De vierkante meter

Een paar weken geleden kwam ruim 80 procent van de karpers die ik op het meer naast mijn vakantiehuisje ving weer eens van dezelfde vierkante meter. Vaker maakte ik een soortgelijke situatie mee en veelal was er een logische verklaring voor te vinden maar soms ook niet. De belangrijkste factor voor de vangsten op bovenstaande stek was volgens mij de rust in deze zone.

Twee huisjes rechts naast mij waren, naar horen zeggen, al weken onbemand. De linkerkant naast mijn chalet werd echter vooraf bestempeld als de betere stek en dit leek qua bodemverloop ook zo maar aan die kant had ik concurrentie van meerdere karpervissers die al langer in de betreffende sector actief waren. Ik ving aanvankelijk zeker wel vis quasi recht vooruit (en iets naar links of rechts) maar het begon pas echt goed te lopen toen ik stout ging doen. Na een klim over het hek rechts bracht ik mijn lijn in de overgangszone steeds tussen de 2 stille huisjes naar dezelfde vierkante meter en dit bleek de rest van de week de juiste troef.

1

Mooi gekleurde schub vanaf de succesvolle vierkante meter

Op een bepaalde plas viste ik altijd naar de overkant en alle aanbeten kwamen steevast van de hengel die zich voor een bepaald bosje bevond. Dit bosje had afwijkende (donkerrode) bladeren en ik had de locatie, op de verder vlakke bodem, van deze stek puur gekozen om bij het uitwerpen een duidelijk mikpunt te hebben. Nooit heb ik er de vinger op weten te leggen waarom daar nou net die hengel altijd afliep en de andere (rechts of links hiervan op meerdere geteste potentiële stekken) niet. Zelfde aas, zelfde diepte en zelfde bodemstructuur.

Bij een afwijkende bodemstructuur zijn de hardere gedeeltes bijna altijd de betere plekken. Zandplaatjes of gravelbars zijn hier goede voorbeelden van. Samen met een vismaat in Frankrijk kwam onlangs 95 procent van de vis van 2 gravelbars. Deze zijn herkenbaar als je bij het zoeken hiernaar ineens je lood in een harde zone bij het binnen draaien kleine sprongetjes voelt maken. Gelukkig lag er op zowel de rechtse als linkse stek zo,n harde plaat waardoor de vangsten mooi gelijk opliepen. Slechts een enkele vis kwam van de zachtere (blubber) bodem en op gegeven moment lagen we gewoon allebei met 3 hengels compact op de gravelbar. Zo kon een school vis middels doorvoeren bij een aanbeet vastgehouden worden en volgde de volgende run soms snel.

2

Gevangen op een Franse gravelbar

Dieptevariaties kunnen ook vaak het verschil maken. Zo ontdekte ik op een vrij snel stromende rivier in Frankrijk eens een kuil van enkele vierkante meters. Doordat het daar bijna een meter dieper was stroomde mijn voer niet weg en nagenoeg alle vis kwam uit die kuil. Op grote stuwmeren is het diepteverschil soms ook doorslaggevend maar dan vaak andersom. Ik weet niet of de stek nog bestaat maar zo had je ooit op de noordarm van Cassien de beroemde tafelstek. Een plek ter grootte van een tafel die hoger lag dan het water er omheen. De hengel die op de tafel lag zorgde nagenoeg altijd voor alle runs. Zo ook op de zgn. dijkstek ver uit de kant op Oriënt. Een soort “onderwaterdijk” met diep water er omheen was vaak de sleutel naar succes.

3

Dennis met zijn recordvis vanaf de andere gravelbar

De windrichting kan op sommige (vooral uitgestrekte) wateren ook beslissend zijn voor welke stok er steevast afloopt. In mijn tijd op het Hollands diep kon ik op mijn voerstek bij straffe westenwind net zo goed op die duizenden hectares met 1 hengel vissen. Het was dan bijna altijd de, op hetzelfde plekje liggende, linkse hengel (waar de westenwind vandaan kwam) die verantwoordelijk was voor de gevangen vis.

Advertentie
Reacties

Plaats een reactie

U bent momenteel niet ingelogd bij CarpFeeling. Als u een reactie plaatst moet u het opgegeven e-mail adres valideren middels een e-mail die ontvangt. Uw e-mail adres wordt voor de rest niet gebruikt. Het is maar een simpele muisklik, maar zo weten we wel zeker dat er geen misbruik van gemaakt wordt zonder in te boeten aan gebruiksvriendelijkheid. Maar als u zich aanmeldt of registreert dan hoeft dit niet en is uw reactie direct zichtbaar, nog net wat makkelijker dus.