Carpfever

Met deze titel verwijs ik niet naar het gouwe ouwe boek van Kevin Maddocks maar naar de toestand waarin veel karpervissers min of meer permanent verkeren. Carpfever is een virus waar je, als echte karpervisser, naar alle waarschijnlijkheid nooit meer helemaal vanaf komt.

Nu vis ik puur relaxed voor m,n plezier maar in een bepaalde periode verkeerde ik, samen met mijn toenmalige vismaat, in een doorlopende staat van carpfever (oftewel eerst vissen en dan de rest). Met 2 leuke anekdotes wil ik de lezer hier meenemen in onze toen voor velen herkenbare gedachtewereld. 

We vingen aan de lopende band maar niet al te zwaar
We vingen aan de lopende band maar niet al te zwaar
Foto: Jan Schipper

We vingen in die tijd iets op over een vrij moeilijk water in een stadje redelijk in de buurt met een paar grote vissen. Het enige bijzondere detail wat prijsgegeven werd betrof een witte muur aan 1 zijde van het water. Op een snipperdag ging mijn vismaat op onderzoek uit en s,avonds ging bij mij de telefoon.”Ik heb het gevonden hoor” zei hij. Bovendien had hij gelijk maar gevoerd zodat we er woensdag op donderdagnacht konden vissen. We visten in die tijd altijd op deze nacht en tevens van zondag op maandag. Vaak hadden we dan het rijk voor ons alleen op plekken waar het van vrijdagavond tot zondagmiddag een soort van spitsuur in New York was. Afijn, we gooiden die ‘witte muur’ sessie in en binnen een half uur ging bij mij al de bel. Pff, dat is snel.

Een 19,5 ponds schub kwam op de kant. Mijn logboek bevat gelukkig nog alle info omtrent die periode waardoor ik de film zo weer voor de geest kan halen. Het vermeldt dat we die nacht maar liefst 6 vissen vingen maar niet al te zwaar. Het water leek niet zo moeilijk om te kraken. De zondag daarop zaten we er weer en was het wederom een paar keren raak. Toen er een plaatselijke karpervisser kwam kijken kwam de aap uit de mouw. We bleken op het verkeerde water te zitten. Er waren in die stad dus aanvankelijk 2 wateren met een wit muurtje maar op het eigenlijk gezochte water had het aangrenzende muurtje onlangs een andere kleur gekregen. We waren daar echter net te laat want een paar grapjassen hadden, zoals je helaas vaker hoort, de toppers al weer verplaatst. 

Hier kwam een topvis vandaan
Hier kwam een topvis vandaan
Foto: Jan Schipper

Op een ander plekje klopte de verkregen informatie nog wel. Twee topspiegels moesten er zwemmen en die kwamen er allebei uit. Mijn compagnon was weer eens op voorexpeditie geweest en zei; Jan, dit water kunnen we samen compleet afspijkeren. Hiermee doelde hij op het feit dat we samen met 4 hengels min of meer het hele water goed konden bestrijken. Het was een soort hoefijzer qua vorm en we namen op het quasi rechte stuk in het midden plaats. Op de plekken waar het water aan 2 kanten de bocht om ging plaatsten we een hengelsteun alwaar we de lijn omheen lieten lopen zodat we beiden met 1 hengel een flink stuk door de bocht konden vissen. De andere 2 stokken werden in het rechte stuk geplaatst.

Weer had ik het nodige beginnersgeluk want de eerste avond had ik al een kanjer van een spiegel op de kant liggen die helemaal van om het bochtje kwam. Dan klopte de informatie waarschijnlijk en moest die andere spiegel er ook zitten. Deze wist ons echter maar liefst ruim een jaar te ontlopen maar je zult het altijd zien; Toen we eens een 3e visser van onze stek lieten meegenieten kreeg deze hem in zijn eerste sessie daar op de kant. Ook nog eens op ons met bloed, zweet en tranen ontdekte dressuuraas, namelijk een pop up hazelnoot op een handje hennep. Mijn maat had, nadat ik die andere topvis al zo snel schaakmat gezet had, al zijn zinnen op deze 2e kanjer gezet en moest toen wel even slikken.Tja, omgaan met tegenslag hoort nou eenmaal ook bij het karpervissen. Gewoon de eerste sessie erna weer vooruit kijken en voor de volgende uitdaging gaan. De brute beleving die we in die periode hadden komt in ieder geval dicht in de buurt bij de definitie van het woord “carpfever”.

Deze grote spiegel lag vlot op de kant
Deze grote spiegel lag vlot op de kant
Foto: Jan Schipper

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.