De doorgang

Op plaatsen waar het riet er tot op heden nog dood uitzag, is dit op vele plaatsen in het land nu geheel anders. Een week met prachtige zonnige dagen heeft ervoor gezorgd dat het afgestorven rietstengeltje is omgetoverd tot een groen stengeltje welke elke dag een paar centimeter verder boven de grond uitstijgt. Werkelijk verbazingwekkend hoe snel de natuur tot leven komt om je heen, ietwat onze hobby natuurlijk ontzettend mooi maakt. Maar niet alleen de natuur komt tot leven, ook de karper heeft zijn passieve houding achter zich gelaten en is nu nadrukkelijk op zoek naar voedsel!

Op zoek met de pen

Nu de dagen steeds langer worden en het ‘s avonds langer licht blijft, is het bij uitstek het moment om met de pen wat stekjes af te gaan. Bovendien krijg je op deze manier een goed beeld waar de vissen zich ophouden. Afgelopen week is het bijna elke dag mooi en zonnig weer geweest en op sommige plaatsen heb ik zelfs al karpers zien zonnen. Tijdens één van deze penavondjes stuitte ik op een smalle en ondiepe doorgang die een wat grotere plas verbindt met wat smallere stukken van het water. Doordat de zon het water aardig heeft opgewarmd en de vis wat actiever heeft gemaakt, kon het niet anders zijn dan dat ze door deze doorgang moeten zwemmen, om van en naar de grote plas te trekken. Ik besloot om een kijkje te nemen en wat boilies te voeren. Het idee was om deze stek de komende drie dagen door te voeren en om pas vrijdagavond uit het werk een avondje te gaan vissen. Ondanks dat ik op de pen geen karper wist te vangen, leverde mijn aanwezigheid aan het water belangrijke bonus info op want al tijdens het voeren wist ik enkele karpers te spotten!

De natuur komt tot leven!
De natuur komt tot leven!

De doorgang was enkel te bereiken via een smal paadje door een bosrand. Het pad wordt zelfs zo smal, dat de laatste twintig meter niet bereikbaar waren met een trolley. Overhangende bomen en een driesprong waren de beoogde stekken en hier voerde ik elke dag zo’n halve kilo boilies. Tot mijn verbazing was het vrij rustig met vissers, de grote plas is een bekend water en er wordt vrij veel op gevist. Gelukkig zijn er weinig vissers die met hun spullen meters door de bosjes willen lopen, dus kan ik in de doorgang rustig mijn ding doen. Tijdens de laatste dag voeren zag ik enkele goede vissen draaien, dit gaf mij goed vertrouwen voor volgende dag! Het idee om de vissen op te vangen in de doorgang bleek lang zo gek nog niet!

Een subtiel uitgebalanceerd snowmannetje moet een snelle aanbeet forceren
Een subtiel uitgebalanceerd snowmannetje moet een snelle aanbeet forceren

Afromen!

Het is vrijdagochtend en nog voor ik naar me werk rijd gooi ik alvast het laatste materiaal in de auto. Zoals altijd zijn mijn rigs al beaasd en liggen klaar in een emmer met vers gesoakte boilies. Het is wederom een stralende dag, in de middag stijgt de temperatuur zelfs naar de twintig graden. Ik verwacht dan ook zeker dat de vissen door de ondiepe doorgang zwemmen. Om half vijf rijd ik vanuit Amsterdam naar huis om vervolgens naar de stek te rijden. Ik parkeer mijn auto in een woonwijk en sta vol vertrouwen mijn trolley te beladen. Niet veel later wandel ik in het avondzonnetje naar mijn stek. De route naar de stek brengt me langs de grote plas waar ik plots twee tenten zie staan. Wanneer ik langsloop kijken twee karpervissers mij aan, en steken een duimpje op. Vervolgens loop ik de bosrand in en niet veel later arriveer ik op de stek. Omdat de doorgang erg smal is ga ik uiterst voorzichtig te werk en probeer ik zo weinig mogelijk lawaai te maken.

Al snel schuif ik mijn net onder een bak van een schub!
Al snel schuif ik mijn net onder een bak van een schub!

De eerste hengel leg ik rechts voor het kantje, langs een rietkraag en voer hierbij een handje boilies. Een subtiel uitgebalanceerd ‘’snowmannetje’’ moet een snelle aanbeet forceren. De tweede hengel gooi ik in het midden van een driesprong met een pva zakje met daarin drie boilies. De laatste hengel leg ik werkelijk onder mijn voeten tegen een overhangende boom. Een multirig met een fel oranje pop-up moet ervoor zorgen dat mijn haakaas goed opvalt tussen de onderwater jungle. Ik zit heerlijk voor me uit te staren en al snel wordt de rust verstoord door een harde run op mijn rechter hengel. Binnen tien minuten is de eerste aanbeet een feit. De dril verloopt probleemloos en eenmaal onder de top zie ik dat het om een serieuze schub gaat. De vis vecht voor wat hij waard is maar ik zie dat de vis goed gehaakt is. Al snel schuif ik mijn net onder een bak van een schub. Ik besef gelijk dat het de grootste vis van dit jaar tot nu toe is. Ik besluit de vis te zakken om de hengel direct weer uit te lopen. Wanneer ik de vis in het water laat zakken loopt ook mijn middelste hengel al af! Ik sprint naar de hengel en ook deze dril verloopt zeer soepel. Ik kan de relatief kleine schub vrij snel scheppen. Precies op het moment dat ik mijn net optil loopt ook me derde hengel af! De chaos is compleet als ik enkele minuten later twee vissen in mijn net heb! De grootste van de twee vissen besluit ik even te zakken. Van de kleine vis wil ik direct foto’s schieten om vervolgens mijn hengels weer uit te gooien. Omdat ik mijn statief nog bij mijn penspullen heb liggen en deze ben vergeten, improviseer ik met me camera boven op twee emmers.

De chaos is compleet als ik twee minuten later twee vissen in mijn net heb
De chaos is compleet als ik twee minuten later twee vissen in mijn net heb

Nadat alle hengels weer op scherp liggen geniet ik van een heerlijk broodje knakworst en een biertje! Ik besluit om mijn vader te bellen in de hoop dat hij mijn statief kan komen brengen. Gelukkig is dit geen probleem. Tijdens het wachten op mijn vader krijg ik wederom een aanbeet uit de driesprong, een trage aanbeet verraadt een serieuze vis. Ik pak de hengel en begin aan de dril, omdat de doorgang erg smal is heb ik de vis snel onder de top. De vis geeft zich niet makkelijk gewonnen en blijft achtjes draaien onder mijn hengeltop.

Wanneer de vis naar het oppervlak komt zie ik gelijk dat ook deze schub dik over de tien kilo gaat. Niet veel later heb ik drie serieuze vissen in de zak. Tijdens het herpositioneren van de hengel word ik gebeld door mijn vader die inmiddels bij het water gearriveerd is, maar geen idee heeft hoe hij bij mij moet komen. Via een screenshot van Google Maps navigeer ik hem naar mijn stek in de bosrand. Een paar minuten later zie ik dat ook mijn moeder en de honden mee zijn. Het eerste wat ze vragen is waarom ik in vredesnaam helemaal hier in de bosjes ga zitten?! Samen schieten we enkele mooie platen van de vissen!

Een prachtige schubkarper

Het begint langzaam met schemeren en mijn ouders besluiten om weer huiswaarts te gaan. Ikzelf besluit om nog een uurtje te blijven zitten. Nog voor het echt goed gaat schemeren vang ik de volgende vis. Een prachtige donkere schub die op zijn rug bijna zwart is, is de klos. De sessie verloopt fantastisch, dit had ik nooit verwacht. Het feit dat de vissen vol aan het azen zijn en volop in de doorgang aanwezig zijn doet me erg goed. Zelfs het afdrillen van de vissen zorgt er niet voor dat de boel verstoort wordt. Net voordat het donker wordt zet ik een bak koffie en kijk ik alvast wat foto’s terug. Het is inmiddels kwart over negen en ik besluit om tot tien uur te  blijven zitten. De sessie eindigt met nog twee aanbeten in het laatste halfuur. Dit keer twee kleine schubjes welke snel weer mogen zwemmen.

Samen maken we de foto's
Samen maken we de foto's

Vrij snel heb ik mijn spullen opgeruimd en wandel ik terug naar de auto. Met zeven vissen in drie en een half uur vissen mag ik zeker niet klagen. Met een grote glimlach en een druppelende onthaakmat loop ik vervolgens langs de twee andere karpervissers die voor hun tent zitten. Ik steek mijn duimpje op en wens ze een goede nacht!

Wordt vervolgt.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.