijken te geven. Later kwamen er meerdere firma’s met CSL op de markt. Mainline veranderde op een gegeven moment zijn Grange recept en de mix werd nu voorzien van het steeds populairder wordende Robin Red. Ik gebruikte nog een paar maal Corn Steep Liquor (alleen de dikke drab) van andere firma’s, maar dat was toch iets minder ‘outstanding’. Met juist die speciale combi van de 2 voormalige liquids (vooral de kleurloze part 2 zal in deze boiliemix iets speciaals geweest zijn, want part 1 was de pure CSL drab) had Mainline mijns inziens goud in handen. Ik vind het dan ook niet verbazend dat bij de vraag naar een ‘all time favorite’ boilie op Engelse karperwebsites, deze kanjer nog steeds vaak genoemd wordt. Meestal met de toevoeging erbij dat er niet begrepen wordt waarom dit recept ooit gewijzigd is. Tja, als het mijn toko geweest was dan had ik in ieder geval de ‘Grange CSL’ gewoon naast de ‘New Grange’ in de schappen gehouden.


Grange CSL was een topknikker!

Ooit kocht ik van een Engelsman, die ik ‘long time ago’ in 1992 ontmoette aan een Belgisch water, eens een flinke hoeveelheid boilies met seafood flavour (die daar liepen als een trein) van het helaas al lang niet meer bestaande Engelse merk Supremo. Dit was een firma die samen met Richworth ruim 30 jaren terug de eerste succesvolle ready mades op de markt bracht. Het was qua vaste ingrediënten grotendeels een birdfood boilie met slechts een klein percentage vismeel. Wat zou hier dan verder toch in hebben gezeten waardoor iedere karper, waar ik deze bol daarna ook inzette, tot bovengemiddeld consumeren aangezet werd? De fish liquids, appetite stimulators en het verrassende ‘high leakage’ gehalte zullen waarschijnlijk het verschil gemaakt hebben. Meerdere jaren heb ik plezier gehad van die grote gekochte voorraad, maar ook dit bedrijf trok jammerlijk de stekker er uit. De conservering was trouwens van ‘Nash’ nivo, want zelfs 4 jaren na aanschaf ving ik nog goed vis op het allerlaatste restje. Als er 1 huidige boiliefirma nog eens het recept bij vakman/pionier boilieboer Mick Richardson (ooit de man achter Supremo) los weet te peuteren en deze seafood knikker herintroduceert, dan ben ik op zeker de eerste klant.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.